Garšīgi paēst un vēl zaudēt lieko svaru? Viss ir iespējams! 6 ātri pagatavojami salāti svara zaudēšanai
BIEŠU un DIEDZĒJUMU SALĀTI ar DILLĒM un KORIANDRU
Šie salāti sniegs tev papildus enerģiju!
Nepieciešams:
- 4 vidēja lieluma bietes;
- ½ tases tavu iecienītāko diedzēto graudu un sēklu;
- 1 tējk. citrona sulas;
- ¼ tases sakapātu diļļu;
- ¼ tases sakapāta koriandra;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: bietes uzvāra un atdzesē, tad notīra un sagriež mazos gabaliņos. Liek bļodā un sajauc ar diedzējumiem, pievieno garšaugus, citronu sulu un garšvielas, labi samaisa un pasniedz.
TOFU SALĀTI ĀZIJAS GAUMĒ
Tofu ir viegli sagremojams sojas biezpiens jeb sojas siers ar ļoti maigu garšu, mazu tauku un ogļhidrātu saturu. Tajā ir augstas kvalitātes proteīns! Šis siers it kā pieņem pārējo ēdiena komponentu garšas specifiku. Lielisks ēdiena uzturvērtību vairotājs!
Nepieciešams:
- 1 ēd.k. medus;
- 2 tējk. sojas mērces;
- 3 ēd.k. rapšu eļļas;
- 2 ēd.k. etiķa;
- 1 tējk. sezama eļļas;
- 1 tējk. svaigi sakapāta ingvera;
- ~ 200 g kubiciņos sagriezta Tofu siera;
- 1 liels, smalki sagriezts gurķis;
- 8 tases salātu mixa;
- 2 vidēja izmēra, šķēlītēs sagriezti burkāni;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: bļodā labi sajauc rapšu eļļu, etiķi, medu, sezama eļļu, sojas mērci, ingveru un sāli. Liec pannā Tofu un 2 ēd.k. šīs mērces, apcep sieru, līdz tas kļūst zeltaini brūns. Pēc tam apslaki vēl ar nelielu mērces daudzumu. Bļodā kārto burkānus, gurķus un salātu mixu, pārlej ar atlikušo aizdaru un pasniedzot papildina porciju ar Tofu.
CĀĻA un ZILĀ SIERA SALĀTI
Šie salāti ir ne tikai veselīgi, bet tiem piemīt arī ļoti intensīva, neparasta garša.
Nepieciešams:
Vistai:
- 1 tase pazemināta tauku satura grieķu jogurta;
- 1 sakapāta ķiploka daiviņa;
- 2 ēd.k. olīveļļas;
- 1 ēd.k. kaltēta estragona;
- ~ 500 g atkaulotas vistas gaļas;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
salātu mērcei:
- ~ 50 g zilā siera;
- 3 ēd.k. olīveļļas;
- 2 ēd.k. sarkanvīna etiķa;
- 1 ēd.k. svaiga, sakapāta estragona;
- 1 ēd.k. medus;
- 1 – 3 ēd.k. pazemināta tauku satura grieķu jogurta;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
Salātiem:
- 1 neliela jebkuru sagrieztu salātu galviņa;
- 1 neliela galviņa smalki sagrieztu cigoriņu salātu;
- 1 tase rukolas;
- ½ tases grauzdētu un sasmalcinātu valriekstu.
Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni ~ 180 * C. Bļodā sajauc jogurtu, ķiploku, eļļu un estragonu. Vistu apkaisa ar sāli un pipariem. Liek gaļu cepamajā traukā un pārklāj to ar jogurta mērci. Cep līdz vista ir gatava, ~ 35 – 45 minūtēm 80 – 100 * C. Gaļu atdzesē un sagriež nelielos gabaliņos. Mazā bļodiņā saspaida zilo sieru, pievieno eļļu, sarkanvīna etiķi, estragonu un medu – izveidojot viendabīgu mērci, lai panāktu tai krēmīgu konsistenci, pieliek 1 ēd.k. – 3 ēd.k. grieķu jogurta. Pievieno sāli un piparus. Lielā bļodā sajauc salātus, pievieno vistu. Kārto uz šķīvja, pievienojot mērci un pārberot porcijai valriekstus.
