MIEŽU PUTRAIMU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 75 g miežu putraimu;
  • 150 g ūdens;
  • 100 g ūdens;
  • 10 g sviesta vai tauku;
  • sāls.

Pagatavošana: verdošā ūdenī ber noskalotus putraimus un vāra, pa reizei apmaisot, līdz tie ir gandrīz mīksti. Tad pielej pienu, pieliek sviestu vai taukus, sāli un vāra uz lēnas uguns, līdz putra gatava. Pasniedz ar apceptu speķi, speķa vai tomātu mērci, sviestu. Klāt dod pienu, rūgušpienu, kefīru vai paniņas.

 

MIEŽU PUTRAIMU UN KARTUPEĻU PUTRA

Nepieciešams:

  • 40 g miežu putraimu;
  • 100 g ūdens;
  • 100 g piena;
  • 150 g kartupeļu;
  • sāls.

Pagatavošana: verdošā ūdenī liek noskalotus putraimus un vāra, līdz tie pusmīksti, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus, pienu, sāli un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz putraimi mīksti. Kartupeļus var vārīt arī atsevišķi un saberztus pievienot gatavai biezputrai. Pasniedz ar apceptu speķi vai tomātu mērci. Klāt dod pienu vai rūgušpienu, paniņas, kefīru.

Biezputrai kartupeļu vietā var pievienot smalki sagrieztus burkānus vai svaigos kāpostus.

 

MANNAS BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 40 g mannas;
  • 200 g piena vai ūdens;
  • 10 g sviesta;
  • sāls un cukurs.

Pagatavošana: pienu vai ūdeni uzvāra, pieber mannu un, nepārtraukti maisot, uzbriedina 10 – 15 minūtes. Tad pieliek sāli, cukuru, sviestu, uzvāra un labi izmaisa. Pasniedz karstu brokastīs, vakariņās, ar kausētu sviestu, pienu vai atdzesētu – ar ievārījumu vai augļu ogu mērcēm kā saldo ēdienu pusdienās.

 

MANNAS UN OLU BIEZPUTRA – BUBERTS

Nepieciešams:

  • 30 g mannas;
  • 160 g piena;
  • 15 g cukura;
  • ½ – 1 ola;
  • sāls;
  • vanilīns.

Pagatavošana: pienu uzvāra, maisot pieber mannu, sāli un uzbriedina. Olas dzeltenumu ar vanilīnu un cukuru saputo, līdz cukurs izkusis. Pakāpeniski pievieno karstai (70 – 80 *) biezputrai un nedaudz izkarsē. Beidzot biezputrā iecilā stingrās putās saputotu olas baltumu. Liek saldēdiena traukā un pasniedz atdzesētu ar dzērveņu vai jāņogu mērci. Mannas un olu biezputrai ir jābūt čauganai, porainai, ar īpatnēju olu garšu.

 

RĪSU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 40 g rīsu;
  • 50 g ūdens;
  • 100 g piena;
  • 5 g sviesta;
  • sāls un cukurs.

Pagatavošana: noskalotus rīsus ber verdošā ūdenī un, pa reizei apmaisot, vāra, līdz tie pusmīksti. Tad pielej pienu un maisot vāra, līdz rīsi mīksti, pievieno sāli, cukuru, sviestu. Biezputru pasniedz karstu ar kausētu sviestu, pienu vai atdzesētu ar augļu mērcēm, ievārījumu.

 

AUZU PĀRSLU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 40 g auzu pārslu;
  • 100 g ūdens;
  • 100 g piena;
  • 10 g sviesta vai margarīna;
  • sāls un cukurs.

Pagatavošana: ūdeni ar pienu uzvāra, pievieno auzu pārslas un maisot uzbriedina 15 – 20 minūtes. Tad pieliek sāli, cukuru, sviestu vai margarīnu un izmaisa. Pasniedz ar kausētu sviestu brokastīs, vakariņās vai kā saldo ēdienu pusdienās ar augļu mērci vai ievārījumu.

 

MILTU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 50 – 60 g kviešu vai miežu miltu;
  • 250 g piena vai ūdens;
  • 10 g sviesta;
  • sāls un cukurs.

