Vasara ir laiks, kad ikviens savos piemājas dārzos audzē dažādas ogas, dārzeņus, augļus, savukārt tie, kuriem nav tādas iespējas, dodas uz mežu pēc tur pieejamajām dabas veltēm –  sēnēm un meža ogām. Latvieši ir bijuši ļoti praktiski un saimnieciski no laika gala, tāpēc, ja ir tāda iespēja, konservē un marinē pieejamos produktus ziemai, lai gada aukstākajos mēnešos būtu iespēja atgriezties vasarā kaut tikai uz mirkli. Tirdzniecības centrs “Dole” ir sagatavojis sarakstu ar garšvielām, kuras pievienojot pie atsevišķiem konservējamajiem produktiem, tos var padarīt daudz baudāmākus.

 

“Vasarā katrs savos dārzos audzē visdažādākos dārzeņus, augļus un ogas, kā patisonus, kabačus, ķirbjus, gurķus, tomātus, bumbierus, avenes u.tml. Pēc tirdzniecības centra “Dole” nomnieku novērojumiem, tieši augusts un septembris ir tas laiks, kad palielinās pārdošanas apjomi un pastiprināti tiek iegādātas konservēšanai un marinēšanai nepieciešamās lietas, kā vāciņi, burciņas, pašlīmējošās etiķetes u.tml. Ja agrāk latvieši vairāk pieturējās pie tradicionālajām receptēm, tad tagad vairs nebaidās eksperimentēt un konservē dažādus dārzeņus kopā ar augļiem, augļus kopā ar ogām un ogas kopā ar dārzeņiem,” stāsta tirdzniecības centra „Dole” menedžere Liene Karpova.

Tiem, kas joprojām vēlas izmēģināt jaunas receptes un sajust vēl nebijušas garšas nianses, tad tirdzniecības centrs “Dole” iesaka piecas garšvielas, kuras ir ne tikai veselīgas, bet spēs jau iemīļoto konservēšanas recepti padarīt īpaši gardu.

 

Timiāns

Timiāns ir nācis no Vidusjūras zemēm, un Latvijā tas ir īpaši iecienīts un izmantots, jo to var izaudzēt viegli arī mājās uz palodzes. Visizplatītākais ir dārza timiāns, kura smarža atgādina krustnagliņas un majorānu, kā arī citrontimiāns, kurš smaržo pēc citrona. Timiāns ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz labāk sagremot ēdienu. Tas rada lielisku garšu un to var pievienot konservējot gurķus, kabačus, ziedkāpostus, papriku, taču stiprās garšas dēļ, timiāns jāpievieno nelielās devās.

 

 

Mārrutku sakne

Mārrutku sakne satur ļoti daudz C vitamīna. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko to sāk mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smaržas. Mārrutku sakni lieto gurķu un sarkano biešu marinēšanā. Savukārt tomātu marinēšanā labāk izmantot mārrutku lapas.

 

 

Ingvers

Ingvers piešķir smalku aromātu un patīkamu, rūgtenu garšu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu. Ingveru var izmantot gan svaigu, gan arī kaltētu, veselu, maltu un pat cukurotu vai konservētu sīrupā. To var izmantot gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēs, kā arī gatavojot marmelādes, želejas un sacukurotus augļus ziemai.

 

 

Estragons

Tā ir neparasta garšviela ar saldenu aromātu un rūgteni kodolīgu garšu. Tradicionālo estragonu lieto garšaugu etiķī, salātiem domāto eļļu aromatizēšanai, marinādēm, skābēšanai un konservēšanai. Bieži vien ar to aizstāj dilles. Estragons palīdz saglabāt dārzeņu stingrumu un kraukšķīgumu, tādējādi ir iecienīts gurķu, tomātu, ķirbju, kāpostu, sēņu marinēšanai, skābēšanai un sālīšanai.

 

 

Krūzmētra

Krūzmētra lieliski uzlabos jebkura ēdiena garšu. Tā ir piparmētrai līdzīgs garšaugs, taču bez izteiktās mentola piegaršas. To var izmantot konservēšanā ievārījumiem un kompotiem, kā ērkšķogu, rabarberu, cidoniju, ķirbju, bumbieru, ābolu u.c. Kaltētas un samaltas krūzmētras varētu maisīt ar visiem citiem garšaugiem un izmantot marinēšanai.

 

 

Lai veicas!

Sabiedrība

Izplatīts brīdinājums par laiku naktī

  Līdztekus jau spēkā esošajiem brīdinājumiem par augstu ūdens līmeni, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra...

Ceļu uzturētājam pamatīgs misēklis uz Dienvidu tilta – VIDEO

  Aculiecinieks vietnē "Sadursme" publicējis uz Dienvidu tilta Rīgā uzņemtu video, kurā redzama ceļu uzturētāju kļūda. Redzams,...

Liels notikums TV zvaigznes Magones dzīvē – VIDEO

  Liels notikums piedzīvots TV šova "Slavenības. Bez filtra" lielākās zvaigznes Magones Šutovienes dzīvē. Aizvadītās nedēļas...

Piektdien teju 600 jaunu Covid-19 gadījumu un 7 mirušie; slimnīcās 728 cilvēki

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sestdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 595 jauni...

Šausmīgi notikumi risinājušies daudzdzīvokļu namā Siguldā – VIDEO

  Kāda sirmgalve no Siguldas savā kāpņu telpā pie pašas dzīvokļa durvīm atradusi dēlu guļam uz...

Pēdējā laika smagākajā negadījumā Kurzemē letāls iznākums

  Piektdienas pēcpusdienā uz ceļa Tukums - Kuldīga noticis smags negadījums, kas prasījis cilvēka dzīvību. Starp Zemīti...

Horoskopi un Testi

Foto:E.standard.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 7. marts

  7. martā sadali savas prioritātes tā, lai varētu pagūt izpildīt gan savus darba pienākumus, gan...
Foto:Flickr.com/FHKE/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 6. marts

  Šī būs labvēlīga diena visa veida jūtu izpausmēm. Vajadzētu pievērsties arī iesāktu projektu pabeigšanai, jo...
Foto:Unsplash.com/Gabor Juhasz/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. marts

  Šajā laikā visām horoskopa zīmēm vairāk jāmēģina iekļauties savos plānos, lai produktīvi apmierinātu savas vajadzības....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. marts

Zīmēm, kurām pēdējā laikā bijušas grūtības ar stūrgalvību un ieslīgšanu rutīnā, šodien varētu izdoties no...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. marts

  Šodien vairāk laika vajadzētu pavadīt savās mājās un veltīt laiku tam, lai vairotu prieku un...

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku naktī

  Līdztekus jau spēkā esošajiem brīdinājumiem par augstu ūdens līmeni, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra...
Vilis Bukšs

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Piektdien, kā arī nedēļas nogalē daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Gaidāms arī...

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...