Rudens un vēsie vakari ir klāt. Zupas ir kas pavisam vienkāršs, sātīgs un bezgala daudz garšu variāciju pilnas. Ņammīgas, pareizi pagatavotas – veselīgas un viduklim draudzīgas.

 

Zupas ir gan aukstas, gan saldas, gan siltas un sātīgas.

Zupas var gatavot no dārzeņiem, buljona, zivīm, piena un ūdens, pat kvasa un vīna. Francijā ir izplatīts kā zupas pamatu ņemt kartupeļu ūdeni. Novāra kartupeļus un šķidrumu izmanto mērču vai zupu pagatavošanai. Ir šķidras zupas, ir biezzupas, kā arī krēmzupas. Katra gaumei var piemeklēt ko īpašu un atbilstošu. Pats labākais un jautrākais – vienmēr vari eksperimentēt, improvizēt un radīt SAVU īpašo zupas recepti!

 

Krēmzupas un biezzupas

Sēņu krēmzupa

  • 250 g gaileņu
  • 250 g baraviku
  • 2 sīpoli
  • 30 g miltu
  • 200 ml piena
  • 1,5 glāze sakņu buljona
  • Pāris timiāna zariņi
  • Garšvielas: sals, pipari, svaigi zaļumi

 

Lielākās sēnes sagriež, mazākās atstāj veselas. Sasmalcina sīpolus un sakarsētā eļļā vai sviestā apcep, pievieno sēnes. Maisot, cep 5 minūtes. Visas sēnes pārkaisa ar miltiem. Pusi atliek maliņā, otru – apcep. Pievieno pienu un buljonu, apmaisot uzvāra. Zupu sablenderē vai sastampā ar koka stampiņu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Zupu salej šķīvjos, saliek atlikušo daļu sēņu, pārkaisa ar zaļumiem un pievieno pa timiāna zariņam.

 

Tomātu zupa

  • 850 ml kārba konservētu tomātu
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 1 sīpols
  • 2 tomāti
  • 4 baltmaizes šķēles
  • Sāls, pipari, cukurs
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 – 2 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu
  • 150 ml saldā krējuma
  • 1 buljona kubiņš

 

Sīpolu sagriež un uzkarsētā eļļā apcep. Pievieno tomātu pastu un arī to ātri apcep. Konservētos tomātus liek klāt ar visu sulu, pielej glāzi ūdens, iemaisa buljona kubiciņu. Visu uzvāra, uzliek vāku un vāra 15 minūtes.

Maizi sagriež kubiciņos, eļļa apcep.

Tomātus sagriež daiviņās. Zupu izberž caur sietu vai sablenderē. Iemaisa zaļumus, pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus. Klāt pieliek sagrieztos tomātus.

Krējumu viegli saputo un pievieno zupai. Pievieno grauzdiņus.

 

Sakņu biezzupa

  • 800 g dārzeņu ( kartupeļi, kālis, burkāni )
  • 1 sīpols
  • Pētersīļa sakne
  • 50 g sviesta
  • 3 l ūdens
  • Sāls
  • Krējums

 

Sarīvē 2 – 3 burkānus, pētersīļa sakni. Smalki sakapātu sīpolu apcep sviestā, liek karstā ūdenī. Kāli sagriež smalkos gabaliņos, kartupeļus pārgriezu uz pusēm. Pievieno sāli. Vāra uz mazas uguns. Kad dārzeņi mīksti, tos sablenderē vai sastampā ar koka stampu. Uzvāra vēlreiz. Pasniedzot, pievieno krējumu, pārkaisa ar svaigiem pētersīļu zaļumiem.

 

Zirņu biezeņzupa ar svaigiem kāpostiem

  • 50 g zirņu
  • 150 g kāpostu
  • 10 g garšaugu
  • 5 g sviesta
  • 5 g eļļas
  • 15 g skāba krējuma
  • Zaļumi

 

Svaigos kāpostus smalki sagriež, izsautē. Novārītus zirnīšus saberž un samaisa ar verdošu ūdeni, kura sautēti kāposti. Pieliek izsautētos kāpostus, apceptus sīpolus, selerijas, pētersīļus un visu uzvāra. Ja nepieciešams – sablenderē. Gatavam ēdienam pieliek sviestiņu, skābu krējumu un sasmalcinātus zaļumus. Zirņu vieta var likt arī pupiņas.

 

Sātīgās zupas

Ķiploku zupa

  • 4 kaltētas baltmaizes šķēlītes
  • 1 glāze baltvīna
  • 1 l vistas buljona
  • 10 ķiploka daiviņas
  • 2 kūpināti vistu šķiņķīši ( vai citi gabaliņi )
  • 1 tējkarote karija
  • 50 ml saldā krējuma
  • Sāls un pipari (  citronpiparus un/ vai mazliet melnos )
  • Zaļumi ( pētersīļi vislabāk )

Kaltēto maizīti pārlej ar vīnu, sasmalcina ķiploka daiviņas, kuras apcep karstā eļļā ( var sviestā ). Izmērcēto maizi saberž vai sablenderē ar vīnu, pārlej ceptajiem ķiplokiem, pievieno buljonu un vāra uz mazas uguns aptuveni 20 minūtes. Tad zupai liek klāt sagrieztu vistu, kariju, sāli, piparus. Vēlreiz uzvāra. Kad salej bļodiņās, pievieno saldo krējumu, pārkaisa ar zaļumiem.

