Tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas dienai, ko atzīmējam 18. novembrī, ir īstais brīdis radīt svētku sajūtu. Šie svētki ir īpaši, jo tas ir laiks, kad satiekas siltums, ģimenes kopā būšana un mūsu zemes bagātīgās garšas. Lai svētku galds būtu elegantās Latvijas karoga krāsās, šefpavārs Gatis Lauva sadarbībā ar Latvijā iemīļotu zīmolu “Spilva” ir sagatavojis trīs vienkāršas, ātri pagatavojamas, bet garšīgas receptes, kas izceļas ar sarkanajiem toņiem un sezonas bagātību – īsts kompliments Latvijai. Trīs gardas receptes valsts svētku galdam

Ceptas bietes ar “Spilva” balzamiko un mārrutku krēmsieru

Šī recepte ir viegli pagatavojama, vienlaikus gards papildinājums svētku galdam vai ikdienas maltītei. Ja vēlas vieglāku versiju, krēmam var pievienot 1–2 ēdamkarotes grieķu jogurta. Šis ēdiens īpaši labi sader ar liellopu steiku vai lēni gatavotu gaļu, jēru, cūkgaļu, kā arī medījumu, piemēram, brieža vai stirnas fileju.

 

Sastāvdaļas 2 – 3 porcijām:

Bietēm:

  • 600g bietes, nomizotas, sagrieztas daiviņās
  • 2 ēdamkarotes olīveļļa
  • 3 ēdamkarotes “Spilva” balzamiko mērce
  • ¾ tējkarotes sāls
  • ¼ tējkarotes melnie pipari

 

Mārrutku krēmam:

  • 200g krēmsiers (istabas temperatūrā)
  • 2 tējkarotes “Spilva” mārrutki
  • Šķipsna sāls

 

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Bietes nomizo un sagriež daiviņās, ieliek bļodā. Pievieno eļļu, balzamiko mērci, sāli un piparus. Visu cītīgi samaisa, lai vienmērīgi nosegts.
  2. Bietes ietin folijā un liek cepeškrāsnī gatavoties no 30 līdz 40 minūtēm līdz paliek mīkstas. Gatavību var pārbaudīt, iedurot ar dakšiņu. Ja gabali ir lielāki, var cept līdz 50 minūtēm.
  3. Kamēr bietes cepas, bļodā samaisa krēmsieru ar mārrutkiem.
  4. Kad bietes izcepušās, tās kārto pa virsu krēmam. Pēc vēlmes var pārslacīt pavisam nedaudz balzamiko mērces.

 

Klasiskā vaniļas panna cotta ar ķiršu ievārījumu

Panna cotta ir maigs un krēmīgs deserts, kas patiks visiem saldumu cienītājiem. Pagatavošana aizņem vien 10 minūtes, bet desertam nepieciešama 4–6 stundu dzesēšana, lai iegūtu ideālu tekstūru.

 

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 500ml saldais krējums (35 %)
  • 60g cukurs
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts vai ½ vaniļas pāksts
  • 6g “Spilva” pulvera želatīns (apmēram 2 tējkarotes), stingrākam desertam nepieciešami 7-8g
  • 30ml auksts ūdens želatīna briedināšanai

 

Dekoram:

  • “Spilva” ķiršu ievārījums

 

Pagatavošana:

  1. Bļodā pārber želatīnu pāri aukstam ūdenim, atstāj uzbriest 5-10 minūtes.
  2. Katliņā liek saldo krējumu, cukuru un vaniļu. Uz vidējas uguns karsē, maisot līdz cukurs izkūst. Svarīgi atcerēties, ka masu nedrīkst vārīt, pietiek uzsildīt līdz 80 grādiem.
  3. Katliņu noņem no uguns, iemaisa uzbriedināto želatīnu līdz tas ir pilnīgi izšķīdis.
  4. Iepriekš izvēlētajos trauciņos ielej masu un liek ledusskapī sastingt.
  5. Ja ir vēlme izņemt no formiņas, tad tie neilgi jāiemērc karstā ūdenī un jāapgāž uz šķīvja. Dekorē ar “Spilva” ķiršu ievārījumu.

 

Biešu humuss ar kazas sieru

Biešu humuss ar kazas sieru ir krēmīgs un izteiksmīgs uzkodu ēdiens, kas lieliski der gan pie maizes, pita vai lavaša, gan kā piedeva grauzdētiem dārzeņiem. Šī uzkoda lieliski papildina svētku galdu vai uzkodu plati, piedāvājot krāsainu un gardu alternatīvu ēdieniem.

 

Sastāvdaļas 6 porcijām (pasniedzama kā uzkoda):

  • 1 bundža konservētu turku zirņu (400 g; ~240 g noskaloti un notecināti)
  • 2-3 ēdamkarotes “Spilva” marinētās bietes
  • 1-2 ēdamkarotes šķidruma no “Spilva” biešu marinādes (pēc garšas)
  • 2-3 ēdamkarotes olīveļļa vai cita neitrāla eļļa
  • ½ tējkarotes sāls
  • ¼ tējkarotes malti melnie pipari
  • 6-80 g mīksts kazas siers, sadrupināts pasniegšanai

 

Pēc izvēles, bet ļoti labi der:

  • 1 neliela ķiploka daiviņa
  • ¼ tējkarotes maltas ķimenes vai kumins

 

Pagatavošana:

  1. Turku zirņus notecina un liek blenderī kopā ar “Spilva” bietēm, eļļu, sāli un pipariem. Pievieno 1 ēdamkaroti biešu marinādes šķidruma.
  2. Blendē līdz krēmīgai, vienmērīgai konsistencei. Ja vajag maigāku un gaisīgāku, pievieno vēl nedaudz marinādes šķidruma vai 1–2 ēdk. ūdens. Nogaršo un, ja gribas izteiktāku skābumu vai “biešu noti”, pieliek vēl mazliet marinādes.
  3. Humusu pārliek traukā, ar karotes muguru izveidojot viļņus. Pārslaki ar eļļas pilieniem un bagātīgi dekorē ar sabirdinātu kazas sieru. Pēc vēlmes uzber vēl svaigi maltus piparus.

 

Lai labi garšo!

 

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops lieliskai nedēļai: 10.-16. novembris
Nākamais rakstsSvarīgu paziņojumu pircējiem izplata “Maxima”