Nelielo Balkānu valsti Melnkalni katru gadu atklāj un iemīl arvien vairāk ceļotāju no visas pasaules. Plašās pludmales, zaļojošie kalni un vēsturiskās pilsētas, baudot maigo Vidusjūras klimatu, garantē neaizmirstamus atvaļinājuma iespaidus. Šī ir viena no tām valstīm, kur cenas patīkami pārsteidz un dabas skati ir elpu aizraujoši. Baltijas valstīs lielākais ceļojumu organizators “Novatours” atklāj TOP 10 vietas, kuras noteikti jāapmeklē ikvienam ceļotājam, viesojoties Melnkalnē.

 

Budva – pilsēta, kas ir ideāli piemērota saulainām brīvdienām

Photo by 50m. above on Unsplash

Budva, kas atrodas Melnkalnes piekrastes centrālajā daļā, ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem Melnkalnē un Vidusjūras reģionā, kas lepojas ar gleznainu vecpilsētu, plašām pludmalēm un aktīvu naktsdzīvi. Tie, kas lūkojas pēc nedaudz klusākas atpūtas, bet vienlaikus vēlas palikt arī tuvu aktīvajai dzīvei, dodas uz netālo Bečiči pilsētiņu, kur var baudīt mierpilnāku atpūstu smilšainās pludmalēs.

 

Sveti Stefan – Melnkalnes ekskluzīvākais ciems

Photo by Mika Ruusunen on Unsplash

Apmēram 8 kilometru attālumā no Budvas atrodas ciems Sveti Stefan. Ciems atrodas uz akmeņaina sala, kuru ar cietzemi savieno šaurs ceļš. No 15. gadsimta ciemā dzīvoja zvejnieku kopiena, bet 20. gadsimta 50. gados tā tika pārveidota par luksusa pilsētas viesnīcu, kuras viesu vidū bija pasaules lielākās slavenības. Šobrīd ciematā var iekļūt tikai viesnīcas viesi, bet citi ceļotāji var baudīt smilšu pludmales abās savienojošā ceļa pusēs.

 

Lovčeno kalns – viens no ievērojamākajiem dabas objektiem

Photo by Faruk Kaymak on Unsplash

Vienu no Melnkalnes spilgtākajiem dabas izcilniekiem – Lovčeno kalnu – vainago divas milzīgas granīta virsotnes. Šis kalns ir daļa no Lovcenas nacionālā parka, un tas ir iedvesmojis Melnkalnes nosaukumu un ir nacionālā lepnuma simbols. Uzkāpjot Lovčena kalna virsotnē, paveras panorāmas skats uz nocietināto Kotoras pilsētu, apkārtējiem pakalniem un Kotoras līci.

 

Kalnu apvidus Melnkalnē – Durmitora nacionālais parks

Photo by Ann Fossa on Unsplash

Durmitora nacionālais parks, kas atrodas ap kalnu ciematu Žabljak, ir paradīze dabas un aktīvās atpūtas cienītājiem. Parks ietver Durmitora kalnu masīvu, 18 ledāju ezerus un Taras upi, kas tek cauri otrai pasaules dziļākajai aizai. Slēpošana un braukšana ar snovbordu šeit ir galvenās aktivitātes ziemā, savukārt siltajos mēnešos ceļotājus piesaista braukšana ar plostu, pārgājieni un skaistas ainavas. Parka faunā ir 163 putnu sugas, zīdītāji un lielākā tauriņu dažādība Eiropā. Daudzus pārsteigs parka slavenākais ezers, kuram raksturīgs tumšs ūdens un tāpēc tas ir saukts par “melno”.

 

Taras kanjons – drosmīgiem piedzīvojumu meklētājiem

Photo by Ilse on Unsplash

Durmitora nacionālais parks slēpj arī iespaidīgu kanjonu. Tas ir viens no dziļākajiem kanjoniem pasaulē, tā dziļums sasniedz 1300 metrus. Tas arī nosaka Melnkalnes robežu ar Serbiju un Bosniju un Hercegovinu. Kanjons ir paradīze aktīvas atpūtas piedzīvojumiem. Tiem, kas vēlas uzņemt skaistāko selfiju, ir vērts uzkāpt Čurevac kalnā.

 

Kotora – viena no skaistākajām vietām Melnkalnē

Photo by Flo P on Unsplash

Nocietinātā kalnu pilsēta Kotora ir viena no vislabāk saglabātajām viduslaiku pilsētām Adrijas jūras piekrastē. Šobrīd tur dzīvo vien aptuveni 5000 iedzīvotāju. Tā atrodas Kotoras grīvā, nelielā klinšu ieskautā līcī, kas atgādina fjordu. Lai gan arhitektūra atspoguļo dažādās reģionā valdījušās impērijas, tā ir vislabāk pazīstama ar venēciešu stila vecpilsētu, kurā atrodas Svētā Trifona katedrāle, un Kotoras kalna cietoksni. Tie, kas tajā uzkāpj, tiek apbalvoti ar elpu aizraujošiem skatiem uz pilsētu un līci.

