Šefpavāre tieši tev atklāj grilētas, gardas, sulīgas gaļas (un ne tikai!)  NOSLĒPUMUS! 

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Ar savu pieredzi un profesionāliem gaļas un citu produktu grilēšanas noslēpumiem dalās LIDO šefpavāre Ilga Joma.

 

Kas jāievēro, lai marināde nenomāktu gaļas garšu?

Gaļas marinēšanā ir jāievēro atšķirības – cūkgaļu marinē ilgāk, vistu mazāk, jo tās gaļa ir maigāka. Bet filejas (vistas, cūkgaļas, tītara, liellopa) gandrīz nemaz nav jāmarinē. Gaļas gatavošanā LIDO šefpavāre iesaka ņemt piemēru no kaukāziešiem, kuri kā šašlika tradīciju aizsācēji pamatoti tiek uzskatīti par gaļas cepšanas meistariem. Šašliks garšos lieliski, ja gaļu apkaisīs ar sāli un pipariem, pievienos sagrieztus sīpolus, daudz zaļumus (piemēram, kinzu un pētersīli) un marinēšanas vietā šo maisījumu kārtīgi ar rokām „iemasēs” gaļā, līdz tā izdala sulu. Tad gaļai var ļaut vien 20 minūtes „atpūsties”, un tā jau būs gatava cepšanai.

 

Gatavojot gaļu cepšanai pēc šīs metodes, Ilga Joma iesaka parasto piparu vietā izmēģināt piecu piparu maisījumu, kas dos interesantākas garšas nianses. Jēra gaļai var pievienot arī timiānu un rozmarīnu, vistai – baziliku, savukārt cūkgaļa lieliski garšos kopā ar tomātu.

 

Ja vēlamies gaļai piešķirt citrona garšas nianses, tad tā sulu ieteicams pievienot nevis marinādei vai garšaugu maisījumam, bet gan tikai tad, kad gaļa jau izcepta. Gluži tāpat kā zivs gatavošanā, arī gaļu, kad tā gatava, var pārslacīt ar citrona sulu interesantāka aromāta iegūšanai. Citrona vietā var izvēlēties arī laimu, kas dos vēl izteiktāku aromātu.

 

Kāds ir sulīga un garda šašlika noslēpums?

Lai gaļa cepot nepiedegtu, LIDO šefpavāre iesaka marinādei pievienot Extra Virgin olīveļļu. Turklāt, ja eļļu pievieno garšaugu maisījumam, tad tā darbojas arī kā dabisks konservants. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja visu gaļu vienā vakarā sacept neizdodas, eļļa palīdz gaļai saglabāt tās kvalitatīvās īpašības un būt lietojamai uzturā arī dienu vai divas pēc tās iemarinēšanas.

 

Lai gaļa nezaudētu sulīgumu, būtu aromātiska un veselīgāka, ieteicams izvairīties no etiķa un citu skābju pievienošanas marinādēm.

 

Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, bet, pērkot gaļu lielveikalā vai tirgū, mēs bieži vien nezinām, cik tā ir svaiga un no kurienes ievesta. Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, Ilga Joma iesaka pirms gaļas iegādāšanās vienmēr lūgt tirgotājam uzrādīt realizācijas dokumentus (piemēram, kaušanas datumu), lai pircējs varētu pārliecināties, ka gaļa nav bijusi saldēta. Šādiem dokumentiem jābūt pieejamiem pie ikviena tirgotāja.

 

Kas jāņem vērā, grilējot zivis?

Vasaras sezonā noteikti nevajag aizmirst par zivs grilēšanu. Šim gatavošanas veidam piemērotākās zivis ir varavīksnes forele, ko var grilēt veselā veidā, foreles steiks, laša fileja un karpa. Jāņem vērā, ka grilēšanas restēm jābūt ļoti tīrām, lai zivs pie tām nepieliptu. Uz grila restēm var uzklāt foliju un grilēt uz tās, pirms tam foliju nedaudz ieziežot ar eļļu. Lai saglabātu zivs garšu, to nav nepieciešams marinēt – pietiks ar nedaudz sāls un citronpipariem. Savukārt jau gatavu zivi pārslaka ar citrona sulu.

 

Grilēts siers, dārzeņi un augļi – kāpēc nepamēģināt?

Atceroties par veselīga uztura pamatprincipiem, arī svētkos nedrīkst atstāt novārtā dārzeņus. Garšu dažādībai arī tos var un vajag grilēt. Dārzeņu marinādei var izmantot olīveļļu, citrona sulu, zaļumus, nedaudz sāls un piparus, visu kopā sablendējot. Izvēlētos dārzeņus (piemēram, papriku, cukini, puķkāpostu, baklažānu, burkānu, ķiršu tomātus utt.) sagriež nelielos gabalos, iemaisa marinādē, atstāj „ievilkties” uz pusstundu, tad liek uz iesmiem un cep. Dārzeņus nevajadzētu cept uz iesma kopā ar gaļu. Lai gan svaigā veidā šis salikums izskatās lieliski, tomēr gaļa cepas ilgāk nekā dārzeņi, tāpēc rezultāts būs labāks un vizuāli pievilcīgāks, grilējot šos produktus atsevišķi.

