Vasara rit pilnā sparā – dārzos un mežos gatavojas saldas un sulīgas ogas, kuras varam baudīt gan svaigā veidā, gan arī ar tām papildināt desertus! Viens no lieliskiem paņēmieniem, kā tās izmantot, ir vasarīgās kūkās.
AS “Rīgas Dzirnavnieks” produktu zīmols “Herkuless” apkopojis vērtīgus padomus gardu kūku pagatavošanai, to krēma un rotājumu izvēlei. Savukārt iegūtās zināšanas varēsi likt lietā vairākās noderīgās receptēs, kuras pievienojām nobeigumā.
Krēmu varavīksne – iedvesma dažādām kūkām
Pareizi pagatavots krēms, izmantojot kvalitatīvas sastāvdaļas, ir izcilas kūkas atslēga! Tāpat ar to var arī izglābt šķietami neizdevušos kūku, piemēram, ja biskvīts ir pārāk sauss, ciets vai trausls. Tā vietā, lai sāktu visu no jauna, var izmantot gardu krēmu un pārvērst desertu līdz nepazīšanai!
Ielūkosimies dažu populārāko krēmu pagatavošanā.
Vārītais krēms
Vārītais krēms ir daudzpusīgs – var variēt ar tā sastāvdaļām un pielāgot izmantošanai gan tortēs, gan eklēros un smalkmaizītēs. Katrai saimniecei ir sava krēma pagatavošanas metode, taču, ja vēl tikai mācies, vari sekot šai receptei. Vienkārša vārītā krēma garšu buķeti var padarīt interesantāku, pievienojot vaniļas pāksti, kanēļa standziņu vai citrona miziņu.
Sastāvdaļas:
- 250 ml piena;
- 100 g cukura;
- 4 olas;
- 10 g vaniļas cukura;
- 250 g mīksta sviesta;
- 90 g miltu.
Pagatavošana:
- Lielā bļodā sakuļ olas;
- Atsevišķā bļodā miltus sajauc ar cukuru un šo masu uzmanīgi iemaisa sakultajās olās, raugoties, lai nav kunkuļu;
- Pievieno maisījumam vaniļas cukuru;
- Katliņā vāra pienu. Kad tas uzvārījies, vienlaikus uzmanīgi maisa un pievieno iepriekš sajaukto maisījumu;
- Katliņu liek karsta ūdens peldē un visu laiku maisa, līdz masa kļūst biezāka. Jāraugās, lai krēms nepieliptu pie katliņa apakšas;
- Kad izveidojusies vienmērīga krēmveida masa, katliņu liek auksta ūdens peldē un pārklāj ar plēvi (lai neveidojas cieta virskārta);
- Masu atdzesē, ik pa laikam apmaisot;
- Mīksto sviestu sakuļ stingrās putās un iejauc atdzisušajā krēmā. Visu sajauc vienmērīgā masā, izmantojot mikseri.
Skābā krējuma krēms
Vēl viens klasisks un labi pazīstams papildinājums kūkām ir skābā krējuma krēms. To var ātri pagatavot un izmantot ne tikai medus kūkās, bet arī kā papildinājumu šokolādes biskvītam.
Sastāvdaļas:
- 800 g skābā krējuma (ar vismaz 25% tauku saturu);
- 1 ēdamkarote citrona sulas;
- 1 tējkarote vaniļas cukura;
- ½ līdz 1 glāze cukura (pēc garšas).
Pagatavošana:
- Bļodā sajauc skābo krējumu un cukuru, putojot aptuveni 15 minūtes;
- Noslēgumā krēmā iemaisa citrona sulu un vaniļas cukuru, lai izveidojas viendabīga masa.
Šokolādes krēms
Vienkāršs un gards krēms, ar ko papildināt dažādas biskvīta kūkas vai pārklāt kēksus. Lieliski saderēs ar skābenu ievārījumu vai svaigām ogām.
