Jau šo svētdien visā pasaulē tiks atzīmēta Mātes diena, tāpēc tas ir īstais laiks, lai sagādātu savai māmiņai kādu īpašu un jauku pārsteigumu, piemēram, paša gatavotu, sātīgu maltīti un skaistu ziedu pušķi. Lai ikviens varētu palutināt māmiņu šajā dienā, “Rīgas Miesnieka” gaļas eksperti piedāvā izmēģināt četras pavasarīgas receptes no Latvijas pļavu, dārzu un lauku labumiem, kas priecēs acis un sildīs sirdi!

 

Pavasaris ar gardajām gaļas bumbiņām

 Pavasaris ar gardajam galas bumbinam

Sastāvdaļas:

  • Viena pilna sauja dabā atrodamo zaļumu (piemēram, gārsa, pieneņu lapas, skābenes, mazās nātrītes);
  • 300 gramu “Rīgas Miesnieks” mini gaļas bumbiņu;
  • 5 vidēja lieluma gurķi;
  • 2 ēdamkarotes sāls;
  • 3 ēdamkarotes cukura;
  • 7 ķiploka daiviņas;
  • 5 lapiņas jauno upeņu dzinumu;
  • 1 litrs minerālūdens;
  • 500 gramu rabarberu;
  • 20 mililitru rapšu eļļas.

 

Pagatavošana:

Sākumā smalki sagriež rabarberus, liek katliņā un pievieno divas ēdamkarotes cukura. Silda uz lēnas uguns, līdz rabarberi palikuši mīksti, tad visu sablenderē. Gurķiem nogriež galus un ieliek bļodā. Pēc tam citā bļodā sajauc divas ēdamkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura un ūdeni, visu kārtīgi samaisa, līdz sāls un cukurs izšķīduši. Notīra ķiploku daiviņas, ar naža plakano pusi tām mazliet uzspiež un saplacina. Gan ķiplokus, gan upeņu lapas (dzinumus) liek klāt gurķiem, pārlejot ar sāls un cukura marinādi. Atstāj uz dažām stundām ievilkties.

 

Zaļumus sākumā noskalo un kārto bļodā vai uz dēlīša. Sagriež gurķus un kārto pie salātiem, pēc tam visu pārlej ar rapšu eļļu. Gaļas bumbiņas uzdur uz kociņa vai zariņa un uzliek uz salātiem, tos nesaplacinot. Ar tējkaroti uz porcijas uzkārto rabarberu biezeni. Pēc vajadzības salātiem pievieno sāli. Maltīti dekorē ar nelielām pļavā atrodamām puķītēm.

 

 

 

Cūku austiņas ar mārrutku putukrējumu un lakšiem

Cuku austinas ar marrutku putukrejumu un laksiem

 

Sastāvdaļas:

  • 200 mililitru saldā krējuma;
  • Tējkarote konservētu mārrutku;
  • 300 gramu “Rīgas Miesnieks” kūpināto cūku ausu;
  • Šķipsniņa sāls;
  • Pāris rudzu maizes šķēles;
  • 4 lakši jeb savvaļas ķiploku lapas;
  • 50 gramu lakšu jeb savvaļas ķiploku lapu dekorēšanai un garšas pastiprināšanai.

 

Pagatavošana:

Saldo krējumu ielej mikserī vai bļodā, pievieno šķipsniņu sāls, puto, īsi pirms putošanās beigām pievieno mārrutkus. Kad izveidojies putukrējums, to liek uz šķīvja vai dēlīša, apkārt kārtojot cūku austiņas.

Rudzu maizi griež plānās šķēlītēs, tās izkārto uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru, nedaudz pārkaisa ar sāli un liek cepties 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī 2 līdz 3 minūtes. Porciju izdekorē ar lakšiem un rudzu maizes grauzdiņiem. Dekorēšanai un garšas pastiprināšanai var izmantot arī lakšu pulveri, izkaltējot 50 gramu lapu uz krāsns vai dehidratorā. Pēc tam tās samaļ kafijas dzirnaviņās un pievieno porcijai. Vienkārši, saprotami un gardi!

 

Slāņmija (galerts) ar marinētiem sīksīpoliem

 Slanmija ar marinetiem siksipoliem

Sastāvdaļas:

  • 300 gramu “Rīgas Miesnieks” tradicionālā galerta;
  • 5 sīksīpoli;
  • 25 mililitri ābolu etiķa;
  • 50 grami cukura;
  • 75 mililitri ūdens;
  • 2 ēdamkarotes skābā krējuma (vēlams, lauku);
  • 1/2 tējkarote graudu sinepes;
  • 1/2 tējkarote parastās sinepes;
  • Šķipsniņa sāls;
  • 2 lapas sinepju salātu dekoram un garšai;
  • 1 redīss ar visiem lakstiem;
  • 3 šķēles graudu maizes (vislabāk gaišās);
  • 30 gramu rīvēta cietā siera.

 

Pagatavošana:

Notīra sīksīpolus un ieliek bļodā. Katliņā sajauc ābolu etiķi, cukuru un ūdeni, liek sildīties. Kad šķidrums uzvārījies, ar to aplej notīrītos sīksīpolus, atdzesē un liek savilkties ledusskapī vienu diennakti. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, uz cepešpannas uzliek cepamo papīru un liek grauzdēt maizes šķēles, kad tās sagrauzdējušās, atdzesē. Grauzdētās maizes šķēles liek blenderī, pievieno cieto sieru un visu smalki samaļ.

