Jau tūlīt būs klāt vieni no gaidītākajiem latviešu svētkiem – Līgo un Jāņi. Šajos svētkos, kas saistās ar ugunskuru dedzināšanu, dziesmām un dejām līdz rīta gaismai, liela nozīme ir labiem laikapstākļiem. Lai labāk sagatavotos šiem svētkiem, “Betsafe” bukmeikeri ir veikuši prognozes par to, vai laikapstākļi lutinās Līgo naktī. Vai gaidāmi nokrišņiem bagāti Līgo svētki?

Šogad laikapstākļi bijuši ļoti mainīgi, īpaši jau maijā un jūnijā. Pasaules hokeja čempionāta laikā piedzīvojām siltu laiku, kas ļāva hokeju baudīt ārā, turklāt maija otrajā pusē jau bija pamatīga svelme, tomēr līdz ar jūnija sākumu viss mainījies – laiks kļuva vēsāks. Tuvojoties jūnija priekšpēdējai nedēļas nogalei, cilvēki aizvien biežāk lūkojas sinoptiķu prognozēs, lai varētu labāk sagatavoties svētkiem.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), apkopojot datus no 1966. līdz 2022. gadam, ziņo, ka praktiski katru gadu kādā Latvijas nostūrī var pieredzēt nokrišņus, taču lietus iespējamība valsts teritorijā svārstās no 20% līdz 44%, bet vidēji tā ir 30%. Tikai deviņos gadījumos lietus Latvijā nav bijis pavisam un tikpat reižu nokrišņi bijuši ļoti minimāli. 2022. gadā Latvijā nebija reģistrēti nokrišņi, savukārt 1997. gadā vidējais nokrišņu daudzums valstī sasniedza 12 mm. Lielāka iespēja piedzīvot lietu ir Jāņu dienā, kad varbūtība svārstās no 23% līdz 51%, ar vidējo varbūtību 38%.

‘‘Šobrīd izskatās, ka svētku svinētājiem Rīgā būs jārēķinās ar mainīgu laiku un lietu, jo ar varbūtību 62.5% tiek prognozēts, ka galvaspilsētā būs novērojami spēcīgi nokrišņi. Prognoze attiecas uz laika periodu no 23. jūnija plkst. 21:00 līdz 24. jūnija plkst. 5:00, un par spēcīgiem nokrišņiem tiek uzskatīti 10mm un lielāki, kas fiksēti Rīgas meteoroloģiskajā stacijā,” komentē ‘‘Betsafe” pārstāvis.

Svētku svinēšanā liela nozīme ir arī gaisa temperatūrai. Vidējā diennakts temperatūra Līgo dienā un Jāņos valsts teritorijā ir +15.6 °C, kamēr naktī vidējā temperatūra ir +10.6 °C. Svinētājiem, kuri dodas piekrastes virzienos, jārēķinās ar vēsāku laiku, savukārt lielāks siltums gaidāms centrālajos un austrumu rajonos. Ko sagaidīsim šogad Līgo dienā? “Betsafe” bukmeikeri ar 58.1% varbūtību prognozē, ka maksimālā gaisa temperatūra pēc Celsija Rīgas meteoroloģiskajā stacijā 23. jūnijā pēc LVĢMC datiem nepārsniegs 24.5.””

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsĻoti nopietni brīdina par laiku visas trešdienas laikā
Nākamais rakstsLika runāt krieviski un slavināt Krieviju, aplaupīja un norāva Latvijas karogu no drēbēm