Šefpavāre tieši tev atklāj grilētas, gardas, sulīgas gaļas (un ne tikai!)  NOSLĒPUMUS! 

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Ar savu pieredzi un profesionāliem gaļas un citu produktu grilēšanas noslēpumiem dalās LIDO šefpavāre Ilga Joma.

 

Kas jāievēro, lai marināde nenomāktu gaļas garšu?

Gaļas marinēšanā ir jāievēro atšķirības – cūkgaļu marinē ilgāk, vistu mazāk, jo tās gaļa ir maigāka. Bet filejas (vistas, cūkgaļas, tītara, liellopa) gandrīz nemaz nav jāmarinē. Gaļas gatavošanā LIDO šefpavāre iesaka ņemt piemēru no kaukāziešiem, kuri kā šašlika tradīciju aizsācēji pamatoti tiek uzskatīti par gaļas cepšanas meistariem. Šašliks garšos lieliski, ja gaļu apkaisīs ar sāli un pipariem, pievienos sagrieztus sīpolus, daudz zaļumus (piemēram, kinzu un pētersīli) un marinēšanas vietā šo maisījumu kārtīgi ar rokām „iemasēs” gaļā, līdz tā izdala sulu. Tad gaļai var ļaut vien 20 minūtes „atpūsties”, un tā jau būs gatava cepšanai.

 

Gatavojot gaļu cepšanai pēc šīs metodes, Ilga Joma iesaka parasto piparu vietā izmēģināt piecu piparu maisījumu, kas dos interesantākas garšas nianses. Jēra gaļai var pievienot arī timiānu un rozmarīnu, vistai – baziliku, savukārt cūkgaļa lieliski garšos kopā ar tomātu.

 

Ja vēlamies gaļai piešķirt citrona garšas nianses, tad tā sulu ieteicams pievienot nevis marinādei vai garšaugu maisījumam, bet gan tikai tad, kad gaļa jau izcepta. Gluži tāpat kā zivs gatavošanā, arī gaļu, kad tā gatava, var pārslacīt ar citrona sulu interesantāka aromāta iegūšanai. Citrona vietā var izvēlēties arī laimu, kas dos vēl izteiktāku aromātu.

 

Kāds ir sulīga un garda šašlika noslēpums?

Lai gaļa cepot nepiedegtu, LIDO šefpavāre iesaka marinādei pievienot Extra Virgin olīveļļu. Turklāt, ja eļļu pievieno garšaugu maisījumam, tad tā darbojas arī kā dabisks konservants. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja visu gaļu vienā vakarā sacept neizdodas, eļļa palīdz gaļai saglabāt tās kvalitatīvās īpašības un būt lietojamai uzturā arī dienu vai divas pēc tās iemarinēšanas.

 

Lai gaļa nezaudētu sulīgumu, būtu aromātiska un veselīgāka, ieteicams izvairīties no etiķa un citu skābju pievienošanas marinādēm.

 

Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, bet, pērkot gaļu lielveikalā vai tirgū, mēs bieži vien nezinām, cik tā ir svaiga un no kurienes ievesta. Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, Ilga Joma iesaka pirms gaļas iegādāšanās vienmēr lūgt tirgotājam uzrādīt realizācijas dokumentus (piemēram, kaušanas datumu), lai pircējs varētu pārliecināties, ka gaļa nav bijusi saldēta. Šādiem dokumentiem jābūt pieejamiem pie ikviena tirgotāja.

 

Kas jāņem vērā, grilējot zivis?

Vasaras sezonā noteikti nevajag aizmirst par zivs grilēšanu. Šim gatavošanas veidam piemērotākās zivis ir varavīksnes forele, ko var grilēt veselā veidā, foreles steiks, laša fileja un karpa. Jāņem vērā, ka grilēšanas restēm jābūt ļoti tīrām, lai zivs pie tām nepieliptu. Uz grila restēm var uzklāt foliju un grilēt uz tās, pirms tam foliju nedaudz ieziežot ar eļļu. Lai saglabātu zivs garšu, to nav nepieciešams marinēt – pietiks ar nedaudz sāls un citronpipariem. Savukārt jau gatavu zivi pārslaka ar citrona sulu.

 

Grilēts siers, dārzeņi un augļi – kāpēc nepamēģināt?

Atceroties par veselīga uztura pamatprincipiem, arī svētkos nedrīkst atstāt novārtā dārzeņus. Garšu dažādībai arī tos var un vajag grilēt. Dārzeņu marinādei var izmantot olīveļļu, citrona sulu, zaļumus, nedaudz sāls un piparus, visu kopā sablendējot. Izvēlētos dārzeņus (piemēram, papriku, cukini, puķkāpostu, baklažānu, burkānu, ķiršu tomātus utt.) sagriež nelielos gabalos, iemaisa marinādē, atstāj „ievilkties” uz pusstundu, tad liek uz iesmiem un cep. Dārzeņus nevajadzētu cept uz iesma kopā ar gaļu. Lai gan svaigā veidā šis salikums izskatās lieliski, tomēr gaļa cepas ilgāk nekā dārzeņi, tāpēc rezultāts būs labāks un vizuāli pievilcīgāks, grilējot šos produktus atsevišķi.