 

Kartupeļu zupa ar krējumu

  • 1,5 l ūdens
  • 500 g kartupeļu
  • 2 varītas olas
  • ¼ daļa krējuma
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 1 tējkarote sviesta
  • Ķimenes, sāls
  • Pētersīļi
  • Zupai var pievienot sagrieztu žāvētu gaļu.

 

Nomizotus un kubiņos sagrieztus kartupeļus vāra ūdenī, kam pievienota sāls un ķimenes. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, zupai pievieno krējumu, kas sajaukts ar miltiem, nedaudz vēl pavāra. Kad zupa gatava, tai pievieno sasmalcinātas olas un pētersīļu zaļumus vai dilles.

 

Grūbu zupa ar saknēm un sēnēm

  • 80 g grūbu
  • 200 g kartupeļu
  • 50 g burkānu
  • 75 g sālītu vai svaigu sēņu
  • 2 l ūdens
  • 150 – 200 g cauraudzītes
  • 1 selerijas sakne, selerijas lapiņas, pētersīļi
  • Puravs
  • Sīpols
  • Sāls pēc garšas

 

Sīpolu, sagrieztu gaļu un sēnes apcep, pielej ūdeni un uzvāra. Pieliek selerijas sakni un puravu, grūbas un vāra, līdz tās gandrīz ir mīkstas. Tad pievieno sagrieztus kartupeļus un sarīvētus burkānus, sāli. Pasniedzot zupu, pievieno krējumu.

 

Lai labi garšo!

Sabiedrība

Šausmīgi notikumi Ventspilī risinājušies kādās dzimšanas dienas svinībās

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa amatpersonas aizvadītās nedēļas nogalē uzsāka kriminālprocesu par slepkavību...

Nebijis notikums šova “Lauku Sēta” vēsturē

  Piektdien, 24. septembrī, kanālā TV6 plkst. 21.00 realitātes šova “Lauku Sēta” dalībniekus sagaida mākslinieciski darbi,...

Ieskaties! Rudens modes tendences 2021 – grimā, frizūrās, apģērbos, apavos un aksesuāros

Rudens ir īstais laiks, kad varam atļauties gan košākas krāsas tērpā un grimā, gan iekļaut...

Ceturtdien vēl 710 Covid-19 gadījumi un 6 mirušie, tostarp divdesmitgadnieks

  Piektdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 710 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši 6...

Infektologam Dumpim skumjas ziņas par turpmākajos mēnešos gaidāmo – VIDEO

  Cīņā pret Covid-19 patlaban svarīgākā ir primārā vakcinācijas kursa saņemšana un kontaktu samazināšana, LTV "Rīta...

Parādās jauna informācija par smago avāriju uz Ventspils šosejas – VIDEO

  Jau vēstīts, ka ceturtdienas rītā nu jau kārtējā smagā avārija notika uz Rīgas - Ventspils...

Horoskopi un Testi

pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. septembris

  Aizkaitināmība un dusmas var uzrasties dienas pirmajā pusē. Netērē pārmērīgi daudz enerģijas jebkurai darbībai. Sporto,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. septembris

Izvairies no jebkādas vulgaritātes vai rupjības. Nesteidzies iegūt jaunas paziņas vai draugus, tāpat neesi pārāk...

Atklātas horoskopa zīmes, kuras 2022. gadā būs VISNEVEIKSMĪGĀKĀS

Iepriekš informējām par tām horoskopa zīmēm, kuras 2022. gadā solās būt visveiksmīgākās. Nu pienākusi kārta...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. septembris

Pirmā dienas puse tev ir jāizmanto pēc iespējas aktīvāk. Uzņemies iniciatīvu un izmanto savu pašpārliecinātību....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. septembris

  Šī solās būt diezgan labvēlīga diena. Pieaugs optimisms un paaugstināsies entuziasms. Var rasties daži izdevīgi...

“Arī sienas runā” jeb ko tava mājokļa krāsas stāsta par tevi

Straujiem soļiem tuvojas rudens – viens no košākajiem gadalaikiem, kas īpaši izceļas ar spilgtu krāsu...

Mājai un Dārzam

Sliktas ziņas par laiku tuvākajās dienās; no svētdienas viss mainīsies

  Tuvākajās dienās virs Latvijas teritorijas laika apstākļus turpinās noteikt ciklonu darbība - laiks būs mākoņains...

Sinoptiķi nopietni brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku ceturtdien un naktī uz piektdienu. 23.09.2021....

Sinoptiķim Bricim neiepriecinoša prognoze tuvākajām dienām, bet ir arī laba ziņa

Uz siltāku laiku cerības nedēļas nogalē, intervijā LTV "Rīta Panorāmai" pirmdien sacīja LTV laika ziņu...