Ir īstais laiks, lai ļautos šo gardo ogu vilinājumam! Vasarai piestāv zili violetā – ar šīm ogām iekrāsota mute!
Vasara beidzot mūs lutina ne tikai ar siltajiem saules stariem, bet arī dažādām ogām – pašiem garšīgākajiem vitamīnu avotiem. Tagad, kad nupat, nupat ir sācies melleņu laiks, žigli dodies uz mežu vai, ja neizdodas pašam tikt uz laukiem, – centrāltirgu pēc gardajām ogām, jo noskaidrots – katram cilvēkam būtu dienā jāpaēd vismaz 200-300 gramu melleņu. Kāpēc?
Dažādi pētījumi liecina, ka mellenes mūsu veselībai dod tiešām daudz laba: tās palīdz uzlabot redzi, normalizēt svaru, uzlabot imunitāti, samazināt depresijas simptomus, kā arī stabilizēt un palielināt smadzeņu funkciju darbību. Piemēram, nesen Cincinnati universitātes pētnieku komanda publicēja pētījumu rezultātus ar secinājumiem, ka melleņu sula uzlabo cilvēka atmiņu.
To, ka mellenes ir veselīgas mūsu acu veselībai, tu noteikti jau būsi dzirdējis bieži vien. Mellenes uzlabo redzi, padara redzi asāka un samazina acu nogurumu. Ne velti vitamīni acīm, ko piedāvā aptiekās, ir balstīti uz melleņu ekstraktu. Tāpēc jo sevišķi uzcītīgi šīs ogas ieteicamas savā uzturā lietot tiem, kas ikdienā strādā pie datora, kā arī tiem, kas ilgi uzturējušies saulē, pakļaujot acis saules ultravioleto staru aktivitātei. Protams, atceries, ka tāpēc nav jācer uz brīnumiem, jo mellenes diemžēl nespēs uzlabot cilvēku acu dioptrijas un neļaus izvēlēties brilles, vai kontaktlēcas ar vājāku stiprumu, taču mellenes noteikti vairāk ir jālieto uzturā kā profilakses līdzeklis. Taču tas nebūt nav viss!
Jau 16. gadsimtā atklāts, ka mellenes labvēlīgi iedarbojas uz aknām un kuņģi, ir savelkošs līdzeklis, palīdz hroniska klepus un plaušu slimību ārstēšanā. Vēl kādu apbrīnojamu melleņu īpatnību atklājis amerikāņu zinātnieks Dž. Džozefs, vadošais speciālists pētījumos par novecošanu. Viņš laboratorijas pētījumi pierādījuši: ēdienkarte, kas bagāta ar mellenēm, ir ļoti efektīva cīņā pret novecošanas pazīmēm – atmiņas, redzes un muskuļu spēka pasliktināšanos un kustību koordinācijas traucējumiem. Tas būtu skaidrojams ar to, ka mellenes ir bagātas ar anticianīniem – pašiem spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem, kas cīnās ar novecošanu. Dietologi un zinātnieki arī uzsver, ka mellenēs ir augsts C un K vitamīnu līmenis, kā arī tās satur daudz mangāna, kas ir ļoti svarīgs jebkurai dzīvības formai, jo veicina glikogēna – organisma enerģijas rezerves – uzkrāšanos aknās, regulē asins reces un ķermeņa augšanas procesus. Pateicoties lielajam tanīnu daudzumam, melleņu lietošana uzturā var samazināt risku saslimt ar vēzi. Tāpat ogās esošās vielas pazemina holesterīna līmeni, tādējādi pasargājot sirdi. Mellenes satur vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir svarīga loma procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Tumšajās ogās ir arī augsts šķiedrvielu un aminoskābju saturs.


Mellenes, tāpat kā citas dabas veltes, var izmantot arī dabīgajā skaistumkopšanā. Mellenēm piemīt antioksidantu īpašības – kas nozīmē, ka ogas aizsargā un attīra ādu. Šobrīd, kad ārā ir sevišķi karsts, āda biežāk mēdz palikt taukaina, tāpēc sejas maskas ar mellenēm palīdz saglabāt ādu svaigu un regulēt poru darbību. Tāpat arī mellenes nereti tiek izmantotas dažādu kosmētisko līdzekļu ražošanā.
Piedāvājam melleņu – citronu masku taukainai sejas ādai:
Nepieciešams: 2 saujas melleņu, 1 sauja sīki samaltu auzu pārslu, 2 ēdamkarotes ūdens (šoreiz, lai maska būtu pilnībā dabīga, nebūtu vēlams izvēlēties krāna ūdeni), 1 ēdamkarote citronu sulas. Lai maska būtu aromātiskāka un vēl patīkamāka, ja vēlies, vari pievienot nedaudz ēteriskās eļļas, piemēram, citrusa.
Masku uzklāj uz tikko attīrītas sejas un paturi aptuveni 10 minūtes. Starp citu – šo masku var uzglabāt arī kādu laiku ledusskapī, ja ieliec to cieši noslēgtā traukā.


Bet pats galvenais – mellenes ir arī ļoti garšīgas! Tāpēc atcerēsimies bērnību un vispirms jau ēdīsim mellenes daudz un dikti svaigā veidā – tā, lai mute „melna”! Tāpat arī vari pievienot ogas savām brokastīm, piemēram, putrām, brokastu pārslām un musli ar pienu vai jogurtu, birzpienam utt.
Savukārt aktīvākām saimniecēm, kurām patīk pārsteigt savu ģimeni vai draugus ar jauniem gardumiem, piedāvājam dažādas interesantas receptes ar mellenēm.
MELLEŅU SIERA KŪKA:
Mīklai: 150 g miltu, 120 sviesta, 50 g cukura, 100 g mandeļu
Pildījumam: 500 g melleņu, 200 g krējumsiera, 100 ml saldā krējuma, 100 g baltās šokolādes, 20 g cukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura, 2 tējkarotes želatīna.


MELLEŅU un KIVI MOHITO


MELLEŅU SALDĒJUMS


Melleņu sula ir vērtīga pārtikas krāsviela, tā ir arī ļoti veselīga. Melleņu sula ir līdzeklis, kuru lietojot regulāri ir iespējams saglabāt veselību un stipru organismu visa mūža garumā. Tīrā veidā melleņu sula var nepatikt, tāpēc piedāvājam dažu melleņu dzērienu receptes.
MELLEŅU MORSS
MELLEŅU GOGELMOGELS
MELLEŅU FLIPS


Un, kā jau saimnieciskajam latvietim pienākas, mellenes var dažādos veidos ienest mūsu ēdienkartē arī ziemas mēnešos. Iesakām ogas ne tikai sasaldēt saldētavā, bet arī pagatavot dažādus ievārījumus un kompotus. Lūk, receptes, ko piedāvājam mēs!
IEVĀRIJS ar MELLENĒM un GREIPFRŪTIEM
MELLEŅU un PERSIKU IEVĀRĪJUMS
MELLEŅU KOMPOTS
Starp citu – dažādi glīti noformēti ievārījumi un kompoti var kalpot par brīnišķīgu dāvanu draugiem un radiem, kuri paši nemēdz nodarboties ar konservēšanu.
Steidz uzņemt vitamīnus, ko mums piedāvā mellenes un citas dabas veltes, un baudi vasaru!