Varbūt kāds šo dzērienu ir īpaši iecienījis tieši Ziemassvētku laikā, taču lielākajai daļai no mums tas asociējas ar auksto, sniegoto ziemu, kad malks siltā un aromātiskā karstvīna sasilda un uzmundrina ķermeni.
Dzēriena sastāvdaļas jāuzkarsē līdz aptuveni 65 – 70 grādiem, uzmanot, lai tas neuzvārās.
Sildīšanas laikā ieteicams sastāvdaļas maisīt ar koka karoti.
Garšas intensitātei jau gatavam dzērienam pārkaisi kanēli un/vai rīvētu muskatriekstu. Eksperimentē arī ar citām garšvielām!
Karstvīnu ieteicams pasniegt iepriekš uzsildītās glāzēs.
RECEPTES
KARAMELIZĒTU ĀBOLU, ANĪSA un MANDEĻU KARSTVĪNS
Nepieciešams:
- 500 ml ābolu vīna vai sarkanvīna,
- diezgan liels, nomizots un četrās daļās sagriezts ābols,
- 6 ēdamkarotes cukura,
- 1 tējkarote(turpmāk: tējk.) kanēļa,
- šķipsna anīsa,
- 2 tējk. maltu mandeļu,
- dažas citrona šķēlītes.
Pagatavošana:
Ābolus apviļā cukurā un liek katlā, kur lēni karsē. Kad tie ir karamelizējušies, apkaisa ar kanēli un turpina karsēt, nedaudz vēlāk pievieno anīsu. Klāt lej vīnu un pievieno mandeles. Karstvīnu uzkarsē līdz 70 grādiem. Pirms pasniegšanas dzērienu izlej caur sietu un pievieno citrona šķēlītes.
BALTVĪNA un RUMA KARSTVĪNS
Nepieciešams:
- 500 ml ūdens,
- 100 ml ruma,
- 1,5 l baltvīna,
- ~ 20 cukura graudiņu,
- krustnagliņas,
- citrona miziņa.
Pagatavošana:
Katlā lej ūdeni, rumu un baltvīnu, pievienojot pusi cukurgraudu, krustnagliņu un citrona miziņas, uzkarsē un noņem no uguns. Ļauj 1 – 2 stundas ievilkties. Pēc tam pievieno atlikušos cukurgraudus un uz mazas liesmas atkal uzkarsē līdz 70 grādiem.
BALTVĪNA – MEDUS KARSTVĪNS
Nepieciešams:
- 200 ml baltvīna,
- 2 tējk. šķidra medus,
- dažas krustnagliņas pēc garšas,
- viena citrona mizas spirāle,
- citrona gabaliņi pēc garšas,
- kanēļa standziņa.
Pagatavošana:
Vīnu kopā ar visās garšvielām lēnām uzkarsē, nokāš un pirms pasniegšanas pievieno citrona gabaliņus.
MELNĀS TĒJAS KARSTVĪNS
Pagatavošana:
- 500 ml ūdens,
- 2 tējk. melnās tējas,
- 1,5 l sarkanvīna,
- krustnagliņas pēc garšas,
- kanēļa standziņa,
- citrona miziņas pēc garšas,
- ~ 20 cukurgraudiņu.
Pagatavošana:
Katlā lej ūdeni, pievieno krustnagliņas, kanēļa standziņu un citrona miziņas, uzvāra un noņem no uguns. Tad pieber melno tēju un ļauj tai piecas minūtes ievilkties. Šķidrumu nokāš, tam pievieno sarkanvīnu un cukurgraudiņus, uzkarsē līdz 70 grādiem.
KARAMEĻU KARSTVĪNS
Nepieciešams:
- 4 tējk. cukura,
- 750 ml sarkanvīna,
- citrona un apelsīna šķēle,
- krustnagliņas pēc garšas,
- kanēļa standziņa.
Pagatavošana:
Katlā, ik pa laikam maisot, karsē cukuru, līdz izveidojas brūngana karamele. Pievieno citrona un apelsīna šķēles ar tajās saspraustām krustnagliņām un kanēļa standziņu. Pielej sarkanvīnu. Uzkarsē līdz 70 grādiem un pirms pasniegšanas nokāš.
APELSĪNU BRENDIJU KARSTVĪNS AR ROZĪNĒM
Nepieciešams:
- 750 ml sarkanvīna,
- 500 ml portvīna,
- 40 ml apelsīnu brendija,
- 5 citrona šķēlītes,
- 4 kanēļa standziņas,
- šķipsna krustnagliņu,
- rozīnes – pēc izvēles.
Pagatavošana:
Alkoholiskās sastāvdaļas uz mazas uguns karsē aptuveni 15 minūtes, tad pievieno garšvielas. Pirms pasniegšanas nokāš un pieber rozīnes.
Kāda ir tava īpašā karstvīna recepte?
_______
*Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai!