Uzzini, kāda ir šī oranžā, saldā un sulīgā augļa labvēlīgā ietekme uz mūsu veselību!
KAS IR HURMA?
Hurma ir ēdams ebenkoka auglis, viens no senākajiem, ko cilvēks ir audzējis. Gatava tā ir salda, medaina ar it kā želejveida konsistenci.
Augļa izcelsme meklējama pirms ~ 3000 gadiem Ķīnā – tās centrālajā un dienvidu daļā. No šejienes to izplatīja citviet un nu pasaulē ir vairāk nekā 2 tūkstoši hurmas šķirņu.
Oranžo augli un tā koku pasaulē pazīst arī kā austrumu ābolu, septiņu spēku koku, Japānas lotosu, kā arī persimonu. To dēvē arī par miera koku, jo tas bija viens no retajiem augiem, kas izdzīvoja pēc atombumbas sprādziena 1945. gadā Hirosimā un Nagasaki.
Uz Latviju hurma visbiežāk atceļo no Itālijas, Spānijas un Izraēlas.
HURMAS UZTURVĒRTĪBA
Aptuveni 100 g šī augļa ir 65 ~ 70 kilokalorijas, vairāk nekā 78 % ūdens, 18 % cukura, 0,8 % olbaltumvielu, 0,4 % tauku.
Auglis ir bagāts arī ar šķiedrvielām, pektīnvielām un dažādiem, būtiskiem mikroelementiem, miecvielām, tāpat glikozi, proteīniem un tanīniem. Pārsteidzoši, bet ~ 100 g šī augļa ir 127 mg kalcija, tikpat cik pienā! Tāpat hurma satur nātriju, kāliju, beta karotīnu, dzelzi, jodu, varu, magniju, A un C vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus.
10 IEMESLI, KĀPĒC TEV IR JĀNOBAUDA ŠIS AUGLIS:
1. LABS PALĪGS – SVARA ZAUDĒŠANAI: vidēja lieluma auglis sver ~ 168 g un satur tikai 31 g ogļhidrātus, kā arī tajā ir pavisam neliels tauku saturs. Šie divi faktori padara to par ideālu sabiedroto tiem, kuri vēlas uzkost kaut ko veselīgu, turklāt zaudēt liekus kilogramus.
2. BAGĀTS AR FITOĶĪMISKĀM VIELĀM: gardais, saldais auglis ir bagāts ar fitoķīmiskām vielām jeb fitoaleksīniem. Īpaši jāizceļ katehīns un dažādi antioksidanti, kam piemīt antibakteriāla, pretiekaisuma un organisma šūnas aizsargājoša iedarbība. Ir pierādīts, ka regulāra Hurmas lietošana uzturā, var palīdzēt uzveikt nelielus iekaisumus un infekcijas.
3. DABISKS PRETHEMOROĪDU LĪDZEKLIS: hurma ir zināma arī kā līdzeklis, kas spēj palīdzēt pret taisnās zarnas vēnu mezglveida paplašinājumiem jeb hemoroīdiem. Vēstures liecības vēsta, ka šo augli jau kopš senseniem laikiem izmantoja, lai kontrolētu pārmērīgu asiņošanu no brūces.
4. VESELAI GREMOŠANAS SISTĒMAI: kā zināms, šķiedrvielas ir nepieciešamas zarnu peristaltikas stimulēšanai. Regulāri lietojot uzturā ar šīm būtiskajām vielām bagātus augļus, tai skaitā hurmu, vari palīdzēt uzturēt veselu kuņģa – zarnu traktu, uzlabojot gremošanas sistēmas darbību. Šajā auglī esošie tanīni regulē zarnu kustības, novēršot, piemēram, diareju. Hurma ir ieteicama cilvēkiem ar paaugstinātu skābes līmeni, jo tajā tikpat kā nav organiskās skābes.
5. LABS DIABĒTIĶIEM: tos, kuri sirgst ar diabētu, nereti pārņem bada alkas, tāpēc šis – ar šķiedrvielām bagātais auglis būs lieliska alternatīva, lai samazinātu izsalkuma līmeni. Ir zinātniski pierādīts, ka hurma spēj dabiski regulēt cukura līmeni asinīs. Tomēr pirms iekļaut šo augli savā uzturā, konsultējies ar ārstu!
6. LABS PRET PAAUGSTINĀTU ASINSSPIEDIENU: ja diētā tiek pārlieku iekļauti produkti ar paaugstinātu nātrija līmenis, tas var izraisīt hipertensiju jeb asinsspiediena paaugstināšanos, kura cēlonis ir šī elementa aizture organismā. Hurmā nātrijs ir tik sabalansētā līmenī, ka šis auglis palīdz līdzsvarot šī būtiskās vielas līmeni organismā.Tāpat šo augli jau kopš senseniem laikiem izmanto sirds un asinsvadu sistēmas stiprināšanai. C vitamīna daudzuma dēļ, hurma ir lielisks līdzeklis cīņā ar hipertoniju – augstu arteriālo asinsspiedienu. Oranžajā auglī ir cukuri, kas īpaši labvēlīgi sirds slimniekiem, jo baro šī orgāna muskuļus, taču strauji nepaaugstina glikozes līmeni asinīs.
