Mūsdienās arvien lielāka daļa iedzīvotāju cenšas pievērsties veselīgam dzīvesveidam, rūpīgi izvērtējot arī to, ko likt uz sava šķīvja. Tas ir apsveicami, taču diemžēl līdz ar pozitīvajiem aspektiem sabiedrībā “iesakņojas” arī daudzi nepatiesi mīti. Viens no šādiem maldiem apvītajiem produktiem ir cūkgaļa. Gaļas produktu zīmola “Rakvere” eksperti izanalizējuši četrus izplatītākos mītus par cūkgaļu un kliedē nepatiesos priekšstatus.
Pirmais mīts: cūkgaļa satur hormonus un daudz antibiotiku
Dzīvnieku audzēšana tāpat kā putnkopība tiek stingri kontrolēta – Eiropas Savienības (ES) likumdošana aizliedz hormonu un augšanas veicinātāju izmantošanu dzīvnieku (un arī mājputnu) audzēšanā. Līdz ar to šādas vielas cūku ēdienkartē netiek iekļautas. Arī antibiotiku lietošanu stingri regulē ES likumi, un veikalu plauktos drīkst nonākt tikai cilvēkam drošs produkts.
Otrais mīts: cūkas aug šauros būros un pārpildītās fermās
Arī vietām, kur dzīvnieki uzturas, jāatbilst stingrām labturības prasībām. Latvijā dažādas pārbaudes saistībā ar cūku uzturēšanu ik gadu veic arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori. Citviet Baltijā un Eiropā – līdzīgu funkciju iestādes.
Ieteikumi gaļas un zivju pagatavošanai
Trešais mīts: cūkas netiek kvalitatīvi barotas
Tā kā cūku uzturs ietekmē arī galaproduktu, kas nonāk uz patērētāju galdiem, cūku audzētāji tiecas cūku ēdienkarti veidot maksimāli kvalitatīvu un uzturvielām bagātu. Piemēram, “Rakvere” fermās cūkas tiek barotas ar pārtiku, kas tiek iegādāta no Baltijas vietējiem lauksaimniekiem, – dažāda veida graudaugiem, sūkalām u.c.
Ceturtais mīts: cūkgaļa nav veselīga
Patiesībā cūkgaļai ir vairākas pozitīvas īpašības – tā nodrošina mūsu organismu ar daudzām nepieciešamām vielām. Piemēram, tā ir lielisks olbaltumvielu un tajā esošo neaizstājamo aminoskābju avots. Tāpat cūkgaļa satur dzelzi, B vitamīnu, cinku un selēnu. Turklāt cūkgaļai ir dabiski zems sāls daudzums. Piemēram, tikai 100 gramu liesas cūkgaļas nodrošina cilvēku ar aptuveni pusi no dienas laikā nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma. Protams, lai maltīte būtu maksimāli veselīga, uzturā ieteicams izvēlēties pēc iespējas liesāku cūkgaļas gabalu un pagatavot to tvaicējot, vārot vai sautējot.