Pagatavošana: paredzēto šķidruma daudzumu uzvāra, maisot iekuļ rupjos kviešu vai miežu miltus un vāra apmēram 5 minūtes, pieliek sāli, cukuru, sviestu un izmaisa. Pasniedz ar apceptu speķi, pienu vai rūgušpienu, kefīru.

 

GRIĶU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 100 g griķu putraimu;
  • 10 g cūku tauki;
  • 150 g ūdens;
  • sāls.

Pagatavošana: griķu putraimus pārlej ar verdošu ūdeni, uz sietiņa notecina, ber uz sausas pannas un apgrauzdē gaišu brūnus. Ūdeni uzvāra, pieliek sāli, taukus, apgrauzdētos griķus un vāra apmēram 5 minūtes. Pēc tam katlam uzliek vāku un vārīšanu turpina uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī, līdz griķi mīksti. Pasniedz ar kausētu sviestu vai skābo krējumu un saldu pienu vai kā piedevu gaļas ēdieniem.

 

GRŪBU UN ĀBOLU BIEZPUTRA

Nepieciešams:

  • 35 g grūbu;
  • 250 g ūdens;
  • 100 g dzērveņu sulas;
  • 25 g kaltētu ābolu;
  • 25 g cukura;
  • sāls.

Pagatavošana: noskalotas grūbas liek paredzētajā ūdens daudzumā un vāra, pa reizei apmaisot, līdz tās ir mīkstas. Kaltētus ābolus noskalo, sagriež sīkāk un pievieno biezputrai, pielej dzērveņu sulu, pieber sāli, cukuru un vāra, līdz grūbas mīkstas. Pasniedz atdzesētu ar saldu pienu. Kaltētu ābolu vietā biezputrai var pievienot kaltētas plūmes.

 

MIEŽU PUTRAIMU SACEPUMS

Nepieciešams:

  • 75 g miežu putraimu;
  • 120 g piena vai ūdens;
  • 15 g sviesta vai margarīna;
  • 20 g cukura;
  • ½ – 1 ola;
  • 15 g kaltētu ābolu;
  • rīvmaize;
  • sāls.

Pagatavošana: vāra putraimu biezputru. Sviestu vai margarīnu ar cukuru un olas dzeltenumu puto, līdz cukurs izkusis. Tad pieliek atdzesētu biezputru, cukurūdenī apvārītus, gabaliņos sagrieztus ābolus un izmaisa. Beidzot iecilā saputotu olas baltumu. Pilda ar sviestu izziestā un rīvmaizi izkaisītā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi un cepeškrāsnī cep 30 – 40 minūtes. Atdzisušu no veidnes izgāž uz lēzena trauka un pasniedz ar augļu vai ogu mērci. Miežu putraimu vietā var ņemt mannu, rīsus, prosu un citus putraimus.

 

GRIĶU UN BIEZPIENA SACEPUMS

Nepieciešams:

  • 75 g griķu;
  • 125 g ūdens;
  • 100 g biezpiena;
  • 10 g sviesta vai margarīna;
  • ½ olas;
  • 25 g cukura;
  • 5 g rīvmaizes;
  • 1 citrona miziņa vai vanilīns

Pagatavošana: noskalotus griķus liek verdošā ūdenī un vāra maisot, līdz mīksti. Sviestu vai margarīnu saputo ar cukuru, pievieno olu, sarīvētu citrona miziņu vai vanilīnu un puto, līdz cukurs izkusis. Tad pievieno gaļas mašīnā izmaltu biezpienu, atdzesēto biezputru. Visu labi samaisa, liek ar sviestu izziestā un rīvmaizi izkaisītā veidnē; cep cepeškrāsnī 30 – 45 minūtes. Pasniedz karstu ar kausētu sviestu vai skābo krējumu var arī atdzesētu ar augļu vai ogu mērci.

 

Lai labi garšo!

____________

Avots: Izdevniecība Liesma. Mūsu ģimenei.

 
Iepriekšējais raksts3 izplatītākie iemesli, kāpēc vīrieši neprecas
Nākamais rakstsANNA ROZĪTE: Koru karos nevis strādāju, bet mācos