Cilvēki ir radīti, lai komunicētu viens ar otru, veidotu labas un stabilas partnerattiecības un ģimeni, un tā ir liela māksla.Kas ir svarīgākais, kas tajās jāveido? Kādas ir veselīgu attiecību pamatpazīmes?

Psihologi un zinātnieki, pēc ilgiem partnerattiecību pētījumem, izdalījuši desmit svarīgākās īpašības, kas ļauj saglabāt lieliskas attiecības. Ja ievērosiet šīs pazīmes un darīsiet visu, lai tās pilnveidotu, jūs abi varēsiet justies droši un pārliecināti gan par sevi, gan viens par otru. Attiecības veido divi cilvēki, tāpēc arī abiem ir jāstrādā pie tā, lai šis process būtu veiksmīgs. Nepietiks ar to, ja viens centīsies, bet otrs vienkārši cerēs, kas viss notiks pats no sevis. Tātad – kas ir šīs desmit svarīgās pazīmes?

Uzticība ir attiecību pamatakmens, kam jābūt ļoti stipram. Tā ir būtisks elements jebkurās attiecībās. Ir jāiemācās ticēt otram, nevis šaubīties par to, vai viņš tiešām stāsta patiesību. Protams, svarīgi arī pašai vienmēr stāstīt taisnību un radīt labvēlīgu augsni partnera uzticībai.

Attiecībās noteikti ir jābūt arī savstarpējai cieņai. Neviens no partneriem nekādā gadījumā nedrīkst viens otru noniecināt, izsakot negatīvas piezīmes. Ja starp jums valda patiesa mīlestība, jums ir jāciena vienam otra darbs, jāatbalsta veiksmēs un neveiksmēs. Attiecības nav iespējams veidot, ja cieņa ir tikai vienpusēja. Nav svarīgi, kurš nopelna vairāk, vai kuram darbs ir prestižāks, svarīgi ir tas, ka tiek cienīta partnera nodarbošanās, izvēle un domas.

Arī komunikācijai ir ļoti liela nozīme veselīgu attiecību veidošanas procesā. Psihologi iesaka, ka pārim ikdienā vajadzētu pielietot to pēc iespējas plašāk,un daudzveidīgāk. Izrunāties par patīkamām lietām, kā arī apspriest to, kas, iespējams, neapmierina, sāpina, vai kas otra rīcībā nav pieņemams. Sarunu ceļā ir iespējams panākt ļoti daudz. Ja šāda komunikācija iztrūkst – strīdi ir neizbēgami. Protams, svarīga ir abpusēja komunikācija. Ja par problēmām runās tikai viens no jums, bet otrs visu noklusēs, tā vairs nebūs abpusēja komunikācija, un rezultāts tik un tā būs strīds. Komunicējiet!

Tā kā dzīve pastāvīgi mainās, nepieciešams elastīgums, un veselīgas attiecības to pieļauj. Mīļotajiem ir jābūt elastīgiem, lai pielāgotos dažādām izmaiņām – mājas un ģimenes dzīvē, darbā, un attiecību posmos. Īpaši brīžos, kad viens ir mainījis darbavietu vai ir paaugstināts amatā utt., jo tiklīdz ir jauni pienākumi, jauns posms jebkurā lietā ārpus ģimenes – arī attiecībās notiek izmaiņas.

Kopīgas intereses ir lielisks veids kā pavadīt laiku kopā, darot to, kas tīk abiem. Daudzi pāri dalās interesēs un pavada laiku kopā, piemēram, skatoties filmas, nodarbojoties ar sportu, ceļojot, gatavojot ēdienu, lasot vai baudot mākslu. Ja jūs kopīgi darīsiet lietas, kas patīk jums abiem – ne tikai lieliski pavadīsiet laiku, bet kļūsiet vēl tuvāki. Laiku pa laikam izmanto to!