 

Melnkalnes Monako — Tivata

Photo by Roman on Unsplash

Ļoti tuvu Kotoras pilsētai var baudīt par Melnkalnes Monako dēvēto Tivatu. Tā ir slavena ar savu jahtu piestātni, ko sauc par Porto Montenegro. Luksusa jahtas, veikali un restorāni garantē izcilu pieredzi. Tā ir viena no jaunākajām Melnkalnes pilsētām. Tās piekrastes promenāde ir ideāla vieta romantiskām pastaigām un sauļošanās.

 

Melnkalnes Venēcija – Perasta

Photo by Evgeny Matveev on Unsplash

Perast, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Kotoras, ir maza pilsēta, kas ir slavena ar savām akmens villām un vēsturiskajām baznīcām. Venēcijas valdīšanas laikā, no 1420. līdz 1797. gadam, Perasta bija savas slavas virsotnē. No vienkārša zvejnieku ciemata tā kļuva par daudzsološu pilsētu, kurā dzīvoja karavīri, Venēcijas flotes kapteiņi un tirgotāji. Līdz pat šai dienai ceļotāji pilsētā joprojām var apbrīnot Venēcijas arhitektūru. Turklāt piekrastē ir vērts apmeklēt San Nicolas baznīcu, no kuras zvanu torņa paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un līci. Piekrastes pilsēta Perast, tāpat kā viss Kotoras līcis, ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, padarot to par vienu no svarīgākajiem tūrisma objektiem Melnkalnē.

 

Senā jūras osta – Ulciņa

Photo by Gentrit Murati on Unsplash

Melnkalnes dienvidu pusē, netālu no Albānijas robežas, atrodama Ulciņa ir sena jūras osta, kas kādreiz bija zināma kā Adrijas jūras pirātu galvaspilsēta. Tā ir neliela piekrastes pilsētiņa ar vairāk nekā 2000 gadu senu vēsturi. Mūsdienās pilsēta ir slavena ar savām pludmalēm, un pastaigu promenādi, kur var ieturēt gardu maltīti vai iedzert kafiju ar brīnišķīgu skatu.

 

Melnkalnes galvaspilsēta ir Podgorica

Photo by Denis Ismailaj on Unsplash

Podgoricas pilsēta ir Melnkalnes galvaspilsēta kopš 2006. gada, kad valsts kļuva neatkarīga. Lai gan no pirmā acu uzmetiena var šķist, ka tā ir ļoti jauna pilsēta, pilna ar modernām ēkām un iepirkšanās centriem, patiesībā tai ir gadsimtiem ilga vēsture, ko var redzēt Osmaņu kvartālā. Turklāt netālu no Melnkalnes galvaspilsētas atrodas Ostrogas klosteris, kas uzcelts uz klints. Šis 17. gadsimta pareizticīgo klosteris ir viens no nozīmīgākajiem reliģiskajiem tempļiem un svētceļojumu centriem valstī.

Kā norāda tūroperatora “Novatours” pārdošanas vadītāja Liāna Pudule Indāne, Melnkalne atrodas stratēģiski ļoti izdevīgā vietā, tāpēc ceļotāji var apmeklēt arī kaimiņvalstis – Horvātiju un Albāniju. Turklāt šajā mazajā valstī atrodas dziļākais kanjons Eiropā, plašas pludmales, vīna dārzi un iespaidīgas vecpilsētas, tāpēc pat visprasīgākie ceļotāji noteikti iemīlēs šo valsti.

“Mēs bijām pirmie, kas pandēmijas laikā iepazīstināja savus ceļotājus ar Melnkalni. Interesi par šo valsti pamanījām uzreiz, un šogad pieprasījums ir audzis vēl vairāk. To nosaka ne tikai iespaidīgā Melnkalnes ainava, lieliskais klimats, bet arī izdevīgās cenas. Uz Melnkalni ar tiešo lidojumu dosimies līdz pat septembra beigām divreiz nedēļā,” stāsta L. Pudule Indāne.

Pēc L. Pudules Indānes teiktā, dabas pērle – Melnkalne – var piedāvāt plašu viesnīcu izvēli – no vienkāršiem apartamentiem līdz greznām pieczvaigžņu viesnīcām ar brokastīm un vakariņām vai “viss iekļauts” ēdināšanu, turklāt kūrortu piedāvājums aptver visu Melnkalni. “Šajā valstī ļoti populāras ir mājīgas “boutique” viesnīcas, kuras labprāt izvēlas pāri un tie, kas ceļoto vienatnē. Savukārt ģimenēm piedāvājumā ir lielākas viesnīcas ar ūdens slidkalniņiem, mini klubus, rotaļu laukumus, ģimenes istabām un apartamentiem ar virtuvēm.”

Iepriekšējais rakstsPilnīgi jaunas ziņas par bez mammas palikušo lācenīti, kura klīda gar ceļu Limbažu pusē
Nākamais rakstsGlābēji izplata paziņojumu Latvijas iedzīvotājiem