Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši trīs Ziemassvētku ēdienu receptes – vegānisko cepeti, sātīgu sacepumu un gardu kūku! Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

 

Kraukšķīgie Briseles kāposti ar bekonu

Sastāvdaļas

500 g Briseles kāpostu

3 ēdamk. olīveļļas

1/2 tējk. sāls

3 izspiestas ķiploka daiviņas

melnie pipari

sula no 1/2 citrona

1 ēdamk. itāļu garšvielu vai 1 tējk. kaltēta timiāna, oregano un bazilika

80 g rīvēta parmezāna tipa siera

200 g smalki sagriezta bekona šķēlītēs

 

Pasniegšanai

grieķu jogurts

granātābola sēklas

 

Pagatavošana

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādus karstumam.
  • Briseles kāpostus nomazgā, nosusini un pārgriez katru uz pusēm.
  • Lielā bļodā sajauc olīveļļu, citrona sulu, ķiplokus, garšvielas un samaisa ar Briseles kāpostiem tā, lai maisījums vienmērīgā kārtā pārklāj Briseles kāpostus no visām pusēm.
  • Pieber sieru un atkal apmaisi visu kopā.
  • Izklāj cepamo paplāti ar cepamo papīru un vienā kārtā izlīdzini Briseles kāpostus. Liec kāpostus cepties 20-25 minūtes, lai kāpostiem veidojas kraukšķīga garoziņa.
  • Kamēr kāposti cepās, apcep bekonu – uz sausas pannas (vidējā uguns) apcep bekona gabaliņus līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.
  • Pasniedz Briseles kāpostus, rotājot ar bekona kraukšķiem.
  • Pasniedz, rotājot ar grieķu jogurtu un granātābolu sēklām.

 

 

Vegāniskais Ziemassvētku “cepetis”

Sastāvdaļas

100 g šķēlītēs sagrieztu sēņu

1 smalki sagriezts sarkanais sīpols

1 neliels, šķēlītēs sagriezts puravs

3 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas

2 sarīvēti burkāni

150 g vārītu zaļo vai melno lēcu

4 ēdamk. Indijas riekstu vai mandeļu sviesta

 

 

 

 

300 g dažādu riekstu – mandeles, lazdu rieksti, Indijas rieksti, valrieksti, pistācijas

70 g nelielos gabaliņos sagrieztu žāvētu plūmju

100 g nelielos gabaliņos sagrieztas rupjmaizes

100 g dārzeņu buljona

1 ēdamk. smalki sakapātu rozmarīna zariņu

1/2 tējk. kaltēta timiāna

miziņa no 1/2 citrona

1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta

sāls, melnie pipari pēc garšas

 

Pagatavošana

  • Olīveļļā apcep sīpolus ar burkāniem.
  • Pievieno sēnes, puravus, ķiplokus un maisot apcep līdz dārzeņi ir mīksti.
  • Pievieno riekstu sviestu, rozmarīnu, buljonu, timiānu, citrona miziņas un muskatriekstu.
  • Maisījumu pārliek lielā traukā un atdzesē. Pievieno riekstus, lēcas, rupjmaizi un žāvētas plūmes un visu mīca ar roku, lai sanāk viendabīgs, nedaudz lipīgs maisījums.
  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko cepamo formu un liec maisījumu tajā. Nedaudz sapresē, noklāj ar foliju un cep 30 minūtes.
  • Noņem foliju un cep vēl 20 minūtes kamēr virsma nedaudz apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē, tad izņem no formas. Pasniedz siltu.

 

 

Šokolādes-piparkūku garšvielu kūka ar dzērvenēm un rozmarīnu

Sastāvdaļas

kūkai

70 g rafinētas rapšu vai saulespuķu sēklu eļļas

2 olas

150 g brūnā vai baltā cukura

260 g speltas kviešu miltu (var izmantot arī augstākā labuma miltus vai miltu maisījumu no 130 g pilngraudu kviešu miltu un 130 g augstākā labuma miltu)

80 g kakao pulvera

1 tējk. cepamā pulvera

1 ēdamk. sodas

1/2 tējk. sāls

1 tējk. piparkūku garšvielu

200 g paniņu

1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura

200 ml stiprās kafijas

100 g nelielos gabaliņos sagrieztas melnās šokolādes

10 nelielos gabaliņos sagrieztas dateles (var nepievienot)

 

glazūrai

100 g melnās šokolādes

80 g saldā krējuma (10%)

1 tējk. maltā kanēļa

šķipsniņā sāls

 

rotājumam

rozmarīna zariņi

dzērvenes

avenes

 

 

 

 

Pagatavošana

  • Sakarsē cepeškrāsni 160 grādus karstu. Ietauko cepamo formu, kurā cepsi kūku (mēs izmantojām gredzenveida formu, tai ir jābūt pietiekoši lielai un dziļai).
  • Citā, lielā bļodā samaisa eļļu un olas, pievieno cukuru, samaisa. Pievieno miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri, sodu, piparkūku garšvielas un sāli, visu samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
  • Pielej klāt paniņas, samaisa un tad pielej arī kafiju un vaniļas ekstraktu, atkal visu samaisa līdz mīklai ir viendabīga konsistence.
  • Beigās pievieno sakapātu šokolādi un dateles, un vēlreiz apmaisa. Lej mīklu formā un liec cepties uz 45-55 minūtēm, gatavību pārbaudot ar kociņu.
  • Kad kūka ir gatava, atdzesē to no sākuma līdz istabas temperatūrai, tad ledusskapī (kūkai ir jābūt aukstai, lai pie tās labāk “pielīmētos” un skaistāk notecētu glazūra).
  • Kamēr kūka dzesējas, pagatavo glazūru – salauž šokolādi uz mazākām daļiņām un liec krūzē. Aplej ar saldo krējumu, pievieno kanēli un liec mikroviļnu krāsnī uz aptuveni 1 minūti.
  • Izņem un samaisa līdz viendabīgai glazūras konsistencei, pievieno sāli un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Glazūru var pagatavot arī kausējot šokolādi kopā ar saldo krējumu ūdens peldē.
  • Aplej aukstu kūku ar karameli, izrotā un ļauj nostāvēties 4-5 stundas.
  • Pasniedz istabas temperatūrā!

 

Iepriekšējais rakstsParasti izķer dažās dienās… Galkins izziņo vairākus koncertus Latvijā
Nākamais raksts3 kārtu maltīte Ziemassvētkos (izmaksas ~8 eiro uz cilvēku)