Kāds teicis, ka mīlestība ir tikai laimes avanss, jo patiesa laime jāprot radīt ģimenē. Lai veicas! 

 

1 gads: PAPĪRA KĀZAS. Laulātie tikai sāk rakstīt savu kopdzīves stāstu. Šajā kāzu jubilejā vislabākās dāvanas ir piezīmju bloknots, laba grāmata, kalendārs, žurnāla abonements, oriģināla, īpaša kartīte un papīrnauda.

 

2 gadi: KOKVILNAS, KATŪNA KĀZAS. Vieglas, draiskas un bezbēdīgas kopā pavadītas dienas, kad uz laulāto lūkojas rozā brillēm, ar sapratni pieņemot rakstura pat ne tik spožās puses. Pasniedz kādu no kokvilnas izstrādājumiem – dvieli, gultasveļu, svētku tērpu, naktstērpu vai kādu mīļlietiņu ar īpašu apdruku.

 

3 gadi: ĀDAS KĀZAS. Saikne starp laulātajiem kļūst arvien spēcīgāka un noturīgāka, pāris pamazām un nepārprotami ievieš savas tradīcijas un notikumu norises kārtību. Ieteicamās dāvanas – kvalitatīva ādas soma, naudas maks, josta, cimdi un citi  šī materiāla izstrādājumi.

 

4 gadi: LINA, ZĪDA jeb ZIEDU KĀZAS. Pamazām abu kopīgajās mājās ienāk pārticība.  Īstais brīdis, kad pasniegt dārzā stādāmus ziedus, augus, zīda kaklasaiti, apakšveļu vai gultasveļu, lina izstrādājumus, piemēram, dvieli vai galdautu, ziedus – vislabāk katru mēnesi šī gada laikā!

 

5 gadi: CERIŅU vai KOKA KĀZAS. Lieliskas dāvanas būs dažādi koka izstrādājumi, karotes, rotājumi, rāmji  kopīgām, īpašām fotogrāfijām, mēbeles, kāds koks, ko iestādīt un kopt par piemiņu šim brīnišķīgajam notikumam, kā arī šaha komplekts vai svečturis. Ceriņi, savukārt, ir miera un laimes simbols.

 

6 gadi: ČUGUNA jeb CUKURA KĀZAS. Pasniedz čuguna podus, pannas, kamīna piederumus, kas simboliski ilgi saglabās to siltumu, kas valda arī ģimenē. Dāvina arī dažādus gardumus vai cukurtrauku.

 

7 gadi: VARA jeb VILNAS KĀZAS. Pasniedz īpašas vara monētas kā turpmākās laimes ķīlu, svečturi vai kādu mājsaimniecībā noderīgu priekšmetu, tāpat  siltus un patīkamus vilnas izstrādājumus – džemperi, segu, paklāju, cimdus un citas šī materiāla lietas.

 

8 gadi: BRONZAS jeb SKĀRDA KĀZAS. Ģimene ir kā bronzas sakausējums – stabila, spēcīga un nesatricināma. Īstais brīdis, kad dāvāt greznumlietas, sienas šķīvi, statueti, saimniecības piederumus, arī automašīnu.

 

9 gadi: FAJANSA KĀZAS. Fajanss simbolizē trauslās, bet vērtīgās attiecības, ko var sabojāt nevērīga izturēšanās, norādot un savstarpējas sapratnes nepieciešamību. Iepriecini ar grezniem traukiem, vāzēm un dažādiem greznumpriekšmetiem, kas darināti no fajansa, porcelāna, kristāla vai stikla.

 

10 gadi: ROŽU jeb ALVAS (arī ALUMĪNIJA) KĀZAS. Šī ir nozīmīga kāzu jubileja, kas norāda uz attiecībām, ko pārbaudījis laiks, pamatīgi vienojot laulātos. Vīrs dāvina šajā dienā savai mīļotajai sarkanu rožu pušķi, kas simbolizē mīlestību, jūtu spēku un savstarpējo uzticību.  Lieliska ideja – alvas zaldātiņš, kas būs pāra jūtu un savienības sargs.

 

11 gadi: TĒRAUDA KĀZAS. Kā zināms, tēraudu iegūst, to kausējot augstā temperatūrā, pēc kā tas atdziest un sacietē. Simboliski arī laulātie savās attiecībās izgājuši pamatīgu dzīves skolu, pieveikuši dažādus pārbaudījumus un grūtības. Vislabākā dāvana – dažādi priekšmeti no nerūsējošā tērauda, piemēram, galda piederumi, rotājumi  vai pulkstenis.

 

12 gadi: NIĶEĻA KĀZAS. Niķelis atgādina laulātajam pārim, ka nedrīkst aizmirst par attiecību nemitīgu uzspodrināšanu, nemitīgu piestrādāšanu pie tām.  Dāvina dažādus niķeļa priekšmetus.

 

13 gadi: MEŽĢĪŅU KĀZAS. Laulāto attiecības savijušās pavedienos, veidojot greznus rakstus, abu saskarsme ir izsmalcināta, mājīga un īpaša  tāpat kā mežģīnes. Ieteicamās dāvanas – aizkari, krāšņa apakšveļa, galdauts, galda salvetes, kaklarota un citi izstrādājumi no mežģīnēm.

 

14 gadi: AHĀTA vai ZILOŅKAULA KĀZAS. Ahāts tiek uzskatīts par laimes un veselības talismanu, kas palīdz izprast noslēpumaino, uzvarēt ienaidnieku un piesaistīt papildus spēku, kas lieliski noderēs arī kopdzīvē. Pasniedz ahāta rotaslietas, rotājumus un/vai figūriņas no ziloņkaula.  Šī tiek dēvēta arī par rotaslietu kāzu jubileju, kas paredz, ka dāvināt var arī dažādas rotaslietas, kaklasaites piespraudes, aproču pogas un citas greznumlietas.  

