Līdz nākamās nedēļas vidum lielākajā Latvijas daļā vienlaidus sniega sega būs nokususi, savā video blogā stāsta LTV laika ziņu redaktors sinoptiķis Toms Bricis.

Teju mēnesi esam nodzīvojuši kārtīgā ziemā, tomēr nu sāksies pamatīgs atkušņa periods. Kurzemes un Zemgales upēs sāksies pali. Bet kas notiks Daugavā? Pagaidām nevar droši apgalvot, ka plūdi būs, tomēr ir apstākļi, ka šī brīža situāciju ļauj saukt pat par draudīgāku nekā pagājušajā ziemā.

Kurzemes upēs ūdens līmenis var kāpt pat par 3-3,5 metriem, Zemgalē tie būs 2-2,5 metri. Nav bažu, ka applūdīs kāda liela apdzīvota vieta, bet lauki un lauku ceļi vietām var applūst. Iedzīvotāji ierasti jau zina, kuri upju posmi mēdz iziet no krastiem.

Jēkabpilī šobrīd Daugavas līmenis ir par nepilniem 5 metriem zemāks kā šī gada sākumā pieredzēto plūdu maksimālā atzīme. Lejpus Jēkabpils ir izveidojies ledus sastrēgums un ūdens līmenis pie pilsētas jau līdz šim kāpis par 2 metriem. Šobrīd gan nav tāds apstākļu kopums, kas ļautu prognozēt lielu plūdu atkārtošanos.

Vēl runājot par laikapstākļiem, decembra otrā puse patiešām ļoti atšķirsies no līdz šim pierastā. Bieži būs vējains, nav izslēgta arī kāda vētra ar vēja brāzmām 25-30 m/s. Daudz nokrišņu, pamatā lietus, turklāt pagaidām izskatās, ka bez sniega. Pakusus sniega kārta varētu saglabāties vien augstienēs. Protams, pastāv iespēja, ka uz pāris dienām pie mums ieplūst kāda aukstāka gaisa masa.

Runājot par pozitīvo, atkusnis izbeigs sniega tīrīšanu, ar smaidu saka Bricis. Milzu lāstekas nokritīs un jaunas vairs neveidosies. Vairs nebūs piesnigušu ceļu un slienu ielu. Īslaicīgs apledojums gan var parādīties, temperatūrai noslīdot zem nulles. Protams, mazliet mazāk jāmaksā arī par apkuri. Pirmais šīs ziemas aukstuma vilnis būs beidzies!

 

Iepriekšējais rakstsJauns vīrietis nespēj paskaidrot, kādēļ paveica sevišķi smagus noziegumus Teikā un Juglā
Nākamais rakstsParādās pilnīgi jaunas ziņas par agresorvalsti Krieviju pametušo zvaigzni Galkinu