Vai esi kādreiz ēdusi kaut ko, kas slavināts kā ļoti veselīgs, bet vēlāk uzzinājusi, ka patiesībā bija pilnīgi pretēji? Reklāmas dezinformācija ir liela, tāpēc par veselībai labvēlīgu izreklamēt ir iespējams pilnīgi jebko. BrīvBrīdis.lv nāk talkā, lai palīdzētu tev saprast, kas līdz šim par veselīgu uzskatīts, patiesībā nebūt tāds nav.

Šoreiz tiek aplūkoti četri produkti, kas izsludināti kā ļoti veselīgas uzkodas. Izskaidrot, kas tieši tajos ir neveselīgs un, kāpēc ar tiem nevajadzētu aizrauties, mums palīdzēja uztura speciāliste Lāsma Meijere.

 

Proteīnu batoniņi

Patiesībā tie ir tādi paši cukura pārbagātie saldumi, tikai nedaudz uzlaboti ar vitamīniem un olbaltumvielām. Batoniņus uzskata par uzskatīti par veselīgiem, bet patiesībā var saturēt pat divas reizes vairāk tauku kā, piemēram, šokolādes cepumi. Lai izvairītos no liekajām kalorijām, izvēlies uzkodu, kas satur mazāk nekā 180 kalorijas un piecus gramus tauku, taču iekļauj vismaz piecus gramus šķiedrvielu.

 

Žāvēti augļi

1/4 tases to satur vairāk nekā 100 kaloriju. Šo uzkodu labāk aizstāt ar svaigiem vai saldētiem augļiem. Tas būs ne tikai veselīgāk, bet arī sajutīsi sāta sajutu no augļa un tā sulas.

 

Jogurts

Lai gan tas ir labs kalcija un D vitamīna avots, tomēr ne visi šie piena produkti ir vienā maisā bāžami. Iegādājoties jogurtu pievērs uzmanību tā sastāvam, jo daži ražotāji piesātina šo produktu ar tik daudz tauku un cukura, ka tas ne ar ko neatšķiras no virtuļa. Ja gribi būt pārliecināta, ka nopērc tik tiešām labu un veselīgu jogurtu, iegādājies to ar pēc iespējas zemāku tauku saturu. Ja vēlies, mājās pati to uzlabo ar saldētiem augļiem un/vai medu.

 

Pazemināta tauku satura zemesriekstu sviests

Tas nozīmē to, ka ražotājs liekos (noņemtos) taukus aizstāj ar cukuru. Rezultātā, pazemināto tauku satura zemesriekstu sviests satur tik pat daudz kopējo kaloriju kā oriģinālais, taču ogļhidrātu daudzums ir sarucis vairāk nekā uz pusi. Turklāt, ēdot oriģinālo zemesriekstu sviestu, ātrāk rodas sāta sajūta, taču pazemināta tauku satura tas pats produkts to rada krietni vēlāk.

 

Atceries, ka visveselīgāk tu vari pagatavot mājās pati, līdz ar to apzinoties, cik daudz taukvielu patērēsi. Taču našķis ir un paliek vien našķis.

Iepriekšējais rakstsFOTORECEPTE: Debešķīgi garda kūka ar biezpienu un meloni
Nākamais rakstsVista ar ananasiem saldskābā mērcē. FOTO recepte