Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā stāsta par novembrī gaidāmo.

Oktobris mūs aplaimoja gan ar siltām dienām, gan ar pirmo sniegu. Siltais un mitrais oktobris paildzināja lapkriti, un novembri sagaidīsim rūsgana rudens noskaņojumā. Labvēlīgie laikapstākļi ir par iemeslu arī tam, ka sējas zosis un citi lielie ūdensputni ir nesteidzīgi un barojas pirms doties tālāk. Ticējums saka, ja zosis rudenī aizejot nesteidzas, tad līdz ziemai vēl tālu.

Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Bieži vien ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošgad būs labības gads. Ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Šogad novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), lielākoties mitrs un rudenīgi silts. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 5 līdz plus 12 grādiem. Dažās mēness naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 1 grādam. Mārtiņa nedēļā (6. līdz 12. novembris) var būt arī dienas ar ilgstošu smidzinošu lietu un dūmaku. Laikā ap Mārtiņiem un Mārtiņos (10. novembris) bez būtiskiem nokrišņiem un temperatūra plus 5, plus 10 grādi.

Mēneša vidū laikapstākļi mainīgi. Saulaināki brīži mīsies ar mākoņiem un temperatūra dienas laikā ap plus 4, 9 grādi. Neliels lietus un dažviet no rītiem migla. Laikā ap 18. novembri var kļūt vēsāks un temperatūra diennakts tumšajā laikā var pazemināties līdz mīnus 5 grādiem. Dažādi nokrišņi un tostarp slapjš sniegs. Slapjdraņķa laiks. Ceļi slideni.

Novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris), jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziemiņa. Sals naktīs pastiprināsies un arī dienas laikā temperatūra robežās no mīnus 2 līdz plus 3 grādiem. Neliels sniedziņš. Apledojums un ceļi daudzviet slideni. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) nelieli dažāda veida nokrišņi, kas pārsvarā slapjš sniegs, sniegs. Temperatūra naktīs ap nulli, dienās nelieli plusi. Vēlāk, pirms Andrejiem (30. novembris), Latvijas austrumos jau iestāsies neliela ziemiņa, bet tā vēl nebūs uz palikšanu. Šajā laikā temperatūra nakts laikā dažviet var pazemināties līdz mīnus 7, mīnus 10 grādiem.

Kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt tuvu šā mēneša vidējiem rādījumiem, bet virzienā uz siltāku. Nokrišņu vairāk kā parasti.

Novembra zīmīgās dienas (Mārtiņi, Katrīnas, Andreji) parāda valdošos vējus, bet jo īpaši laikā līdz Ziemassvētkiem. Šīs dienas ir kā vārti ziemas vējiem. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un Andrejiem (30. novembris) sākas vilku laiks, kas ir gada tumšākais un drūmākais laiks. Lai šo laiku darītu gaišāku un priecīgāku, senči šajā laikā gāja vakarēties viens pie otra un stāstīja pasakas, minēja mīklas un zīlēja nākotni…

Iepriekšējais rakstsHoroskops piektdienai, 3. novembrim
Nākamais rakstsNedēļas horoskops 30. oktobrim – 5. novembrim