Sastāvdaļas:
- 170 g tumšās šokolādes (ar augstāku kakao saturu);
- 300 g pūdercukura;
- 230 g mīksta sviesta;
- Šķipsniņa sāls;
- 30 kakao pulvera (bez cukura);
- Vaniļas ekstrakts vai no pāksts izskrāpētas sēkliņas.
Pagatavošana:
- Karstumizturīgā bļodā liek šokolādes gabaliņus un ievieto karstā ūdens peldē. Aptuveni 15 minūšu laikā šokolāde būs izkususi, tad to noliek maliņā, lai atdziest;
- Atsevišķā bļodā liek sviestu, pievieno pūdercukuru un ar mikseri kuļ aptuveni piecas minūtes;
- Sakultajai sviesta masai pieliek kakao, vaniļu, sāli un remdeno šokolādi un visu kuļ aptuveni vienu līdz divas minūtes;
- Krēms gatavs! Jāņem vērā, ka vēsumā krēms kļūs stingrāks, bet karstumā tas kusīs.
Ar ko rotāt kūku?
Kūkas dekorēšana ir radošs process, kurā var ļaut izpausties savai fantāzijai. Ne velti to dēvē par mākslu!
Rotājumu pamatā var izmantot krēmus, ko papildina ar svaigām ogām vai augļiem. Vasaras sezonā uz kūkas lieliski izskatīsies svaigas zemenes, avenes, ķirši. Tāpat var izmantot arī konservētus augļus un ogas, piemēram, persiku gabaliņus vai ķiršus no kompota.
Ja ir vēlme papildināt svaigās sastāvdaļas ar citām garšām un dekoriem, var veidot krēma rozītes, cukura lapiņas, izmantot zefīru gabaliņus, riekstus, šokolādes skaidiņas vai arī gatavos rotājumus. Jāatceras, ka siltā laikā izrotāta kūka jātur vēsumā, lai dekori nezaudētu savu pievilcīgo izskatu.
Vienkāršas un gardas kūkas vasarai
Burkānu kūka
Ja ar kūku gatavošanu esi uz “Jūs”, var izvēlēties jau gatavu maisījumu. “Herkuless” burkānu kūka ir ātri pagatavojama, garda, turklāt to var papildināt ar pašu izvēlēties dekoriem, piemēram, svaigām ogām, augļiem, pūdercukuru. Šis būs lielisks variants, kad vēlēsies ātri pagatavot garšīgu desertu.
Sastāvdaļas:
- “Herkuless” burkānu kūkas maisījums (380 g);
- 190 ml ūdens + 20 ml ūdens;
- 45 ml eļļas;
- 50 g mīksta sviesta.
Pagatavošana:
- Ieber pirmās paciņas saturu bļodā, pievieno 190 ml ūdens un 45 ml eļļas. Samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa;
- Mīklu cep 175 grādos 30 minūtes;
- Lai pagatavotu glazūru, otrās paciņas saturu sajauc ar 20 ml ūdens un 50 g mīksta sviesta. Maisa, līdz veidojas viendabīga masa;
- Glazūru uzklāj atdzisušai kūkai un, ja vēlas, papildina ar ogām, augļiem un citiem dekoriem.
Melleņu un citronu kūka
Ja tomēr izvēlies pagatavot ko nedaudz sarežģītāku, vasaras svaigumu ļaus izbaudīt ēdienu blogeres un “Instagram” konta @gardskanenoesties autores Diānas Šulces-Palmas lieliskā melleņu un citronu kūkas recepte, ko var papildināt ar svaigām vai saldētām ogām.
Sastāvdaļas
Biskvīts:
- 3 olas;
- 150 g cukura;
- 150 g “Herkuless” kviešu miltu;
- 5 g cepamā pulvera;
- 110 g kausēta sviesta;
- Smalki sarīvēta puscitrona miziņa;
Melleņu muss:
- 220 g meža melleņu (var aizstāt arī ar zemenēm vai avenēm);
- 60 g cukura;
- 130 g saldā krējuma;
- 10 g želatīna (ja izmanto pulveri – sajauc ar 60 g ūdens. Ja izmanto plāksnītes – iemērc ledusaukstā ūdenī);
Citronu krēms:
- 200 g krēmsiera;
- 100 g mīksta sviesta;
- 100 g pūdercukura;
- Smalki sarīvēta puscitrona miziņa.