7. STIPRINA IMUNITĀTI: būdams lielisks C vitamīna avots, šis auglis, ja to regulāri iekļauj sabalansētā diētā, var palīdzēt stiprināt mūsu imūnsistēmas līmeni jeb organisma aizsardzības sistēmu pret slimības izraisošajiem patogēniem, darbojoties kā vairogs pret saaukstēšanos, gripu, kā arī dažādām infekcijām, arī astmu.
8. UZLABO REDZI: hurma satur ievērojamu A vitamīna daudzumu, un ir pierādīts, ka tas potenciāli uzlabo mūsu redzi.
9. PALĪDZ UZLABOT ERITROCĪTU – SARKANO ASINSĶERMENĪŠU RAŽOŠANU: auglī esošais varš nodrošina un palīdz pareizi uzsūkties dzelzim, kas, savukārt, ir būtisks sarkano asinsķermenīšu ražošanā, kā arī asins sastāva uzlabošanā.
10. ĻAUNDBĪGO AUDZĒJU PROFILAKSE: hurmā esošie beta – karotīni mazina plaušu audzēju risku un tāpēc šis auglis ir ļoti ieteicams smēķētājiem.
Tāpat HURMA:
- tonizē organismu;
- ir ļoti enerģētiski bagāta, īpaši to ieteicams lietot – maziem bērniem un sportistiem;
- uzlabo apetīti;
- nomierina nervus;
- labvēlīgi iedarbojas uz aknām;
- tai piemīt urīndzenoša – diurētiska iedarbība;
- Ķīnas medicīnā šo augli plaši izmanto, lai dabiski ārstētu žagas.
RECEPTES
JŪRAS PRODUKTU un HURMAS SALĀTI
Nepieciešams:
Salātiem:
- 1 tējk. zivju mērces;
- 1 tējk. laima sulas;
- ½ tējk. cukura;
- 1 notīrīta un sakapāta ķiploka daiviņa;
- ~ 300 g dažādu jūras produktu;
- 1 ēd.k. augu vai zemesriekstu eļļas;
- ~ 150 g jaukto salātu maisījuma (mixa);
- 1 sakapāta sarkanā paprika;
- 1 labi nogatavojusies, notīrīta un gabaliņos sagriezta hurma;
- ½ neliela, smalki sagriezta sīpola;
- 2 ēd.k. sasmalcinātu un apceptu sīpolu;
- dažas svaigas piparmētras, koriandra un/vai bazilika lapiņas.
Mērcei:
- 1 ēd.k. zivju mērces;
- 2 ēd.k. rīsu etiķa;
- 1 ēd.k. laima sulas;
- 1 ēd.k. saldās čili mērces;
- ½ tējk. cukura.
Pagatavošana: vidējā bļodā savieno 1 ēd.k. zivs mērces, 1. ēd.k. laima sulas, ½ tējk. cukura un ķiploku un labi samaisi, liec tajā jūras produktus un ļauj ~ ½ h iemarinēties. Uzsildi pannu un lej tajā eļļu. No abām pusēm apcep jūras produktus līdz tie ir gatavi, liec tos uz šķīvja. Lielā bļodā savieno salātu mixu, jūras produktus, papriku, hurmu un sīpolus. Pārber ar svaigajiem garšaugiem. Savieno visas mērces sastāvdaļas un pārslaki to salātiem. Sajauc un pasniedz.
CEPEŠKRĀSNĪ CEPTA HURMA AR FETU un BEKONU
Nepieciešams:
- 2 vidēja lieluma hurmas;
- ~ 200 g Feta siera;
- 4 kūpināta bekona šķēles;
- laims vai citrons;
- svaigi malti melnie pipari;
- timiāns.
Pagatavošana: augļus notīra un pārgriež uz pusēm, apslaka ar svaiga laima vai citrona sulu. Pārliek pāri siera šķēli un bekonu, apkaisa ar pipariem un timiānu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos ~ 20 minūtes. Pirms pasniegšanas vēlreiz apslaka ar laima vai citrona sulu.
HURMAS, MEDUS un KALTĒTU DZĒRVEŅU ČATNIJS
Nepieciešams:
- 3 hurmas;
- 2 ēd.k. apelsīnu ievārījuma;
- sula no ½ apelsīna;
- ~ 30 g kaltētu dzērveņu;
- 3 tējk. medus;
- ½ tējk. kanēļa;
- apelsīna miziņa.
Pagatavošana: hurmu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Liek uz pannas un pievieno pārējās sastāvdaļas, uz lielas uguns sautē ~ 5 minūtes, tad samazina temperatūru un vēl ~ 10 minūtes karsē.
Vai hurma ir tavā ēdienkartē?