Daudzi piekritīs, ka bez šī pārtikas produkts nav iedomājama teju neviena māja. Uzzini, kā to godāja pirms daudziem tūkstošiem gadu!
Maizes pirmsākumi meklējami jau akmens laikmetā.
Aptuveni 5 – 6 tūkstošus gadus senā pagātnē senie ēģiptieši jau mācēja raudzēt maizes mīklu. Dažādi maizes izstrādājumi tika atrasti seno ēģiptiešu kapenēs.
Senajā Grieķijā un Ēģiptē sevišķi iecienīta bija sacietējusi maize, uzskatot un pieņemot, ka tai piemīt ārstnieciskās īpašības.
5 padomi, kā pareizi uzglabāt maizi
Senajiem grieķiem un romiešiem maize bija pamatēdiens, un viņi daudz diskutēja, kura maize — baltmaize vai rupjmaize – ir vislabākā. Tieši romieši bija tie, kas ievērojami uzlaboja maizes cepšanas kvalitāti. Lai iegūtu smalkākus miltus, viņi izmantoja sietu, savukārt maizes cepšanai bija divu veidu krāsnis. Viena bija liela ķieģeļu krāsns, kas līdzīga bišu stropam, bet otra neliela, uz trim kājām virs uguns novietota krāsniņa.
Viduslaikos normāņu pilīs bija izbūvētas lielas krāsnis, kur cepa maizi visiem pils iemītniekiem. Lai ātrāk iegūtu miltus maizes cepšanai, labības lauku tuvumā tika izbūvētas vējdzirnavas un ūdens dzirnavas.
Maizes nozīmi vēsture gaitā apliecina arī Franču revolūcijas laikā esošie nemieri maizes trūkuma dēļ.
15 lietas, ko, iespējams, nezināji par maizi un miltu izstrādājumiem
Mūsu ēras sākumā Indijas likumpārkāpējus mēdza sodīt, liedzot viņiem ēst maizi, šādi uzskatot, ka cietīs viņu labsajūta un veselība.
Mūsu senči akmens laikmetā ēda neapstrādātus graudus.
Rudzu maize Latvijā mūsdienu izpratnē parādījās tikai ap 12. gadsimtu, līdz tam maizi cepa uz sakarsētiem akmeņiem no miltu biezputras.
Vai zini vēl kādu faktu?