Vēsās sezonas laikapstākļi un pirmie saules stari var būt liels pārbaudījums matu veselībai un skaistumam. Tie var kļūt sausāki, vairāk lūzt, elektrizēties. Labā ziņa – to ir iespējams novērst ar pareizu kopšanu, piemērotu līdzekļu lietošanu un, protams, rūpēm par organismu kopumā. Kāds ir trīs soļu matu kopšanas princips tā skaistuma un veselības saglabāšanai, stāsta Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

 

“Rūpējoties par matu veselību, jāņem vērā ne tikai pareiza matu attīrīšana un kopšana, bet arī atjaunošana. Kopšana attiecas uz matiem virs ādas līmeņa, kas ir nedzīva struktūra. Savukārt atjaunošanas procesi notiek mata sīpolā, kas atrodas galvas zemādas slānī,” skaidro Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

Aukstums, sauss gaiss un karstums nelabvēlīgi ietekmē gan ādu, gan matus. Lai aizsargātu matus no šīs nelabvēlīgās iedarbības, jāatceras vienkārši, bet ļoti būtiski matu kopšanas soļi: lieto trīs matu kopšanas produktus, no kuriem diviem jābūt izskalojamiem – šampūnam, kondicionierim vai maskai – un vienam neizskalojamam – serumam, matu krēmam vai matu sausajai eļļai.

 

Attīrīšana

Matu mazgāšana ar ikdienas šampūniem piemērota cilvēkiem ar veseliem matiem. Ja mati ir sausi, lūst vai šķeļas, jāizvēlas specializēti matu kopšanas līdzekļi, kas satur lipīdus, keratīnu, kolagēnu, vitamīnus, aminoskābes, augu eļļas, kas spēj nogludināt un stiprināt matu struktūru. Nav ieteicami produkti ar izteiktu smaržu vai krāsu, jo ķīmiskas piedevas var kairināt galvas ādu. Pastiprinot kopjošo un atjaunojošo līdzekļu iedarbību, 1–2 reizes nedēļā vēlams attīrīt galvas ādu ar matu skrubi – tas novērsīs blaugznu rašanos. Ja, lietojot attīrošos līdzekļus, parādījies diskomforts, nieze vai velkoša sajūta ādā, noteikti jāmaina šampūns!

 

Kopšana

Matu kopšanas produktu izvēle ir atkarīga no konkrētas problēmas. Ja mati ir bojāti, tad kursa veidā lieto atbilstošu matu masku vai matu eļļu. Šos produktus klāj uz matu galiem, lai neveicinātu taukošanos pie matu saknēm. Pēc tam matus mazgā ar dziļi attīrošu šampūnu. Ar masku un eļļu lietošanu nevajadzētu pārlieku aizrauties – ja mati pārāk daudz piesātināsies, tie kļūs smagi, pieplakuši un ātrāk taukosies.

Smalko matu īpašniecēm, lai piešķirtu matiem apjomu, ieteicams lietot īpašus serumus, kurus ieklāj matos uz nakti.

Ja ikdienā matus žāvē vai veido ar karstajiem rīkiem (fēnu, lokšķērēm, matus taisnojošo pannu u. c.), noteikti jālieto speciālais līdzeklis matu aizsardzībai pret karstumu. Kopšanas līdzekļu, kas aizsargā matus no karstuma, sastāvā ir vielas, kas aptver katru matu, veidojot ap to aizsargplēvīti, radot noturīgu aizsargslāni pret karstuma iedarbību un neļaujot matiem karstumā zaudēt dabisko mitruma līmeni un kļūt sausiem.

 

Atjaunošana

Matu šūnu atjaunošanās notiek mata sīpoliņā, kas atrodas 2–4 milimetru dziļumā. Ja mati pastiprināti izkrīt, ir novājināti, nespodri vai blāvi, jālūkojas jau pēc spēcīgākiem līdzek­ļiem, jo, tikai iedarbojoties uz mata sīpoliņu, iespējams atjaunot un atveseļot matus kopumā. Šo produktu sastāvā ir aminoskābes, peptīdi, proteīni, asinsvadu paplašinoši kompo­nenti, kas atjauno matu dabīgo augšanu un matu atveseļoša­nos. Šie preparāti jālieto kursa veidā 2–4 mēnešus, lai iegūtu rezultātus.

“Lai mati būtu veseli un skaisti, svarīgi lietot sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu. Jāatceras, ka sinerģija ir viens no svarīgākajiem principiem, pēc kura mūsu ķermenis darbojas – veiksmes formula slēpjas kompleksā vitamīnu un minerālvielu uzņemšanā,” norāda Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne.

 

Biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par matu kopšanu

Kādā ūdens temperatūrā jāmazgā mati?

Karstais ūdens nomazgā tauku kārtas aizsargslāni, tādējādi pastiprinot tauku dziedzeru aktivitāti. Attiecīgi – mati ātrāk kļūst netīri un taukaini, tādēļ matus vislabāk mazgāt ar remdenu ūdeni.

 

Cik bieži mazgāt matus?

Bieža matu mazgāšana nekaitē. Katrs organisms ir individuāls, un tam jāatrod atbilstoša pieeja. To pašu var teikt arī par matiem. Galvenais – pareizs galvas mazgāšanas princips, novērot savu matu stāvokli un mazgāt tos atkarībā no nepieciešamības. Pēc mazgāšanas nepieciešams izmantot procedūras beigu līdzekli – kondicionieri. Tas pilnībā noslēdz kutikulas slāni, novēršot kaitīgo netīrumu iekļūšanu matā, kas grauj tā struktūru.

 

Kā pareizi ķemmēt matus?

Mati jāķemmē nevis no saknēm, bet no matu galiem, pakāpeniski virzoties arvien augstāk pie saknēm.

Iepriekšējais rakstsCeturtdienas rītā diemžēl saņemta skumja ziņa no Jūrmalas
Nākamais rakstsKoknesiete atsakās no prāvas naudas summas – un tas izrādās pareizais lēmums!