Šajā reizē vecāsmātes pūra lādē atradām garšīgas kūkas – pagatavo arī tu!

Citronu kūka

Nepieciešams:

  • 100 g sviesta;
  • 150 g cukura;
  • 2 olas;
  • 100 g piena;
  • 350 g kviešu miltu;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 citrons.

Pagatavošana:

Sviestu ar cukuru un citrona miziņu puto, pievieno pa vienai veselas olas un puto līdz cukurs izkusis. Pievieno cepamo pulveri, pielej pienu un samaisa. Tad pievieno izsijātus miltus, citrona sulu, samaisa, lej ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē (ar tukšu vidu) un cep (gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja nekas nelīp klāt – kūka gatava). Atdzisušu liek uz lēzena trauka, sagriež šķēlēs, atstājot iepriekšējo veidu un pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Šokolādes kūka

Nepieciešams:

  • 150 g sviesta;
  • 100 g cukura;
  • 2 olas;
  • 150 g kviešu miltu;
  • 50 g piena;
  • 1/2 tējk. sodas;
  • 1/4 tējk. citronskābes;
  • vaniļa;
  • 25 g šokolādes vai kakao.

 

Pagatavošana:

Sviestu ar cukuru, olas dzeltenumiem, vaniļu puto līdz cukurs izkusis. Tad pievieno ūdenī izšķīdinātu citronskābi, sodu, pieber pusi no miltiem, pielej pienu un samaisa, pieber atlikušos miltus un visu labi samaisa. Mīklu sadala divās daļās, lai vienā daļā būtu 2/3, otrā 1/3 mīklas. Mazākajai daļai pievieno šokolādes vai kakao pulveri, samaisa, lai mīkla būtu vienādi brūngana. Pēc tam abās mīklas daļās iecilā saputotu olas baltumu (proporcionāli mīklas daudzumam). Ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē liek kārtu gaišās, tad brūnganās un atkal gaišās mīklas. Cep vidējā siltumā 25 – 30 minūtes. Atdzisušu kūku izgāž no veidnes, pārkaisa ar pūdercukuru un sagriež gabaliņos.

 

Riekstu kūka

Nepieciešams:

  • 10 olas;
  • 200 g cukura;
  • 75 g kviešu miltu;
  • 25 g kartupeļu cietes;
  • 50 g riekstu kodolu.

Pildījumam un greznošanai:

  • 3/4 l saldā krējuma;
  • 35 g cukura;
  • 100 riekstu kodolu;
  • 5 g želatīna
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus atdala no baltuma. Dzeltenumiem pievieno 3/4 no paredzētā cukura daudzuma un puto līdz cukurs izkusis, masa kļuvusi gaiša un pavairojusies apjomā trīs reizes. Olas baltumu ar atlikušo cukuru saputo stingrās putās. Saputotiem olu dzeltenumiem pievieno daļu izsijāto miltu, kartupeļu cieti un sīki sasmalcinātus riekstus, tad iecilā olas baltumu ar pārējiem miltiem, liek tortu veidnē un cep vidējā siltumā.

Atdzisušu sagriež 3 vienādas plāksnēs. Starp plāksnēm liek saputotu krējumu, kam pielikts cukurs, vaniļa, sasmalcināti rieksti, aukstā ūdenī uzbriedināts, izkausēts želatīns. Ar putu krējumu pārklāj tortes virsu un malas, grezno ar putu krējumu (rozītēm, vai podziņām) un riekstiem.

Riekstu kodolu sagatavošana: tos liek uz pannas un cepeškrāsnī, pa reizei apmaisot, apgrauzdē. Noberž brūno miziņu. Pēc tam ar nazi sakapā (sagriež) gabaliņos.

 

__________

Avots: M. Pētersone, A. Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Iepriekšējais rakstsUzveic kaļķakmens nogulsnes ar citronskābi!
Nākamais raksts10 lietas, ko sievietes dara labāk par vīriešiem