Dzeltenās meža veltes – gailenes – aug griezdamās! Dodies sēņot un pagatavo gardu maltīti!

 

GAILEŅU, BEKONA UN PLŪMJU SALĀTI AR ZILO SIERU

chanterelle-bacon-blue-cheese-plum-salad-88

Nepieciešams:

  • ~ 400 g kubiņos sagriezta bekona;
  • ~ 450 g nomazgātu un divās vai četrās daļās sagrieztu gaileņu;
  • 2 labi nogatavojušās plūmes, bez kauliņa – sagrieztas gabaliņos;
  • 4 tases lapu salātu;
  • ~ 100 g sadrupināta zilā siera;
  •  sāls un pipari;
  • eļļa vai sviests cepšanai.

Mērcei:

  • ¼ tases balzamiko etiķa;
  • ½ tējk. cukura;
  • 2 ēd.k. olīveļļas.

Pagatavošana: bļodā savieno visas mērces sastāvdaļas. Uz pannas, vidējā temperatūrā apcep bekonu, kad tas no vienas puses ir kļuvis kraukšķīgs, izslēdz uguni un apcep no otras. Liec gaļas gabaliņus uz papīra dvieļa, lai tas absorbētu liekās taukvielas. Pannā uzkarsē eļļu vai sviestu un apcep tajā sēnes. Tad pievieno plūmes un aptuveni 2 minūti pasildi. Pievieno sāli un piparus. Uz šķīvja kārto salātus, bekonu, gailenes, zilo sieru un plūmes, visu dāsni pārslaki ar mērci.

 

SILTIE CŪKU PUPU UN KARTUPEĻU SALĀTI AR GAILENĒM UN VĀRĪTU OLU

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Nepieciešams:

  • ~ 900 g cūku pupu;
  • ~ 450 g  notīrītu un palielos kubiņos sagrieztu jauno kartupeļu;
  • 4 tējk. citrona sulas;
  • 1 tējk. sinepju;
  • 2 ēd.k. olīveļļas;
  • 1 vidēja izmēra smalki sakapāts sīpols;
  • ~ 500 g nomazgātu, sagrieztu gaileņu;
  • 4 bez čaumalas vārītas olas;
  • sāls un svaigi malti melnie pipari;
  • 2 ēd.k. sakapātu lociņu.

Pagatavošana: piepildi vidēja izmēra katlu ar stipri sālītu ūdeni un augstā temperatūrā uzvāri. Izņem pupas no pākstīm, liec sāļajā ūdenī un vāri līdz tās ir gatavas. Izņem no ūdens un atdzesē un pēc tam noņem tām  ārējo apvalku. Liec ūdeni atpakaļ uz vidējas uguns un pievieno tajā kartupeļus, uzvāri tos, rūpīgi pārbaudot, lai tie nepārvārās. Kad tupeņi  ir gatavi, pievieno tos pupām, visu pārslaki ar citrona sulu un sinepēm, Pievieno sāli un piparus. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tajā sīpolus, pievieno gailenes un šķipsnu sāls, apcep līdz tās ir gatavas, tad pievieno pupas un kartupeļus, labi sajauc un apcep visu. Noņem no uguns un, ja nepieciešams – pievieno sāli un piparus. Liec salātus uz šķīvjiem un pārliec ar olas šķēlītēm, dekorē ar lociņiem.

 

GAILEŅU RISOTO

risoto

Nepieciešams:

  • 4 ēd.k. sviesta;
  • 2 sakapātas ķiploka daiviņas;
  • 2 tases sagrieztu gaileņu;
  • 2 tases Arborio – itāļu īsgraudu rīsu;
  • 5 tases dārzeņu buljona;
  • 2 tases rīvēta parmezāna siera;
  • sāls un svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana: lielā katlā – vidējā temperatūrā izkausē 2 ēd.k. sviesta. Apcep tajā ķiplokus un sēnes, lai viss nedaudz apbrūninās. Noņem no uguns. Pannā – vidējā temperatūrā izkausē atlikušo sviestu, pievieno rīsus un apcep tos 1 – 2 minūtes. Lēnām pievieno buljonu, pamatīgi maisot, ļauj šķidrumam iesūkties graudos. Sildi līdz rīsi ir gatavi, tad pievieno sēnes ar ķiplokiem, labi samaisi un pasildi vēl, tad pievieno sieru, sāli un piparus.

 

GAILEŅU BIEZZUPA

image-86-e1358457137129

Nepieciešams:

  • 4 ēd.k. sviesta;
  • ½ tases smalki sakapātu sīpolu;
  • ~ 450 g nomazgātu un sagrieztu gaileņu;
  • 2 ēd.k. miltu;
  • 2 tases vistas buljona;
  • 1 tase piena;
  • 1 tase krējuma;
  • sāls un svaigi malti melnie pipari;
  • 2 ēd.k. sarkanvīna;
  • ¼ tases sakapātu pētersīļu.

Pagatavošana: pannā – vidējā temperatūrā izkausē sviestu, apcep sīpolus, tad pievieno sēnes un sautē līdz tās ir gatavas. Pieliec miltus, labi samaisi un nedaudz apcep visu. Pievieno pienu un krējumu, sāli un piparus un 10 minūtes pasautē, pielej vīnu un iejauc pētersīļus.

 

Dodies sēņot!

Iepriekšējais rakstsMelleņu laiks ir klāt! 10 brīnumgardas RECEPTES
Nākamais rakstsLūk, šīs lietas ir veselīga uztura pamats! Iemāci bērnam!