Aplūko 6 kulinārus meistardarbus – modernus un dārgus šefpavāru meistarstiķus!

Kad profesionāli šefpavāri iegūst slavu un atpazīstamību, ir pienācis īstais laiks eksperimentēt ar dažādām ēdamlietām. Un viņu domu lidojumi bieži vien ir kaut kas ārpus mūsu saprāta robežām, ietverot sarežģītu ķīmisku un gāzveida elementu izmantošana savās receptēs, kas padara tās mazāk līdzīgas maltītēm, bet gan dīvainām  un pat izvirtušām modernās mākslas formām. Veikums kļūst tik sarežģīts, ka teju jānoklausās viesmīļa lekcija, par to kā to pareizi notiesāt. Aplūko 6 no tiem…

 

ĒDAMS BALONS

eed1

Čikāgas Alinea restorānā, kas ieguvis 15. vietu pasaules labāko ēdināšanas iestāžu sarakstā, ir iespējams pasūtīt šādu kulinārijas šedevru, kas pagatavots no viskoza zaļo ābolu un cukura maisījuma, kas pildīts ar hēliju, šefpavāra rokām – meistarīgi pārvēršot to saldā balona izskata desertā.

 eed2

 

 

APLŪKO, KĀ TAS TOP:

 

 

 

ZEN DĀRZS

 eed3

Zen dārzs ir rietumu pasaules apzīmējums – japāņu akmens dārzam, kas apvieno smilts vai grants un  rūpīgi izplānotu akmeņu novietojumu. Šādu skaistumu, tikai ēdamā veidolā, ir iesējams arī nobaudīt! Tev jādodas uz Moto restorānu Čikāgā un jāpasūta tieši šāda uzkoda, kas ir gan drīzāk bauda acīm, nevis prieks vēderam. Šis meistardarbs ir sava veida siera plate, kas sastāv no kamambēra, garšvielām, šokolādes, kā arī saldētiem un sablendētiem augļiem, kas izkārtoti japāņu akmens dārza veidolā, papildinot porciju ar speciālu grābeklīti – mierpilnai un klusai meditācijai. Šis maltītes koncepts ir spilgts piemērs idejai, ka daudzu pasaules labāko šefpavāru veikumos būtiskākais nav garšas nianses, bet gan kopēji radītā pieredze.

 eed4

 

 

APLŪKO ŠO ŠEDEVRU:

 

 

OKTOPOPS

 eed5

Molekulārā gastronomija ir kulta termins, kas raksturo neskaitāmus mūsdienu kulināros eksperimentus. Šāda produktu bioķīmisko struktūru radikāla izmainīšana kļūst arvien populārāka, iekļaujot šos meistardarbus labāko pasaules restorānu ēdienkartēs. Īpaši populāra ir šāda it kā sūkājamā konfekte no astoņkāja gaļas, ko radījis austrāliešu šefpavārs Adams Melonas, kurš strādā Dubaijas Burj al – Arab viesnīcā. Šī šedevra ideja šķietami ir pavisam vienkārša – cepts astoņkājis uz kociņa,  tomēr tas ir traks zinātnisks modes kliedziens, ko kulinārijas guru noslīpējis līdz vismazākajam sīkumam: astoņkājis tiek īpaši pagatavots – 12 stundas vakuumā, papildināts ar vasku, tad ar naža un īpaša enzīma – transglutamīnāza palīdzību salīmēts, pārvēršot visu par glītu, konfektei līdzīgu, dārgu uzkodu. To pasniedz ar aukstā gāzē pārvērstu ūdeni, dekorējot kompozīciju ar mums, latviešiem, tik labi zināmo diļļu stiebru.

 eed6

 

