Pirmdienas nakts bija siltākā nakts Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Skultē termometra stabiņš nenoslīdēja zemāk par +25,6° atzīmi, līdz ar to pārspēts 2021. gada rekords, kad naktī uz 23. jūniju Rīgā gaisa temperatūra nepazeminājās zem +24,2°, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Arī dienā tika uzstādīti jauni gaisa temperatūras rekordi – Ainažu, Dagdas un Zīlānu novērojumu stacijās (NS) tikai aizvadīts karstākais 7. augusts novērojumu vēsturē, savukārt Skultes NS atkārtots līdzšinējais rekords. Ainažu  NS gaiss uzkarsa līdz +33°, padarot pirmdienu par šīs vasaras un gada līdz šim karstāko dienu.

Pirmdien dienā Latviju no dienvidrietumiem šķērsoja aukstā fronte, līdz ar to siltajā un mitrajā gaisa masā veidojās spēcīgi negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa ekstremāli stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un lielgraudu krusu.

Pirmdien visā valsts teritorijā lija, un intensīvi nokrišņi turpinājās arī naktī uz otrdienu. Spēcīgo lietusgāžu dēļ vairākās novērojumu stacijās tika pārsniegta mēneša nokrišņu norma.

Vējš bija brāzmains visā valstī, bet pērkona negaisa laikā dažviet brāzmas sasniedza pat ļoti stipras vētras vai viesuļvētras spēku. Visstiprākās brāzmas tika reģistrētas Dobeles NS (33 m/s), bet Madonas NS vējš pastiprinājās līdz 30 m/s.

Pirmdienas negaiss daudzviet radīja postījumus – vējš lauza kokus un to zarus, lietusgāzes appludināja ielas, krusa nodarīja bojājumus gan mašīnām, gan ēkām, cieta arī cilvēki. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests diennakts laikā kopumā saņēma  348 izsaukumus, kas saistīti negaisa radītajām sekām un to likvidēšanu (VUGD). Tāpat arī vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību tika traucēta elektroapgāde; lielākais vienlaikus atslēgto “Sadales tīkla” klientu skaits pirmdienas vakarā pārsniedza 42 000 (ST).

Ciklonu darbības ietekmē tuvākajās dienās gaidāms lietains laiks – daudzviet palaikam līs, vietām iespējamas arī pērkona lietusgāzes. Dominēs lēns līdz mērens, piekrastē mēreni stiprs dienvidu, dienvidaustrumu vējš, kas vēl trešdien naktī brāzmās sasniegs 15-18 m/s. Naktis kļūs vēsākas, tumšajās diennakts stundās gaisa temperatūrai pazeminoties līdz +10…+15°. Šonedēļ maksimālā gaisa temperatūra gaidāma +16…+21° robežās, vietām austrumos būs par dažiem grādiem siltāks. 

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. augusts
Nākamais rakstsArī trešdiena sākusies ar ziņu par traģiskiem notikumiem