Vasara ir laiks, kad ikviens savos piemājas dārzos audzē dažādas ogas, dārzeņus, augļus, savukārt tie, kuriem nav tādas iespējas, dodas uz mežu pēc tur pieejamajām dabas veltēm –  sēnēm un meža ogām. Latvieši ir bijuši ļoti praktiski un saimnieciski no laika gala, tāpēc, ja ir tāda iespēja, konservē un marinē pieejamos produktus ziemai, lai gada aukstākajos mēnešos būtu iespēja atgriezties vasarā kaut tikai uz mirkli. Tirdzniecības centrs “Dole” ir sagatavojis sarakstu ar garšvielām, kuras pievienojot pie atsevišķiem konservējamajiem produktiem, tos var padarīt daudz baudāmākus.

 

“Vasarā katrs savos dārzos audzē visdažādākos dārzeņus, augļus un ogas, kā patisonus, kabačus, ķirbjus, gurķus, tomātus, bumbierus, avenes u.tml. Pēc tirdzniecības centra “Dole” nomnieku novērojumiem, tieši augusts un septembris ir tas laiks, kad palielinās pārdošanas apjomi un pastiprināti tiek iegādātas konservēšanai un marinēšanai nepieciešamās lietas, kā vāciņi, burciņas, pašlīmējošās etiķetes u.tml. Ja agrāk latvieši vairāk pieturējās pie tradicionālajām receptēm, tad tagad vairs nebaidās eksperimentēt un konservē dažādus dārzeņus kopā ar augļiem, augļus kopā ar ogām un ogas kopā ar dārzeņiem,” stāsta tirdzniecības centra „Dole” menedžere Liene Karpova.

Tiem, kas joprojām vēlas izmēģināt jaunas receptes un sajust vēl nebijušas garšas nianses, tad tirdzniecības centrs “Dole” iesaka piecas garšvielas, kuras ir ne tikai veselīgas, bet spēs jau iemīļoto konservēšanas recepti padarīt īpaši gardu.

 

Timiāns

Timiāns ir nācis no Vidusjūras zemēm, un Latvijā tas ir īpaši iecienīts un izmantots, jo to var izaudzēt viegli arī mājās uz palodzes. Visizplatītākais ir dārza timiāns, kura smarža atgādina krustnagliņas un majorānu, kā arī citrontimiāns, kurš smaržo pēc citrona. Timiāns ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz labāk sagremot ēdienu. Tas rada lielisku garšu un to var pievienot konservējot gurķus, kabačus, ziedkāpostus, papriku, taču stiprās garšas dēļ, timiāns jāpievieno nelielās devās.

 

 

Mārrutku sakne

Mārrutku sakne satur ļoti daudz C vitamīna. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko to sāk mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smaržas. Mārrutku sakni lieto gurķu un sarkano biešu marinēšanā. Savukārt tomātu marinēšanā labāk izmantot mārrutku lapas.

 

 

Ingvers

Ingvers piešķir smalku aromātu un patīkamu, rūgtenu garšu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu. Ingveru var izmantot gan svaigu, gan arī kaltētu, veselu, maltu un pat cukurotu vai konservētu sīrupā. To var izmantot gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēs, kā arī gatavojot marmelādes, želejas un sacukurotus augļus ziemai.

 

 

Estragons

Tā ir neparasta garšviela ar saldenu aromātu un rūgteni kodolīgu garšu. Tradicionālo estragonu lieto garšaugu etiķī, salātiem domāto eļļu aromatizēšanai, marinādēm, skābēšanai un konservēšanai. Bieži vien ar to aizstāj dilles. Estragons palīdz saglabāt dārzeņu stingrumu un kraukšķīgumu, tādējādi ir iecienīts gurķu, tomātu, ķirbju, kāpostu, sēņu marinēšanai, skābēšanai un sālīšanai.

 

 

Krūzmētra

Krūzmētra lieliski uzlabos jebkura ēdiena garšu. Tā ir piparmētrai līdzīgs garšaugs, taču bez izteiktās mentola piegaršas. To var izmantot konservēšanā ievārījumiem un kompotiem, kā ērkšķogu, rabarberu, cidoniju, ķirbju, bumbieru, ābolu u.c. Kaltētas un samaltas krūzmētras varētu maisīt ar visiem citiem garšaugiem un izmantot marinēšanai.

 

 

Lai veicas!

Sabiedrība

Brīdina par aizdomīgiem baltiem busiņiem, kuri lēni brauc pa privātmāju rajoniem – VIDEO

  Pēdējā laikā aizvien biežāk iedzīvotāji pamanījuši baltas krāsas kravas autobusus, kas izteikti lēni pārvietojas pa...

Ar paziņojumu klajā nāk leģendārā grupa “Sestā jūdze”

  Viena no visu laiku labākajām un titulētākajām latviešu kantrī muzikas grupām “Sestā jūdze”, laidusi klajā...
RUSLANS ANTROPOVS

Parādījušās jaunas ziņas par skatuves leģendu Andri Bērziņu

  Leģendārais aktieris Andris Bērziņš pagājušajā nedēļā nosvinējis 69. dzimšanas dienu, vēsta izdevuma "Privātā dzīve" 3.-9....

Sliktākās parkošanās iemaņas Latvijā? Šo VIDEO ir sāpīgi skatīties!

  Sociālajos tīklos ievietots kāds Rīgā, Iļģuciemā, nofilmēts video, kurā redzams, kā "Mazda" vadītāja vienā mirklī...
Publicitātes foto

Milzīgas pārmaiņas dziedātāja Dzintara Čīčas dzīvē

  Kā vēsta izdevuma "Privātā dzīve" 3.-9. augusta numurs, pazīstamais dziedātājs Dzintars Čīča dzīvē piedzīvojis lielas...

“Faktiski mani atlaida, jo neesmu vakcinēta.” Darbu zaudējusi pazīstama latviešu aktrise

  Kā vēsta izdevuma "Privātā dzīve" 3.-9. augusta numurs un ziņo arī tādi izdevumi kā "Kas...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. augusts

  Šodien, cik vien iespējams, atpūties un uztver visu viegli. Tas attiecas ne vien uz tavu...

Horoskopa zīmes, kurām AUGUSTS solās būt īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. augusts

  Šodien pats būsi vainojams pie visa, kas ar tevi notiks, arī pie neveiksmēm. Tavi trūkumi...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 2.-8. augusts

  Tik daudz kas piedzīvots, bet tik daudz kas vēl priekšā. Klāt augusta pirmā nedēļa, lai...
Foto:Flickr.com/Carlos Andrés Reyes/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. augusts

  Šodien tev vajadzēs izmantot savu enerģiju, lai uzturētu sevi un apkārtējos labā, optimistiskā formā. Kādam...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. augusts

  Mēģini šodien atrisināt lietas, kas jau kādu laiku tev ir traucējošas. Neatstāj novārtā neko svarīgu,...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķis Bricis atklāj, kāds laiks gaidāms turpmāk šonedēļ – VIDEO

  Pirmdien Latvijas austrumu daļu skāra pamatīgs lietus, bija spēkā oranžais brīdinājums, jo lietavas var bojāt...

Izskan jauna informācija par augustā gaidāmo laiku

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā stāsta par...

Izplatīts ļoti nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par laiku naktī uz pirmdienu un dienā. 01.-02.08.2021. naktī...