JŪRAS SKAŅA

eed7

Anglijā ir  tikai 4 restorāni, kuri ir ieguvuši 3 Michelin zvaigznes (tiek piešķirtas labākajiem restorāniem pasaulē: red. piez.). Viens no tiem ir The Fat Duck, ko bieži dēvē par vienu no labākajiem restorāniem pasaulē, kurā strādā ar labiem nodomiem apveltīti kulinārie zinātnieki. Šīs iestādes šefpavārs ir Hestons Blūmentāls, kurš savu dzīvi velta, lai izzinātu būtiskākos jautājumus par dažādiem produktiem. Ēdienkartē atrodami tematiski meistardarbi no Alise Brīnumzemē (Alice in the Wonderland), ietverot bruņurupuču zupu un izšķīdušu kabatas pulksteni utt. Apmeklētāji var nobaudīt olas un bekona saldējumu, taču īpašu kritiķu uzpelnījies šedevrs – jūras skaņas, kas ir  dažādu augu, smilšu un jūras putu minikolekcija. Neskatoties uz to katrs elements tajā ir gluži vai kulinārijas šedevrs: smiltis pagatavotas no izsmalcinātas rīvmaizes, maziem zušiem un daudzām citām ekskluzīvām lietām, jūras putas no gliemežiem un citām jūras veltēm, burkāniem un vēl 55 speciālām sastāvdaļām, lai uzburtu arī jūras garšu, īpašo auru uzbur kas cits.  Lai šis ekskluzīvais ēdiens atbilstu tā nosaukumam, pie tā tiek pasniegts gliemežvāks, kurā ievietots iPod mūzikas atskaņotājs. Ievietojot austiņas atskan jūras radītās skaņas – viļņu šļākšanās pret klintīm un kaiju kliedzieni, papildinot izsmalcināto garšu un smaržu arī ar autentisku jūras skaņu.

 eed8

 

APLŪKO:

 

KĀRŠU TRIKS

 eed9

Eleven Madison Park restorāns Ņujorkā ir daudzpusīgs sāncensis pasaules labāko restorānu klasifikācijā, pateicoties gudriem kulinārijas trikiem. Viņiem ir burkānu tartars pie īpaša steika un citi īpaši izdomājumi, taču lielākais āķis ir pēc pusdienām pasniegta šokolāde, kura ir burtiskā nozīmē maģiska. Viesmīlis pēc maltītes noliek klienta priekšā kāršu galdiņu, liekot izvēlēties jebkuru no kārtīm, uz kuras attēlots viens, īpašs šokolādes garšas veids, piemēram, ar laimu vai avenēm un pārsteidz apmeklētāju, uzminot viņa izvēlēto kārti, pasniedzot uz tās attēloto šokolādi. Īpašais triks, kas līdz sīkākajai niansei izstrādāts ar vislabāko iluzionistu palīdzību, pienākas jebkuram restorāna apmeklētājam, tieši pirms rēķina pasniegšanas.

 eed10

 

 

eed11

 

 

 

LAKRICAS NITRO – PŪĶIS


eed12

Ēdienu kritiķu uzmanību izpelnījies kāds spāņu restorāns elBulli’s, kas akcentējas uz molekulāro kulināriju. Iestādes šefpavārs Ferrans Adria radījis dažādus maltīšu brīnumus, piemēram, kartupeļu putu – spāņu omleti, šķidrās olīvas un ūdeni ar kūpināta koka garšu. Restorāns īpaši lepojas ar dažādām uzkodām –  morphs, kuru garša ir pretēja gaidāmajai, piemēram, korallis, kas patiesībā ir šokolāde, no cukura pagatavotas aploksnes, Amerikāņu zefīri, kas izskatās kā cilvēka roka utt.

 eed13

 

Tomēr visīpašākā ir uzkoda ko dēvē par lakricas nitro – pūķi, kuras recepte tiek turēta īpašā slepenībā, taču daudzi min, ka tās sastāvā ir lakricas biezenis, kas īpaši sasaldēts ar šķidro slāpekli. Ekskluzīvais gardums rūpīgi jāievieto mutē un jāļauj garaiņiem izdalīties pa degunu un muti, liekot izskatīties gluži kā pūķim.

APLŪKO:

 

Kuru no šiem kulinārijas brīnumiem tu labprāt nobaudītu? 

 

Iepriekšējais raksts5 izplatītākie mīti par greizsirdību
Nākamais raksts9 lietas, ko vīrietis vēlas, lai sieviete zina par seksu