 

Grilēt var arī sieru, piemēram, Jāņu ķimeņu sieru. LIDO šefpavāre iesaka pamēģināt sieru grilēt kādu nedēļu pēc Jāņiem, kad tas ir nedaudz pastāvējis ledusskapī un cepot vairs neizdalīs sulas. Savukārt, ja cep sieru uz pannas, tad to var cept arī pilnīgi svaigu, līdz maliņas kļūst brūnas, bet iekšpuse – maiga un staipīga.

 

Visbeidzot, bērni noteikti novērtēs grilētus augļus un ogas – zemenes, banānu, ābolu, bumbieri, ananāsu. Lai iegūtu lielisku kārumu, augļu gabalus uzdur uz iesmiņa, ātri apgrilē, pārlej ar šokolādes mērci un pārkaisa ar pūdercukuru.

 

LIDO šefpavāre piedāvā vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes marinādēm, kas izcels gaļas garšas īpašības:

 

SINEPJU UN MEDUS MARINĀDE MAIGAM VISTAS GAĻAS ŠAŠLIKAM

Nepieciešams:

Sinepes (franču vai citas maigas sinepes, šeit nederēs krievu sinepes) un medus (proporcijā 1:1)

Zaļumi (kinza, pētersīļi, dilles u.c.)

Ķiploks

Sāls un pipari

Olīveļļa, kas paredzēta cepšanai

Vistas gaļa

Pagatavošana:

Sinepes, medu un nedaudz eļļas samaisa kopā līdz majonēzes konsistencei. Svarīgi pievienot labas kvalitātes, cepšanai paredzētu olīveļļu, kas neļaus šašlikam piedegt. Pēc tam pievieno smalki sagrieztus zaļumus, ķiploku, piparus un sāli. Visu samaisa, tad kārtīgi un ar mīlestību „iemasē” gaļā. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava.

 

 

PORTERA MARINĀDE PIKANTAM CŪKGAĻAS ŠAŠLIKAM

Nepieciešams:

Cūkgaļas kakla karbonāde

Porteris (uz 1 kg gaļas nepieciešams aptuveni 0,5 l portera)

Sāls un pipari

Pagatavošana:

Karbonādi sagriež kubiņos, liek bļodā, pārlej ar porteri un pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Lai iegūtu nepieciešamo garšu un aromātu, alum jāļauj ievilkties, tāpēc gaļu vislabāk ieteicams marinēt iepriekšējā vakarā pirms cepšanas. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava, un pasniedz ar marinētiem šalotes sīpoliem, ķiploku asniem vai citām pikantām piedevām.

Sabiedrība

NMPD

Svētdien vēl mazāk testu, vien 244 jauni Covid-19 gadījumi un 5 mirušie

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 244 jauni...

Nedēļa sākusies ar skumjām ziņām

  Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 15. janvāra plkst. 06.30 līdz 18. janvāra plkst....

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku pirmdien. 18.01.2021. dienas laikā Latvijas ziemeļu...

Liepājas pusē mājsēdes naktī “tēlo muļķīšus” un nopelna milzīgu sodu

  Mājsēdes kontroles laikā naktī no sestdienas uz svētdienu no pulksten 22.00 līdz pulksten 05.00 Valsts...
Foto:Flickr.com/Grigory Gusev/CC

Latvijā stiprākais sals pēdējos gados, bet kas gaidāms turpmāk? Prognoze 7 dienām

Tuvākajās dienās vēl saglabāsies ziemai raksturīgi laika apstākļi - diennakts tumšajās stundās termometra stabiņam vietām...

VIDEO: Komandantstundas pārkāpējs caur Iļģuciema pagalmiem laižas no policijas

  Komandantstunda jeb tā sauktā mājsēde ir spēkā arī šajā nedēļas nogalē, un tas nozīmē, ka...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. janvāris

Tev vajadzētu saglabāt objektīvu skatu uz dažādām lietām un izvairīties no sava viedokļa uzspiešanas, it...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 18. – 24. janvāris

Esam izbaudījuši krietnu devu ziemas spelgoņa un ar zināmām cerībām turpinām lūkoties atlikušās ziemas virzienā...
Foto:Flickr.com/Susanne Nilsson/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. janvāris

  Visiem šodien vajadzētu uzmanīgi izvērtēt, kādās aktivitātēs ņemt dalību. Visu zīmju pārstāvjiem šodien jāraugās, lai...
Foto:Carynmirriamgoldberg.com;Meteo.lv

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. janvāris

  Auns Auns kā vienmēr savā elementā – drosmīgs, entuziasma un ugunības pilns. Diemžēl šodien sliktā nozīmē....
Foto:Flickr.com/Tundra Ice/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. janvāris

  Auns Ļoti iespējams, ka vakar un aizvakar izdarīts tik daudz, ka Auns šodien varētu vēlēties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. janvāris

Izmanto šo dienu, lai pabeigtu kādus iekavējušos darbus. Jo īpaši tādus, kas parasti tev šķiet...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku pirmdien. 18.01.2021. dienas laikā Latvijas ziemeļu...
Foto:Flickr.com/Grigory Gusev/CC

Latvijā stiprākais sals pēdējos gados, bet kas gaidāms turpmāk? Prognoze 7 dienām

Tuvākajās dienās vēl saglabāsies ziemai raksturīgi laika apstākļi - diennakts tumšajās stundās termometra stabiņam vietām...

Gaidāma aukstākā nakts pēdējos gados: Zināms, kur sals būs visstiprākais

  Sinoptiķis Jānis Trallis stāsta, ka nakts uz svētdienu būs aukstākā pēdējo gadu laikā, salam vietām...