Pagatavošana
Biskvīts:
- Sakuļ olas ar cukuru;
- Pievieno izkausētu sviestu un citrona miziņu, sakuļ visu viendabīgā masā;
- Piesijā klāt “Herkuless” miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Visu maigi samaisa kopā;
- Mīklu lej apaļajā 20 cm formā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20 līdz 30 minūtes. Pārbaudot gatavību, vidū iedur koka irbulīti. Ja tam nepielīp mīkla – biskvīts ir gatavs. To izņem un atdzesē.
Melleņu muss:
- Sablenderē mellenes vai citas izvēlētās ogas;
- Liek katliņā, pievieno cukuru un karsē, līdz tas izkusis;
- Atdzesē līdz 70 grādiem. Pa to laiku sakuļ saldo krējumu, līdz tas iegūst pakusuša saldējuma konsistenci;
- Melleņu masā izšķīdina uzbriedušo želatīnu. Ja izmanto plāksnītes, tām vispirms nospiež lieko ūdeni, ja lieto pulveri – visu masu pievieno uzreiz;
- Pēc tam maisījumam pievieno saldo krējumu, sajauc un noliek malā.
Kūkas salikšana:
- Lai saliktu kūku, ieteicams izmantot augstu, regulējamu formu (riņķi) un acetāta plēvi;
- Ja biskvītam cepoties izveidojies uzkalniņš, to uzmanīgi nogriež. Pēc tam pārgriež biskvītu horizontāli uz pusēm un ieliek formā uz paliktņa (to vēlāk vajadzēs ievietot ledusskapī).
- Formu pieregulē, lai tā cieši ieskauj biskvītu. Acetāta plēvi ieklāj gar formas malām;
- Virsū lej sagatavoto mūsu un tad liek otru biskvīta kārtu;
- Visu ieliek ledusskapī uz vismaz četrām stundām vai visu nakti.
Citronu krēma pagatavošana:
- Krēmu gatavo tieši pirms klāšanas uz kūkas;
- Mīksto sviestu saputo ar pūdercukuru un citrona miziņu;
- Kad sviests kļūst gaišāks un palielinās apjomā, pievieno krēmsieru un visu samaisa;
Pēdējie soļi:
- Izņem kūku no ledusskapja un apziež ar sagatavoto krēmu;
- Dekorē pēc sirds patikas – ar ogām, augļiem un citām sastāvdaļām;
- Kūku liek ledusskapī un izņem 30 minūtes pirms pasniegšanas.
Kokosriekstu sapņu kūka
Šī ir vēl viena kūka tiem, kuri vēlas ātri un viegli pagatavojamu desertu, kas neprasa pūles un daudz zināšanu.
Sastāvdaļas:
- “Herkuless” sapņu kūkas maisījums (525 g);
- 200 ml + 25 ml ūdens;
- 50 ml eļļas vai kausēta sviesta + 50 g kausēta sviesta.
Pagatavošana:
- Ieber pirmās paciņas saturu bļodā, pielej 200 ml auksta ūdens un 50 ml eļļas vai kausēta sviesta. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Masu lej ietaukotā vai ar cepampapīru izklātā formā (20 – 24 cm);
- Cep 175 grādos aptuveni 25 minūtes;
- Kokosriekstu glazūras pagatavošanai otrās paciņas saturu sajauc ar 25 ml auksta ūdens un 50 g kausēta sviesta;
- Kad kūka izcepusies, glazūru nekavējoties klāj tai virsū;
- Liek atpakaļ cepties 200 – 210 grādos aptuveni 10 minūtes vai kamēr uz kūkas virsmas parādās burbulīši.
Lai labi garšo!
Raksts tapis sadarbībā ar “Herkuless”.