Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Lindas Virtuve autori Lindu Tellgrēnu piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.

 

 

Mammas speķa pīrāgi

2_Mammas pīrādziņi-1

Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, ka mammas. Šī recepte nākusi no bloga Lindas Virtuve autores mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts cūkas cauraudzītis pildījumā. Knifiņš – pīrāgu pildījumam jāpievieno olas dzeltenums, lai tas izdotos izcili sulīgs.

 

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta (istabas temperatūrā)

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai

 

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami kūpināta cauraudža, sagriezta mazos gabaliņos

1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos

1 olas dzeltenums

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sālīta)

 

Gatavošana:

Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml pienu, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir “atdzīvojies” un sācis darboties).

Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

Kamēr mīkla rūgst, gatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcepiet sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojiet gaļu, cepiet vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņemiet no plīts, atdzesējiet un iemaisiet olas dzeltenumu.

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

Ar mīklas rulli izrullējiet 10×10 cm mazu laukumiņu, kura vidū lieciet karoti pildījuma, aizlokiet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Gatavos pīrādziņus pārsmērējiet ar sakultu olu. Ja vēlaties – pārkaisiet ar ķimenēm. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.

 

 

Buljona pīrādziņi ar vistas gaļu

1_Vistas pīrādziņi

Ja vēlaties ciemiņus pārsteigt ar pīrādziņiem, kas paši kūst mutē, – šī būs īstā recepte. Mīklas pagatavošanas metode nāk no Ņinas Masiļūnes recepšu krājumiem – interesanti, ka raugs tiek pievienots, bet mīkla raudzēta netiek. Izcilo konsistenci piešķir sviesta daudzums un etiķa pievienošana. Pildījums ir maigas garšas, sulīgs un aromātisks.

 

Izejvielas (16 pīrādziņiem):

Mīklai:

500 grami “Dobeles dzirnavnieks” kviešu miltu “Ekstra”

300 grami auksta sviesta

1/2 glāze ūdens

50 grami svaigā rauga

1 tējkarote etiķa

½ tējkarote sāls

1 ola pīrādziņu pārsmērēšanai

 

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami vistas filejas, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos

Šķipsniņa sāls

100 grami saldās kukurūzas

Maza lociņu buntīte, sagriezta mazos gabaliņos

2 ēdamkarotes majonēzes

1 tējkarote karija pulvera

 

Gatavošana:

Miltus izsijājiet uz tīras darba virsmas, ar nazi iekapājiet sviestu tā, lai izveidotos salīdzinoši viendabīga, bet drumstalām līdzīga mīkla. Ūdenī iemaisiet raugu, etiķi un sāli. Pēc tam no mīklas izveidojiet glītu kaudzīti, tās vidū izveidojiet bedrīti, kurā ielejiet ūdeni ar raugu. Ar nazi šķidrumu uzmanīgi iekapājiet mīklā, pēc tam ar rokām visu samīciet viendabīgā masā. Atstājiet uz 30 minūtēm vēsumā, piemēram, ledusskapī.

Kamēr mīkla atpūšas, sagatavojiet pildījumu. Uz pannas uzkarsētā eļļā aptuveni piecas minūtes kopā ar šķipsnu sāls apcepiet vistas gabaliņus. Pēc tam nedaudz atdzesējiet un sakapājiet smalkākā masā. Pievienojiet kukurūzu, lociņus, majonēzi un karija pulveri un visu samaisiet.

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

Mīklu izveltnējiet aptuveni piecu milimetru biezā plāksnē un izgrieziet kvadrātiņus, kuru vidu sapildiet ar pildījumu. Pēc tam to pārlokiet uz pusēm tā, lai veidotos trijstūris. Izmantojot dakšiņas zaru augšējo daļu, saspiediet pīrādziņa malas. Apsmērējiet tos ar sakultu olu. Pīrādziņus lieciet uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, 3-4 cm attālumā vienu no otra. Cepiet 20 minūtes vai līdz pīrādziņi kļuvuši zeltaini brūni.

 

 

Pīrādziņi itāļu gaumē

Veģetārie pīrāgi

Vienkārša recepte pīrāgiem bez gaļas pildījuma. Pateicoties pievienotajām Vidusjūrai raksturīgajām, bet arī latviešu iemīļotām izejvielām un garšaugiem, garša atgādina īstu itāļu picu.