ROMIEŠU SALĀTI ar APELSĪNU, FETU un PUPIŅĀM
Konservētās pupiņas ir bagātas ar kāliju, turklāt tajās ir zems holesterīna līmenis. Šie pākšaugi lieliski palīdz samazināt svaru. Piedāvājam pikantu recepti.
Nepieciešams:
- 1 tase sagrieztu redīsu;
- 2 lielas saujas salātu mixa;
- 1 tase attīrītu, sagrieztu apelsīna gabaliņu (mīkstuma);
- 1 sagriezts, paliels sīpolloks;
- ¼ tases tavas iecienītākās salātu mērces (vislabāk beztauku);
- 1 tase nosusinātu, konservētu pupiņu;
- ¼ tases sadrupināta, pazemināta tauku satura Feta siera;
- 1 tējk. ķiploku pulvera;
- tavi iecienītākie zaļumi.
Pagatavošana: lielā bļodā sajauc redīsus, salātu mixu, pupiņas, apelsīnus, lokus un Fetu. Pievieno ķiploku pulveri un sakapātus zaļumus, pārlej ar mērci un labi samaisa.
Lasi arī: Sātīgi veģetārie ēdieni. Jā, tas ir iespējams!
PIKANTIE ĶIPLOKU un TOMĀTU SALĀTI
Tomāti ir lielisks C vitamīna avots, kas ir būtisks elements spēcīgai imūnsistēmai un veselīgai ādai. Šie salāti ir gardi, turklāt – ātri gatavojami.
Nepieciešams:
- 1 liela jebkuru tavu iecienīto salātu galviņa, piemēram, Ķīnas kāposts;
- 4 lieli, ripiņās sagriezti tomāti;
- 2 tases un pusēm sagrieztu ķiršu tomātiņu;
- sauja svaiga bazilika lapiņu;
- 2 ēd.k. grauzdētu ķirbju sēklu;
- 2 ēd.k. grauzdētu saulespuķu sēklu;
- 1 neliela, sakapāta ķiploka daiviņa;
- 1 ½ tējk. sarkanvīna etiķa;
- 2 ēd.k. olīveļļas;
- sāls un pipari.
Pagatavošana: bļodā sajauc ķiploku, etiķi un eļļu. Uz liela šķīvja kārto salātus, tomātu ripiņas un ķiršu tomātu pusītes. Pārslaka ar mērci. Pievieno bazilika lapiņas, ķirbja un saulespuķu sēklas un pasniedz.
GURĶU SALĀTI CITRONA un SOJAS MĒRCĒ
Gurķos ir līdz pat 90 % ūdens. Kopā ar mizu šis dārzenis ir lielisks šķiedrvielu avots. Šajos salātos, papildināts ar beztauku citrona sulas un sojas mērci pievieno tam vēl citas vērtīgas uzturvielas. Baudām!
Nepieciešams:
Salātiem:
- 1 tase kubiņos sagrieztu gurķu;
- 1 tase kubiņos sagrieztu tomātu;
- 1 tase sagrieztu loku.
Mērcei:
- ½ sakapāta zaļā čili;
- 1 sakapāta ķiploka daiviņa;
- 1 tējk. sojas mērces;
- šķipsniņa cukura;
- ēd.k. citrona sulas;
- sāls un svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: bļodā savieno visas salātu sastāvdaļas. Mazākā – mērces ingredientus un pārlej tos salātiem un pasniedz.
Kādi ir tavi īpašie – svaru samazinošie salāti? Padalies receptē!
Lai labi garšo!