Pērnā gada nogalē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirknī tika uzsākti divi kriminālprocesi saistībā ar Covid-19 sertifikātu iegūšanu viltus ceļā.

Proti, abos kriminālprocesos kopumā aizturētas sešas personas – divi organizatori, divas personas, kuras vakcinācijas centrā uzrādīja svešus personu apliecinošu dokumentus un divas personas, kuras pie organizatoriem bija vērsušās ar lūgumu atrast kādu personu, kura viņu vietā veiks vakcināciju ar viņu pasi, ar mērķi iegūt viltotu vakcinācijas sertifikātu. Jāpiebilst, ka personām plānotais darījums neizdevās, jo vakcinācijas centra darbinieki par aizdomīgām darbībām nekavējoties ziņoja policijai. 2021. gada 16. decembrī uzsāktais kriminālprocess šā gada 28. martā tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, savukārt 2021. gada 17. decembrī uzsāktajā kriminālprocesā vēl turpinās aktīva pirmstiesas izmeklēšana.

2021. gada 16. decembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirknī tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā, 20. panta ceturtajā daļā un 2752. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, proti, par to, ka Rīgā, Tilta ielā kādā vakcinācijas centrā 1975. gadā dzimis vīrietis uzrādīja svešas personas pasi, lai saņemtu vakcīnu pret Covid-19 citas personas vārdā. Jāpiebilst, ka darījums neizdevās, jo vakcinācijas centra darbinieki par aizdomīgām darbībām nekavējoties ziņoja policijai. Vīrietis, kurš vakcinācijas centrā uzrādīja svešas personas dokumentus ar mērķi iegūt uz tās personas viltotu vakcinācijas sertifikātu, tika aizturēts un vēlāk kriminālprocesā atzīts par aizdomās turēto. Aizturētais agrāk jau nonācis policijas redzes lokā par dažāda veida noziedzīgiem nodarījumiem. Vīrietim kriminālprocesā bija piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Turpinot izmeklēšanu un, veicot apjomīgu operatīvo darbu un speciālās izmeklēšanas darbības, likumsargiem izdevās noskaidrot iespējamo vainīgo personu, proti, darījuma organizatoru. Izmeklēšanā noskaidrots, ka pie šī 1982. gadā dzimušā organizatora bija vērsies kāds 1989. gadā dzimis vīrietis ar lūgumu atrast personu, kura viņa vietā veiks vakcināciju pret Covid-19 ar viņa pasi, lai viņš iegūt viltotu vakcinācijas sertifikātu.

2021. gada 17. decembrī organizators tika aizturēts. 1982. gadā dzimušais vīrietis (organizators) agrāk jau nonācis policijas redzes lokā par dažāda veida noziedzīgiem nodarījumiem un vīrietim kriminālprocesā tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Šā gada 4. janvārī kriminālprocesā tika aizturēts arī 1989. gadā dzimušais vīrietis, pases īpašnieks, kurš vēlējās iegūt viltotu vakcinācijas sertifikātu. Vīrietis kriminālprocesā tika atzīts par aizdomās turēto un viņam bija piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Šā gada 28. martā kriminālprocesā tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nosūtīšanu kriminālvajāšanas uzsākšanu attiecībā pret 1975., 1982. un 1989. gadā dzimušajiem vīriešiem.

Tāpat 2021. gada 17. decembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirknī tika uzsākts vēl viens kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm,  proti, par to, ka Rīgā, Tilta ielā kādā vakcinācijas centrā 1977. gadā dzimis vīrietis uzrādīja svešas personas pasi, lai saņemtu vakcīnu uz citas personas vārda. Arī šajā gadījumā darījums neizdevās, jo vakcinācijas centra darbinieki pamanīja personas neatbilstību uzrādītajam personu apliecinošajam dokumentam un nekavējoties ziņoja policijai. Vīrietis par svešas personas dokumentu uzrādīšanu, ar mērķi iegūt uz tās personas viltotu vakcinācijas sertifikātu, tika aizturēts un vēlāk kriminālprocesā atzīts par aizdomās turēto. Aizturētais jau iepriekš nonācis policijas redzes lokā par dažāda veida noziedzīgiem nodarījumiem un viņam kriminālprocesā bija piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Tāpat kā iepriekš aprakstītajā kriminālprocesā, arī šajā gadījumā noziegumā iesaistītās personas darbojās pēc līdzīgas shēmas. Speciālo izmeklēšanas darbību rezultātā likumsargi noskaidroja iespējamo organizatoru – 1964. gadā dzimušu vīrieti, kuru šā gada 17. janvārī aizturēja. Lai iegūtu viltotu vakcinācijas sertifikātu, pie organizatora bija vērsies kāds 1987. gadā dzimis vīrietis. Aizturētais 1964. gadā dzimušais vīrietis jau iepriekš ir nonācis policijas redzes lokā par dažāda veida noziedzīgiem nodarījumiem un kriminālprocesā tika atzīts par aizdomās turēto. Viņam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Kriminālprocesā tika veiktas arī vairākas sankcionētas kratīšanas 1964. gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā, automašīnās un garāžā. Kratīšanu laikā likumsargi atrada un izņēma vairākus personu apliecinošus dokumentus uz trešās personas vārdiem, munīciju, kā arī 31 viena litra pudeli, kas satur etilspirtu.

Tāpat kriminālprocesā tika aizturēts 1987. gadā dzimis vīrietis – pases īpašnieks, kurš bija vērsies pie 1964. gadā dzimušā vīrieša, lai iegūt viltotu vakcinācijas sertifikātu. Šā gada 29. martā kriminālprocesā vīrietis tika atzīts par aizdomās turēto. Personai kriminālprocesā tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Šobrīd kriminālprocesā turpinās aktīva pirmstiesas izmeklēšana un pēc tas pabeigšanas tiks lemts jautājums par kriminālprocesa nosūtīšanu prokuratūrai jautājuma lemšanai par kriminālvajāšanas uzsākšanu attiecībā pret 1977., 1987. gadā dzimušajiem vīriešiem.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

 

Iepriekšējais rakstsAtklājas skumja patiesība par Gulbenes pusē likvidēto brūno lāci
Nākamais rakstsNopietni brīdina par laiku šorīt