Vasara ir laiks, kad ikviens savos piemājas dārzos audzē dažādas ogas, dārzeņus, augļus, savukārt tie, kuriem nav tādas iespējas, dodas uz mežu pēc tur pieejamajām dabas veltēm –  sēnēm un meža ogām. Latvieši ir bijuši ļoti praktiski un saimnieciski no laika gala, tāpēc, ja ir tāda iespēja, konservē un marinē pieejamos produktus ziemai, lai gada aukstākajos mēnešos būtu iespēja atgriezties vasarā kaut tikai uz mirkli. Tirdzniecības centrs “Dole” ir sagatavojis sarakstu ar garšvielām, kuras pievienojot pie atsevišķiem konservējamajiem produktiem, tos var padarīt daudz baudāmākus.

 

“Vasarā katrs savos dārzos audzē visdažādākos dārzeņus, augļus un ogas, kā patisonus, kabačus, ķirbjus, gurķus, tomātus, bumbierus, avenes u.tml. Pēc tirdzniecības centra “Dole” nomnieku novērojumiem, tieši augusts un septembris ir tas laiks, kad palielinās pārdošanas apjomi un pastiprināti tiek iegādātas konservēšanai un marinēšanai nepieciešamās lietas, kā vāciņi, burciņas, pašlīmējošās etiķetes u.tml. Ja agrāk latvieši vairāk pieturējās pie tradicionālajām receptēm, tad tagad vairs nebaidās eksperimentēt un konservē dažādus dārzeņus kopā ar augļiem, augļus kopā ar ogām un ogas kopā ar dārzeņiem,” stāsta tirdzniecības centra „Dole” menedžere Liene Karpova.

Tiem, kas joprojām vēlas izmēģināt jaunas receptes un sajust vēl nebijušas garšas nianses, tad tirdzniecības centrs “Dole” iesaka piecas garšvielas, kuras ir ne tikai veselīgas, bet spēs jau iemīļoto konservēšanas recepti padarīt īpaši gardu.

 

Timiāns

Timiāns ir nācis no Vidusjūras zemēm, un Latvijā tas ir īpaši iecienīts un izmantots, jo to var izaudzēt viegli arī mājās uz palodzes. Visizplatītākais ir dārza timiāns, kura smarža atgādina krustnagliņas un majorānu, kā arī citrontimiāns, kurš smaržo pēc citrona. Timiāns ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz labāk sagremot ēdienu. Tas rada lielisku garšu un to var pievienot konservējot gurķus, kabačus, ziedkāpostus, papriku, taču stiprās garšas dēļ, timiāns jāpievieno nelielās devās.

 

 

Mārrutku sakne

Mārrutku sakne satur ļoti daudz C vitamīna. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko to sāk mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smaržas. Mārrutku sakni lieto gurķu un sarkano biešu marinēšanā. Savukārt tomātu marinēšanā labāk izmantot mārrutku lapas.

 

 

Ingvers

Ingvers piešķir smalku aromātu un patīkamu, rūgtenu garšu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu. Ingveru var izmantot gan svaigu, gan arī kaltētu, veselu, maltu un pat cukurotu vai konservētu sīrupā. To var izmantot gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēs, kā arī gatavojot marmelādes, želejas un sacukurotus augļus ziemai.

 

 

Estragons

Tā ir neparasta garšviela ar saldenu aromātu un rūgteni kodolīgu garšu. Tradicionālo estragonu lieto garšaugu etiķī, salātiem domāto eļļu aromatizēšanai, marinādēm, skābēšanai un konservēšanai. Bieži vien ar to aizstāj dilles. Estragons palīdz saglabāt dārzeņu stingrumu un kraukšķīgumu, tādējādi ir iecienīts gurķu, tomātu, ķirbju, kāpostu, sēņu marinēšanai, skābēšanai un sālīšanai.

 

 

Krūzmētra

Krūzmētra lieliski uzlabos jebkura ēdiena garšu. Tā ir piparmētrai līdzīgs garšaugs, taču bez izteiktās mentola piegaršas. To var izmantot konservēšanā ievārījumiem un kompotiem, kā ērkšķogu, rabarberu, cidoniju, ķirbju, bumbieru, ābolu u.c. Kaltētas un samaltas krūzmētras varētu maisīt ar visiem citiem garšaugiem un izmantot marinēšanai.

 

 

Lai veicas!

Sabiedrība

Noslepkavotā uzņēmēja dēls: strīds bija par auto stāvēšanu

Gaidām atbildīgu policijas darbu un tiesu, bet slepkavībā aizdomās turētā tuvinieku stāstītajam par notikušo –...

Dienā, kad braukšanas apstākļi ir sarežģīti, autovadītājus sasniedz vēl kāda vēsts

  Naktī uz trešdienu, 29. novembri, uz Ventspils šosejas (A10) posmā no pagrieziena uz Tīreļu taku...

Rēzeknē nogalinātā uzņēmēja dēls pastāsta savu versiju par notikušo

Lauris Ļubka: Aizdomās turētie apzināti kurina nacionālo naidu, lai netieši mazinātu savu vainu slepkavības izdarīšanā. “Uzskatu,...

Ļoti svarīga ziņa šorīt izplatīta Latvijas šoferīšiem

  Ņemot vērā intensīvo snigšanu šonakt, kas daudzviet turpinās, autovadītājiem ir jārēķinās ar to, ka uz...

Kādēļ šis nav labs laiks, lai pārdotu savu auto?

  Veiksmīga automašīnas pārdošana var būt atkarīga no dažādiem faktoriem – spēkrata veida, atrašanās vietas un...

Liela nelaime notikusi Talsu pusē; notikumi risinās strauji

Aizvadītās nedēļas nogalē Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Talsu novadā, Laucienes pagastā, kādā īpašumā...

Horoskopi un Testi

TESTS PĀRIEM: Cik labi tu pazīsti savu partneri?

Palūdz savu partneri un aizpildiet pāru testu. Cik daudz jūs zināt viens par otru? Vai...

Tavs nedēļas horoskops 27. novembrim – 3. decembrim

  Šajā nedēļā mēs pavadīsim novembri un sveicināsim ziemas pirmo mēnesi - decembri. Tas nekas, ka...

Horoskopi trešdienai, 29. novembrim

  Auns Šajā dienā tevī mītošā uguns degs ar pamatīgu liesmu, līdz ar to būsi enerģijas un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. novembris

  Auns Šajā dienā tevī mītošā uguns degs ar pamatīgu liesmu, līdz ar to būsi enerģijas un...

DECEMBRA HOROSKOPS visām zodiaka zīmēm

  Ziemīgais mēnesis - decembris - tepat aiz stūra, vai tas būs sniegoti balts? Kamēr gaidām...

Nedēļas horoskops periodam līdz 3. decembrim

  Šajā nedēļā mēs pavadīsim novembri un sveicināsim ziemas pirmo mēnesi - decembri. Tas nekas, ka...

Mājai un Dārzam

Sola iespaidīgu snigšanu

  Sinoptiķis Jānis Trallis trešdienas rītā pastāstījis par tuvākajā diennaktī gaidāmo. "Jūras mākoņi arī šorīt skar Dienvidkurzemes...

Nopietni brīdina par laiku trešdien un naktī uz ceturtdienu

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdien un ceturtdien. 29.11.2023. pēcpusdienā no...

Parādās jauna informācija par laiku tuvākajā nedēļā

  Sinoptiķis Jānis Trallis vietnē "X" īsi ieskicējis prognozes par tuvākajā nedēļā gaidāmo laiku. "Tuvākajā nedēļā laikapstākļus...