Vairākas Eiropas valstis tieši šajās dienās ievieš jaunus ierobežojumus, bažījoties par straujo jaunā Covid-19 paveida omikrona izplatīšanos. Piemēram, Polijā ar vakardienu spēkā ierobežojumi atpūtas un izklaides vietām stingrāki pašizolācijas nosacījumi. Kā Latvijā pašlaik – mēnesi pēc lokdauna beigām – tiek kontrolēta infekcijas izplatība un ar ko varam rēķināties turpmākajos mēnešos? Par to  LTV “Rīta panorāmā”stāsta Stradiņa slimnīcas infektologs, LU profesors Ugu Dumpis.

“Covid-19 izplatība joprojām ir augsta un slimnīcās ir daudz pacientu, tā ir nopietna slodze slimnīcām. Saslimstība arī jau nedēļu, var teikt, nemazinās. Slimnīcās nepārprotami lielākās problēmas sagādā nevakcinēti seniori,” norāda profesors.

“Svētkos vajadzētu izvērtēt katru kontaktu ar cilvēkiem. Tikties tikai ar tiem, ar kuriem uzskatāt par pilnīgi nepieciešamu. Ar ģimenes locekļiem varētu tikties ar noteikumu, ka opīši, omītes ir trīsreiz vakcinēti. Vajadzētu izvairīties no ballītēm, plašākām viesībām.”

Bet kā ar jauno koronavīrusa omikrona paveidu? “Es baidos, ka mēs uzzināsim vairāk par omikronu un sapratīsim, ka diez vai tā varēsim kaut ko vērt vaļā. Steidzami jādomā, kā pēc iespējas vairāk veikt balstvakcināciju, kas neiet tik labi, kā gribētos. Balstvakcinācija omikrona kontekstā ir absolūti nepieciešama,” teic speciālists.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par gripu. “Šogad, ja mēs dzīvojam brīvāk, gripa izplatīsies. Ir vajadzīga vakcinācija, sevišķi riska grupām. Šo vakcināciju varētu veikt kopā ar Covid-19 balstvakcināciju.”

Plašu sarunu skatieties šeit:

 

Iepriekšējais rakstsSaņemta ziņa par lielu nelaimi Latgales pusē
Nākamais raksts“Lidl” virzienā izskan pārmetumi, veikalu tīkls skaidro situāciju