 

15 gadi: STIKLA vai DZINTARA KĀZAS. Laulāto attiecības ir skaidras, tīras un caurredzamas kā stikls, ko simboliski apliecina ar dažādām dāvaniņām no šī materiāla vai kristāla, piemēram, īpašām šampanieša vai vīna glāzēm, karafi, vāzi vai spoguli. Dāvā arī dzintara izstrādājumus.

 

20 gadi: PORCELĀNA KĀZAS. Laulāto attiecības un ģimeniskās tradīcijas kļuvušas par nozīmīgu dzīves vērtību un virzītājspēku. Uzskata, ka senie šie materiāla trauki sen jau saplīsuši un ir laiks iegūt jaunus. Ir īstais brīdis, kad pārsteigt ar greznu porcelāna galda servīzi, kas palīdzēs, mudinās ģimenes un draugu lokā dalīties ar stiprajām vērtībām.

 

25 gadi: SUDRABKĀZAS. Simboliski – laulāto savienība un ģimene ir cēla kā šis dārgmetāls. Ir laiks sanākt kopā ar vistuvākajiem radiem un draugiem un svinēt ģimenes mīlestības un kopā būšanas svētkus. Pasniedz dažādus sudraba izstrādājumus – dārglietas, sudraba medaljonu, foto rāmi, aproču pogas, pildspalvu, šķīvi, galda piederumus vai antīku trauku. Daudzi pāri šajā dienā no jauna Dieva priekšā nostiprina ģimenes saites, svētot kopā pavadītos gadus, dāvājot viens otram sudraba gredzenu.

 

30 gadi: PĒRĻU KĀZAS. Kā pērles virtenē, laulātie pārliecinoši un cieņpilni vada savu kopdzīvi, attiecības starp viņiem ir spodras ka pērles, liekot atcerēties arī par kopā piedzīvotajiem priekiem un izlietajām asarām. Pasniedz rotaslietas un rotājumus no dabiskajām pērlēm, perlamutra.

 

35 gadi: KORAĻĻU vai AUDUMA KĀZAS.  Korallis simbolizē veselību un ilgu kopdzīvi, tā neparastā krāsa un forma norāda uz neieslīgšanu rutīnā. Dāvā rotaslietas no koraļļiem, galdautus, dvieļus un citus auduma izstrādājumus, piemēra, greznu kreklu  vai kleitu – turpmākajām, kopīgajām svētku reizēm.

 

40 gadi: RUBĪNA KĀZAS. Laulība ir kā labi izturēts, rubīnkrāsas vīns ar izcilām un daudzveidīgām garšas nokrāsām.  Attiecībās kvēlo ugunskurs, pie kā sildās bērni un mazbērni. Šajā kāzu jubilejā var mainīt laulību gredzenus, ko rotā ar šo mīlestības, enerģijas papildināšanas un uguns akmeni, lai mīlestības ugunskurs aizvien starp laulātajiem kvēlot kvēlo.

 

45 gadi: SAFĪRA KĀZAS. Zilais – attīrošais, centrējošais, patiesību un šķīstību simbolizējošais dārgakmens iezīmē laulāto kopā piedzīvotos, liktenīgos gadus. Dāvā safīra rotaslietas un greznumlietas.

 

50 gadi: ZELTA KĀZAS. Šī īpašā, nozīmīgā diena ir kā radīta, lai to atzīmētu kuplā radu pulkā. Laulātie savstarpējo cieņu un mīlestību apliecina, apmainoties ar zelta gredzeniem.

 

55 gadi: SMARAGDA KĀZAS. Laiks, kad ļauties relaksācijai, izbaudīt apmierinātību un izdevušos laulību, atminoties kopā piedzīvoto. Ieteicamā dāvana – smaragda gredzens, ļaujot dārgakmenim patīkami nomierināt, sniegt mieru un harmoniju ķermenim, sirdij, garam un dvēselei.

 

60 gadi: DIMANTA KĀZAS. Šī svētku diena simbolizē attiecību noturīgumu, spēku un izturību. Saikni starp laulātajiem var izjaukt tikai solījums, kas pirms tik daudziem gadiem dots pie altāra – kamēr nāve mūs šķirs! Dimants sava caurspīdīguma un dzidruma dēļ tiek uzskatīts par pastāvīguma un patiesības simbolu, gluži kā šāda laulība.

 

65 gadi: DZELZS vai DIMANTA VAINAGA KĀZAS. Šī laulība ir izturīga kā dzelzs – kalta mūža garumā un aizvien siltu jūtu apdvesta.  Dāvā dažādus izstrādājumus no nerūsējošā tērauda.

 

70 gadi: BRILJANTA vai DZĪVINOŠĀS KĀZAS. Attiecības ilgo gadu garumā gluži kā šis dārgakmens ir veidotas un slīpētas, kļūstot neskaitāmas reizes dārgākas, vērtīgākas, īpašākas un brīnišķīgākas un tāda ir laulāto kopdzīve un mīlestība.

 

75 gadi: KROŅA vai ZĪDA KĀZAS un 100 gadi: SARKANĀS KĀZAS – bauda būt kopā, kavēties kopīgajās atmiņās un pieredzē tik ilgi, cik liktenis to būs lēmis.

 

Lai ilgs un harmonisks kopā pavadītais mūžs!

Iepriekšējais rakstsHoroskops pirmdienai, 6. novembrim
Nākamais raksts19 lietas, ko vīrietis nekad nedrīkst teikt savai sievietei