Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā prognozē laika apstākļus augustam.

Ticējums saka, ja Rudzu mēneša sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Savukārt silts augusts norāda uz vējainu oktobri, bet mitrs augusts uz drēgnu rudeni.

Laikapstākļi pagājušajā ziemā un zīmīgajās dienās martā liecināja par siltu un mitru augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja pārsvarā par mērenu Rudzu mēnesi ar vidējiem nokrišņiem un siltumu. Sekojot šīm norādēm līdz Labrencim (10. augusts) laikapstākļi rādās būt nepastāvīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, bieži lietus, reizēm arī stiprs ar pērkona ducināšanu. Temperatūra robežās no plus 20 līdz plus 27 grādiem. Laikā pirms vecajām Annām (7. augusts) dažās saulainākās dienās vietām temperatūra var pakāpties arī līdz plus 28 grādu atzīmei. Siltāks Latvijas austrumos, vēsāks rietumos.

Mēneša vidū bez būtiskiem nokrišņiem un pārsvarā sauss. Temperatūra mērenas vasaras robežās no plus 18 līdz plus 23 grādiem. Naktis vēsas ar nakts miglu. Vēlāk, pēc Vasaras Māras (15. augusts), vairāk nokrišņu, vējains un temperatūra robežās no plus 20 līdz plus 25 grādiem.

Viršu mēneša otrajā pusē laikapstākļi mainīgi. Ja laikā pirms Bērtuļiem (24. augusts) Latvijas austrumos dažviet temperatūra var paaugstināties līdz plus 27 grādiem, tad vēlāk, ap Linu dienu (25. augusts) un augusta beigās kļūs vēsāks un temperatūra dienas laikā vairs nepārsniegs plus 23 grādu atzīmi. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, kas var būt gan kā sēņu gan kā brāzmains lietus.

Kopumā Rudzu mēnesis augusts būs tuvu vidējam gan nokrišņu, gan siltuma ziņā. Tāpat kā jūlijā, arī augustā nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Neskatoties uz to ka daudzviet var turpināsies sausums, augusts, kā tas Sēņu mēnesim pienākas, var mūs aplaimot ar nokavēto sēņu ražu. Atliek tikai mežā ejot noskaitīt sēņotāja pantiņu: “Čiku, čiku, meža Miku, pilna kule baraviku!”

Iepriekšējais rakstsNo Rīgas uz Ukrainu devies humānais konvojs
Nākamais rakstsVaikulei iespaidīgo rēķinu restorānā nācies samaksāt pašai