Tāpat kā kopīga laika pavadīšana stiprina jūsu attiecības, tā arī būšana vienatnē ik pa brīdim lieti noder. Ir jāatceras, ka pirms jūs sagājāt kopā, bijāt katrs pats par sevi, katram bija savas intereses un draugi. Iemīloties un veidojot ģimeni, par to nevajag aizmirst un ir jāatrod laiks sev – lai darītu to, kas patīk, lai satiktu labu draugu vai vienkārši izvēdinātu galvu pastaigā. Protams, tas nenozīmē, ka katru dienu jums jādara atšķirīgas lietas un jāturas pa gabalu vienam no otra, bet reizi pāris nedēļās pabūt šķirtiem būs pietiekami, lai attiecības kļūtu vēl labākas.

Veselīgas attiecības iever sevī spēcīgu saikni ar draugiem un ģimeni. Iemīlēšanās sākumposmā, iespējams, gribas laiku pavadīt tikai vienam ar otru, tomēr nevajadzētu aizmirst par saviem tuvākajiem – ģimeni un draugiem. Labas attiecības ar saviem mīļajiem cilvēkiem būs ne tikai tavs balsts, bet arī viens no veidiem, lai attiecības ar partneri būtu labākas. Tas pasargās no rutīnas, un sniegs ikdienai dažādību.

Jebkurās normālās attiecībās ir nepieciešams kompromiss – vienalga, vai tās būtu darba vai partnerattiecības. Jums abiem ir jābūt gataviem piekāpties, nevis jāgaida, ka to darīs tikai otrs. Piekāpjoties, galu galā jūs sasniegsiet kopīgu labumu. Labās attiecībās kompromiss ir tāds, kas prasa vienādi daudz no abiem, tāpēc neviens nejūtas izmantots vai ignorēts. Gadījumā, ja sākas strīds, vienam no jums vajadzētu uzdot jautājumu: “Kāds būtu kompromiss?”. Atbilde jārod kopīgi.

Jebkurās attiecībās pienāk brīdis, kad notiek asāka vārdu apmaiņa – tas ir normāli, taču savi argumenti ir jāizvēlas ar vēsu prātu. Pat vislielākajās dusmās otram nevajadzētu teikt ko tādu, ko vēlāk nāktos nožēlot. Ir vērts atcerēties, ka viens strīds nav tā vērts, lai izbojātu visu, kas jums ir kopīgs, nav vērts argumentēt ar jebkādiem līdzekļiem, lai tikai panāktu savu taisnību. Tā vietā, lai pateiktu piecus trīsstāvīgus teikumus, labāk ieej citā istabā, padomāt par to vai tiēšām ir vērts strīdēties, bojāt garastāvokli sev un partnerim, nonākot diskomfortā ar savām izjūtām. Skaiti līdz desmit. Ja nepalīdz un dusmas nepāriet – skaiti līdz 100. Taču arī tas palīdz tikai tad, ja to praktizē abi, nevis tikai viens no jums.

Svarīga ir atzinība. Novērtēt to, ko dara otrs, paslavēt par panākumiem, par centību, sapratni, šad un tad izteikt komplimentus (un tas nav tikai vīrieša pienākums!), un izmantot radošus veidus, lai parādītu, cik ļoti nozīmīgs tev ir tavs partneris un, cik laimīga esi, ka jūs esat pāris. Problēmas sākas tad, ja viens no jums, vai vēl trakāk, abi – esat aizmirsuši, ka atzinība ir īpaši svarīga un ar to vairs ikdienā nenodarbojaties, bet tā kalpo tik pat kā ekstra vai svētku rotājums. Attiecībās abiem partneriem ir svarīgi justies mīlētiem, tāpēc ir jāatgādina, ka mīli, domā, rūpējies un priecājies par otru. Tas, ka jūs viens otru mīlat, nedrīkst aprobežoties ar to, ka tas ir pats par sevi saprotams.

BrīvBrīdis.lv novēl, lai tavas attiecības sastāvētu no visiem desmit principiem. Esi laimīga!

Iepriekšējais rakstsNedēļas horoskops: 6. – 12. novembris
Nākamais rakstsLai ilgāk saglabātu jaunību! Ievēro šīs piecas lietas