 

Grilēt var arī sieru, piemēram, Jāņu ķimeņu sieru. LIDO šefpavāre iesaka pamēģināt sieru grilēt kādu nedēļu pēc Jāņiem, kad tas ir nedaudz pastāvējis ledusskapī un cepot vairs neizdalīs sulas. Savukārt, ja cep sieru uz pannas, tad to var cept arī pilnīgi svaigu, līdz maliņas kļūst brūnas, bet iekšpuse – maiga un staipīga.

 

Visbeidzot, bērni noteikti novērtēs grilētus augļus un ogas – zemenes, banānu, ābolu, bumbieri, ananāsu. Lai iegūtu lielisku kārumu, augļu gabalus uzdur uz iesmiņa, ātri apgrilē, pārlej ar šokolādes mērci un pārkaisa ar pūdercukuru.

 

LIDO šefpavāre piedāvā vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes marinādēm, kas izcels gaļas garšas īpašības:

 

SINEPJU UN MEDUS MARINĀDE MAIGAM VISTAS GAĻAS ŠAŠLIKAM

Nepieciešams:

Sinepes (franču vai citas maigas sinepes, šeit nederēs krievu sinepes) un medus (proporcijā 1:1)

Zaļumi (kinza, pētersīļi, dilles u.c.)

Ķiploks

Sāls un pipari

Olīveļļa, kas paredzēta cepšanai

Vistas gaļa

Pagatavošana:

Sinepes, medu un nedaudz eļļas samaisa kopā līdz majonēzes konsistencei. Svarīgi pievienot labas kvalitātes, cepšanai paredzētu olīveļļu, kas neļaus šašlikam piedegt. Pēc tam pievieno smalki sagrieztus zaļumus, ķiploku, piparus un sāli. Visu samaisa, tad kārtīgi un ar mīlestību „iemasē” gaļā. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava.

 

 

PORTERA MARINĀDE PIKANTAM CŪKGAĻAS ŠAŠLIKAM

Nepieciešams:

Cūkgaļas kakla karbonāde

Porteris (uz 1 kg gaļas nepieciešams aptuveni 0,5 l portera)

Sāls un pipari

Pagatavošana:

Karbonādi sagriež kubiņos, liek bļodā, pārlej ar porteri un pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Lai iegūtu nepieciešamo garšu un aromātu, alum jāļauj ievilkties, tāpēc gaļu vislabāk ieteicams marinēt iepriekšējā vakarā pirms cepšanas. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava, un pasniedz ar marinētiem šalotes sīpoliem, ķiploku asniem vai citām pikantām piedevām.

Sabiedrība

Photo by Sarmad Mughal from Pexels

Ekstremālais karstums beidzies: Sinoptiķi steidz ziņot, kāds laiks gaidāms turpmākajās 7 dienās

  Pēdējās dienās daudzviet bijuši pērkona negaisi, kas vietām atnesa arī ekstremālas lietusgāzes un ļoti spēcīgas...

Izskan jaunas ziņas par estrādes leģendu Laimu Vaikuli

  Svētdien, 27. jūnijā, plkst. 15:00 pēc Rīgas laika sociālajā tīklā VK.ru (Vkontakte) un sociālajā tīklā...

Līgo svētkos mīklaini pazudusi jauna sieviete, lūdz palīdzēt

  Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirknis meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Kristīni Ivanovu, kura...

Jāņos liela nelaime notikusi uz ceļa Vidzemē

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 64 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietuši 14 cilvēki un viens gājis...

Brīdina par laiku arī piektdien

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi norāda, ka arī piektdien daudzviet gaidāms spēcīgs pērkona...

Izplatīts ārkārtīgi nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu ceturtdienas...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/llee_wu/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. jūnijs

  Veiksmīga diena, lai demonstrētu savas mākslinieciskās prasmes. Ja vēlies kļūt labāks un pozitīvāks, būs daudz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. jūnijs

  Dienas pirmajā pusē nav ieteicam īsi izbraucieni – tie var izvērsties pārāk emocionāli negatīvā aspektā....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. jūnijs

  Iespējams, šodien nāksies krietni vien pasvīst dažādos darbos, kas radīs aizkaitināmību, līdz ar to būs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. jūnijs

Esi piesardzīgs, jo ir skaidrs, ka šajā dienā apkārt valdīs sarkasms, kurš atsevišķos gadījumos var...
Foto:Wall321.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. jūnijs

  Zvaigznes ikvienu šajā dienā padarīs nedaudz stūrgalvīgāku un spītīgāku kā ierasts gan privātajā, gan sociālajā...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. jūnijs

  Šajā dienā ieteicams tomēr ļauties komunikācijai ar apkārtējiem, jo sevišķi svaigā gaisā. Esiet uzmanīgi karstumā!     Auns Auna...

Mājai un Dārzam

Photo by Sarmad Mughal from Pexels

Ekstremālais karstums beidzies: Sinoptiķi steidz ziņot, kāds laiks gaidāms turpmākajās 7 dienās

  Pēdējās dienās daudzviet bijuši pērkona negaisi, kas vietām atnesa arī ekstremālas lietusgāzes un ļoti spēcīgas...

Brīdina par laiku arī piektdien

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi norāda, ka arī piektdien daudzviet gaidāms spēcīgs pērkona...

Izplatīts ārkārtīgi nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu ceturtdienas...