Vasara ir laiks, kad ikviens savos piemājas dārzos audzē dažādas ogas, dārzeņus, augļus, savukārt tie, kuriem nav tādas iespējas, dodas uz mežu pēc tur pieejamajām dabas veltēm –  sēnēm un meža ogām. Latvieši ir bijuši ļoti praktiski un saimnieciski no laika gala, tāpēc, ja ir tāda iespēja, konservē un marinē pieejamos produktus ziemai, lai gada aukstākajos mēnešos būtu iespēja atgriezties vasarā kaut tikai uz mirkli. Tirdzniecības centrs “Dole” ir sagatavojis sarakstu ar garšvielām, kuras pievienojot pie atsevišķiem konservējamajiem produktiem, tos var padarīt daudz baudāmākus.

 

“Vasarā katrs savos dārzos audzē visdažādākos dārzeņus, augļus un ogas, kā patisonus, kabačus, ķirbjus, gurķus, tomātus, bumbierus, avenes u.tml. Pēc tirdzniecības centra “Dole” nomnieku novērojumiem, tieši augusts un septembris ir tas laiks, kad palielinās pārdošanas apjomi un pastiprināti tiek iegādātas konservēšanai un marinēšanai nepieciešamās lietas, kā vāciņi, burciņas, pašlīmējošās etiķetes u.tml. Ja agrāk latvieši vairāk pieturējās pie tradicionālajām receptēm, tad tagad vairs nebaidās eksperimentēt un konservē dažādus dārzeņus kopā ar augļiem, augļus kopā ar ogām un ogas kopā ar dārzeņiem,” stāsta tirdzniecības centra „Dole” menedžere Liene Karpova.

Tiem, kas joprojām vēlas izmēģināt jaunas receptes un sajust vēl nebijušas garšas nianses, tad tirdzniecības centrs “Dole” iesaka piecas garšvielas, kuras ir ne tikai veselīgas, bet spēs jau iemīļoto konservēšanas recepti padarīt īpaši gardu.

 

Timiāns

Timiāns ir nācis no Vidusjūras zemēm, un Latvijā tas ir īpaši iecienīts un izmantots, jo to var izaudzēt viegli arī mājās uz palodzes. Visizplatītākais ir dārza timiāns, kura smarža atgādina krustnagliņas un majorānu, kā arī citrontimiāns, kurš smaržo pēc citrona. Timiāns ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz labāk sagremot ēdienu. Tas rada lielisku garšu un to var pievienot konservējot gurķus, kabačus, ziedkāpostus, papriku, taču stiprās garšas dēļ, timiāns jāpievieno nelielās devās.

 

 

Mārrutku sakne

Mārrutku sakne satur ļoti daudz C vitamīna. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko to sāk mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smaržas. Mārrutku sakni lieto gurķu un sarkano biešu marinēšanā. Savukārt tomātu marinēšanā labāk izmantot mārrutku lapas.

 

 

Ingvers

Ingvers piešķir smalku aromātu un patīkamu, rūgtenu garšu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu. Ingveru var izmantot gan svaigu, gan arī kaltētu, veselu, maltu un pat cukurotu vai konservētu sīrupā. To var izmantot gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēs, kā arī gatavojot marmelādes, želejas un sacukurotus augļus ziemai.

 

 

Estragons

Tā ir neparasta garšviela ar saldenu aromātu un rūgteni kodolīgu garšu. Tradicionālo estragonu lieto garšaugu etiķī, salātiem domāto eļļu aromatizēšanai, marinādēm, skābēšanai un konservēšanai. Bieži vien ar to aizstāj dilles. Estragons palīdz saglabāt dārzeņu stingrumu un kraukšķīgumu, tādējādi ir iecienīts gurķu, tomātu, ķirbju, kāpostu, sēņu marinēšanai, skābēšanai un sālīšanai.

 

 

Krūzmētra

Krūzmētra lieliski uzlabos jebkura ēdiena garšu. Tā ir piparmētrai līdzīgs garšaugs, taču bez izteiktās mentola piegaršas. To var izmantot konservēšanā ievārījumiem un kompotiem, kā ērkšķogu, rabarberu, cidoniju, ķirbju, bumbieru, ābolu u.c. Kaltētas un samaltas krūzmētras varētu maisīt ar visiem citiem garšaugiem un izmantot marinēšanai.

 

 

Lai veicas!

Sabiedrība

“Mums ir 90 kvadrātmetri!” Uģis Kuģis atklāj, kā grasās samaksāt trakos rēķinus ziemā

  Sliktas ziņas sev līdzi nes jaunie rēķini, un Kuģu ģimene secina – būs jātaupa. Netiek...

Agritas Jānis steigšus grasās atgriezties Latvijā – kas noticis?

  Lai arī iepriekš šova "Ģimene burkā" zvaigznes Agritas jaunais mīļotais vīrietis Jānis, kurš devis peļņā...

Patīkamu vēsti pircējiem izplata veikalu tīkls “Maxima”

  “Maxima Latvija” ceturto gadu pēc kārtas atzīta par mīlētāko zīmolu mazumtirdzniecībā Latvijā un Baltijā, kā...

Vai sāpēs un griezīs? Magone pirmo reizi dzīvē ļaujas drosmīgam eksperimentam!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" lielākā zvaigzne Magone nolēmusi mest izaicinājumu sev un izmēģināt skaistuma...

Kādas laika pārmaiņas mūs gaida šonedēļ? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis

  Sākusies septembra pēdējā nedēļa un atvasaru tā arī neesam sagaidījuši. Brīvdienās daudzviet atkal bijusi salna,...

Brīdina par laika apstākļiem pirmdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par laika apstākļiem. 26.09.2022. nakts otrajā pusē...

Horoskopi un Testi

Foto:Blog.centerparcs.co.uk

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. septembris

  Tev šodien vajadzētu īpaši rūpīgi izvēlēties savus partnerus. Diskusijas par tēmām var izrādīties nepatīkamas vai...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. septembris

  Šī būs ļoti emocionāla diena. Tās laikā var palielināties vēlme izteikt savas jūtas un emocijas....
Foto:Flickr.com/Bernard Spragg. NZ/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. septembris

  Šī izrādīsies emocionāli grūta diena. Tavs stresa līmenis aizvien pieaugs dienas laikā. Neplāno jebkādus svarīgus...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 26. septembris – 2. oktobris

  Vēl viena nedēļa pagājusi teju nemanot. Lapas sāk pamest koku zarus, un pie durvīm jau...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. septembris

  Dienas pirmā puse būs sarūpējusi veiksmīgas izdevības. Radoši, netradicionāli risinājumi šobrīd var izrādīties visefektīvākie un...

Horoskopa zīmes, kurām OKTOBRIS būs īpaši labvēlīgs

Uzzini, kuras dienas rudens otrajā mēnesī zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē,...

Mājai un Dārzam

Kādas laika pārmaiņas mūs gaida šonedēļ? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis

  Sākusies septembra pēdējā nedēļa un atvasaru tā arī neesam sagaidījuši. Brīvdienās daudzviet atkal bijusi salna,...

Brīdina par laika apstākļiem pirmdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par laika apstākļiem. 26.09.2022. nakts otrajā pusē...

Parādās jaunas ziņas par laiku septembra izskaņā – prognoze 7 dienām!

  Pēdējā septembra nedēļa tiks aizvadīta ar lietainu laiku - nedēļas sākumā nokrišņi būs lokāli, bet...