 

Trauciņā sajauc skābo krējumu ar abu veidu sinepēm un sāli, pēc vajadzības var pievienot maltus melnos piparus, visu kārtīgi samaisa. Uz šķīvja plānā kārtā uzklāj krējuma masu un pa virsu tam, pilnībā nenosedzot šķīvi, liek galerta šķēli, uzbirdina tējkaroti sablenderēto siera un grauzdētās maizes drupaču. Nosusinātos sīpolus kārto ap galertu, izdekorējot ar sinepju lapām. Uz porcijas uzliek uz pusēm pārgrieztu redīsu.

 

Liellopa gaļas burgers ar karamelizētu tomātu mērci

Liellopa galas burgers ar karamelizetu tomatu merci

Sastāvdaļas:

  • 3 ēdamkarotes cukura;
  • 2 “Rīgas Miesnieks” liellopa burger-kotletes;
  • 250 gramu tomātu pastas;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 250 gramu tomātu savā sulā;
  • 1/2 ēdamkarote medus;
  • Šķipsniņa sāls;
  • 3 ozollapu salātu lapas (vai citas pēc izvēles);
  • 2 tomātu šķēles;
  • Piciņa sviesta;
  • 2 marinēti gurķi;
  • 1 maizes bulciņa;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 15 gramu kūstoša siera.

 

Pagatavošana:

Sākumā pagatavo karamelizētu tomātu mērci – siltā pannā ieber cukuru, sabrūnina, tad pievieno tomātu pastu, smalki sakapātu sīpola pusīti un sakapātus ķiplokus. Visu mazliet apcep, tad pievieno tomātus savā sulā un uz lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes, līdz ir izveidojusies bieza mērce. Beigās pievieno medu.

 

Sieru un gurķi gareniski sagriež plānās šķēlēs. Nogriež divas tomāta šķēles. Maizes bulciņu sāniski sagriež uz pusēm, iekšpusē ieziež nedaudz sviesta un uzsmērē sagatavoto tomātu mērci. Visas pārējās sastāvdaļas kārto vienu virs otras, sākot no apakšas – sākumā liek salātlapu, tad gurķa šķēlītes, liellopu gaļas kotleti, sieru, tomāta šķēlīti, otru liellopu gaļas kotleti un visbeidzot vēl vienu tomātu šķēlīti. Liek sakarsētā krāsnī un silda, kamēr izkūst siers! Pasniedz uz šķīvja vai dēlīša un dekorē ar salātlapām!

 

 

Jaukus svētkus un lielisku garšas piedzīvojumu!

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/Kate Ter Haar/CC

Izplatīts nopietns brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu, kas ir spēkā līdz ceturtdienas...

Vai tiešām mūsu šī gada pārstāvis Eirovīzijas konkursā jau ir zināms?

  Šā gada 5. februārī norisināsies Latvijas televīzijas dziesmu atlases konkurss “Supernova 2022”, kurā 17 pusfinālisti...

Jaunu gadījumu skaits tuvojas 2500; vēl 22 mirušie, tostarp divi četrdesmitgadnieki

  Trešdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāts 2439 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši vēl...

Latviešu politiķis: “zaļā sertifikāta” ideja sevi izsmēlusi, jo rada viltus drošības sajūtu

  “Šobrīd arvien vairāk ir skaidrs, ka ar Covid-19 slimo gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki. Tāpēc...

“Es sapratu, ka mirstu…” Latvijā populārs mūziķis kovidu izslimojis ļoti smagi

  Izdevuma "Kas jauns" 11.-17. janvāra numurā ar savu pieredzi dalās mūziķis un producents Kaspars Ansons,...

Nopietnu negadījumu nofilmē Ventspilī – VIDEO

  Vietnē "Sadursme" publiskots video, kurā redzama nopietna avārija, kas sestdien notika Ventspilī, Talsu ielā. Diennakts tumšajā...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. janvāris

  Šī diena nebūs piemērota lielu lēmumu pieņemšanai un milzīgam enerģijas patēriņam. Pat normāla fiziskā piepūle...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. janvāris

  Auns Auna zīmē dzimušie ir tendēti ļoti strauji uzsākt dažādus projektus un aizrautīgi arī turpināt pie...
Foto:Flickr.com/Sean/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. janvāris

  Šodien iespējams pašapziņas trūkums un nav izslēgts, ka radīsies dažādi iekšējie konflikti. Varētu būt grūti...
Foto:Nature.desktopnexus.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. janvāris

  Šī diena kopumā būs dažādu emociju piepildīta - gan interesanta, gan garlaicīga, satraukumu un vienaldzības...
Foto:Flickr.com/photogramma1/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 10.-16. janvāris

  Vēl viena nedēļa aiz muguras un jauna klāt, tās mainās strauji, gadam atkal ritot uz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. janvāris

  Šī diena var radīt emocionālu diskomfortu, jo priekšā gada pirmā pilnā darba nedēļa. Lai arī...

Mājai un Dārzam

Foto:Flickr.com/Kate Ter Haar/CC

Izplatīts nopietns brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu, kas ir spēkā līdz ceturtdienas...

Kad beigsies bargais sals un kas notiks tālāk? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis

  Brīvdienās Kurzemi piemeklēja stipra snigšana - dažviet Ziemeļkurzemē vakar sniega kārta bija ap 40 centimetriem....

Tuvākajās dienās laiks pilnībā mainīsies – zināma prognoze visai nedēļai!

  Tuvākajās dienās Latvijā ieplūdīs aukstāka gaisa masa - vietām naktīs termometra stabiņš noslīdēs pat līdz...