 

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta istabas temperatūrā

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Milti virsmas nokaisīšanai

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

 

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

1 purava kāts, noskalots un sagriezts mazos gabaliņos

½ tējkarotes kaltētas raudenes (oregano)

12 zaļās olīvas, sagrieztas mazos gabaliņos

100 grami saulē kaltētu tomātu eļļā, sagriezti mazos gabaliņos

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, jo olīvas ir gana sāļas)

 

Gatavošana:

Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml piena, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs “atdzīvojies” un sācis darboties).

Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

Kamēr mīkla rūgst, sagatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā uz lēnas uguns apcep puravu kopā ar raudeni, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi (aptuveni trīs minūtes). Noņemiet no uguns un iemaisiet olīvas, ja ir vēlme, variet pievienot šķipsniņu sāls.

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

Ar mīklas rulli izrullējiet 10 x 10cm mazu laukumiņu – vidū lieciet karoti pildījuma, aizlociet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (,jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs).  Pārsmērējiet ar sakultu olu.

Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augšpuse kļuvusi zeltaini brūna.

Sabiedrība

Kauns, ka medicīnā ir šādi cilvēki: Par fiktīvu vakcināciju Vidzemē aiztur divas darbinieces

  Turpinot mērķtiecīgu darbu saistībā ar fiktīvas vakcinācijas gadījumu atklāšanu, Valsts policija pagājušajā nedēļā Cēsīs un...
Foto:Pexels.com/CC

Pieļauj, ka pedofils darbojies visā Latvijā: Ventspils pusē apcietina vīrieti, lūdz atsaukties cietušos – FOTO

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālās nodaļas lietvedībā atrodas kriminālprocess par seksuāla...

Premjera Kariņa partija: Valdībai nav citas izvēles, kā ieviest stingru mājsēdi tuvākajām nedēļām

  Stingri ikdienas ierobežojumi ir šobrīd vienīgā iespēja apturēt Covid-19 saslimstības nekontrolētu augšupeju, norāda premjera Krišjāņa...

Pavļuts aicina nekavējoties noteikt valstī stingru “lokdaunu”

  Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien sasauktajā Krīzes vadības padomē rosinās noteikt valstī stingrus drošības pasākumus,...
Autotransporta direkcija/Facebook

No 25. oktobra tikai pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā atlaides nepiemēros pieaugušajiem bez sertifikāta

  Atgādinājums: No 25. oktobra tikai pašvaldību dotētajā sabiedriskajā transportā atlaides nepiemēros pieaugušajiem, kuriem nav vakcinācijas...

Svētdien 15% pozitīvu testu un vēl 7 cilvēki miruši

  Pirmdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 1253 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši vēl...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. oktobris

  Dienas pirmajā pusē gatavojies jaukam pārsteigumam. Radošā darbā sekmes un pašizpausmes iespējas būs teicamas. Tu...
Foto:Australiaentertains.com.au

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. oktobris

  Planētu stāvokļa dēļ palielināsies enerģijas krājumi, taču reizē kļūsim emocionālāki, būs grūti savaldīt jūtas. Un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. oktobris

Šī diena izvērtīsies labvēlīga mērķtiecīgam darbam. Viegli spēsi kontrolēt savas emocijas, nebūs viegli novirzīt tevi...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 18. – 24. oktobris

  Jau oktobris aizsoļojis pāri pusei un zelta rudeni sola nomainīt kailie koki, lielāks drēgnums un,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. oktobris

Šodien būs iespējams uz dažādām lietām un problēmām paraudzīties no cita skata punkta. Iespējams, varēsi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. oktobris

Planētu mijiedarbības dēļ šodien var būt nedaudz apgrūtināta loģiskā domāšana, savu ideju un domu izskaidrošana...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķim Bricim visai dažādas ziņas par šonedēļ gaidāmo laiku – VIDEO

  Iepriekšējās dienās ziņās jau izskanējušas prognozes, ka šonedēļ Latvijā gaidāms pirmais sniegs, tāpat iespējamas rudens...

Sinoptiķi nāk klajā ar pavisam jaunām ziņām par laiku turpmākajās dienās

Šajā nedēļā laika apstākļi būs mainīgi - gaidāmas gan pāris siltas dienas, kad termometra stabiņš...
Foto:Flickr.com/Robert Couse-Baker/CC

Šonedēļ laiks būtiski mainīsies, brīdina par nakti uz otrdienu

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā ieskicējis to, kāds laiks būs šonedēļ, īpaši izceļot nakti...