BrīvBrīdis.lv piedāvā tev idejas kā ēst taupīgāk, taču tikpat veselīgi un sabalansēti, neraugoties uz arvien pieaugošajām pārtikas cenām.

Iespējams, tas šķiet nereāli vai pārlieku laikietilpīgi un grūti, taču ietaupīt tik tiešām ir iespējams. Jāzina vien ar ko sākt.

 

PLĀNO!

Plānošana ir visbūtiskākais solis ikvienai mājsaimniecei. Vispirms apzinies, cik naudas ir tavā rīcībā, tad aplūko kādas ēdiena pagatavošanas sastāvdaļas jau ir tavā rīcībā un izveido aptuvenu maltītes sarakstu, ar nepieciešamajiem produktiem, piemēram, nedēļai. Raugi, lai ēdienkartē tiktu iekļauti dažādi ēdieni un tiktu ņemti vērā visu ģimenes locekļu ēšanas paradumi.

Veikalā rūpīgi seko sarakstam, atzīmējot jau iegādātos produktus, šādi izvairoties no spontāniem pirkumiem. Tomēr, ja iepērkoties ieraugi, ka dažiem pamatproduktiem ir izdevīgs cenas piedāvājums, iegādājies arī tos, jo šīs preces var kļūt par pamatu nākamās nedēļas maltītei, turklāt, ja iegādāsies tās ar atlaidi, ieekonomēsi vēl vairāk!

Pirms iepirkties ieteicams ieturēt maltīti, jo, ja jutīsi izsalkumu, vēlēsies iegādāties visu pēc kārtas, lai ātrāk nomāktu bada sajūtu.

 

 

VESELĪGA MALTĪTE

Ēdot veselīgi tu vari ne tikai samazināt izmaksas par pārtikas produktiem, bet arī uzlabot savu veselību, piemēram, samazināt svaru, ja tas ir nepieciešams.

Ietaupīsi arī uz porciju lielumu, jo bieži mēs apēdam daudz vairāk, nekā patiesībā ir nepieciešams.

Iegādājies pārtiku ar zemāku kaloriju daudzumu. Liela daļa no mums raduši tērēt naudu par dažādiem neveselīgiem un arī dārgiem našķiem bez īpašas uzturvērtības, piemēram, čipšiem, baltās maizes, konditorejas izstrādājumiem, kā arī saldinātiem, gāzētiem dzērieniem, kas galvenokārt satur tukšas kalorijas. Saldo našķu vietā izvēlies augļus, kas ir bez taukiem, turklāt ar augstu uzturvielu un šķiedrvielu daudzumu.

 

 

9 ieteikumi naudas ietaupīšanai:

SEZONĀLIE PRODUKTI: iekļauj ēdienkartē sezonālos dārzeņus un augļus, kas šajā laikā ir krietni lētāki. Vasaras mēnešos, protams, tavā rīcībā būs plašs produktu klāsts, tāpēc, gatavojoties ziemai, ir būtiski veidot pārtikas krājumus, lai laikā, kad mūsu daba atpūšas pirms nākamās ražas, tu varētu izmantot svaigus augļus un dārzeņus, turklāt šādi samazinot arī ģimenes izmaksas.

 

ATLAIDES: mūsu rīcībā ir vairāki lielie pārtikas tirgotāju tīkli, katrs no tiem ik nedēļu piedāvā atlaides dažādiem pārtikas produktiem. Pirms sastādīt nedēļas ēdienkarti, izpēti šos piedāvājumus un salīdzini pārtikas produktu cenas, lai ietaupītu vairāk!

 

PĀRTIKAS TĪKLU ĪPAŠO PRODUKTU SĒRIJAS: pārtikas tirdzniecības tīkli piedāvā produktus ar savu īpašo marku, piemēram, Maximas – „Optima līnija” izveidota, lai apmierinātu dažādas pircēju vajadzības un nodrošinātu iespēju izvēlēties uzticamas kvalitātes produktus par zemām cenām. Šo produktu zemā cena tiek nodrošināta, pateicoties lielam pasūtījumu daudzumam, vienkāršam, pieticīgam iepakojumam un tirdzniecības tīkla īstenotai saprātīgai tirgvedībai. Rimi pārstāvji norāda, ka šie produkti ir lētāki, jo tiem neveidojas ar izplatītājiem vai papildus loģistiku saistīti izdevumi. Daudzas no mums šaubās par šo produktu iegādi, taču ņem vērā, ka visiem pārtikas ražotājiem Latvijā ir jāievēro stingri standarti, lai nodrošinātu drošas pārtikas nonākšanu tirgū. Izvērtē jebkuru iegādāto produktu, rūpīgi lasot preču marķējumu, lai pārliecinātos vai konkrētā prece ir tevis izdotās naudas vērta!

 

ŅEM MALTĪTI LĪDZI UZ DARBU: parēķini, cik naudas ietaupīsi, ja ik dienu nepusdienosi kafejnīcā, bet ņemsi ēdienu hermētiski slēgtajos traukos līdzi no mājām. Turklāt, šādi tu vienmēr būsi pārliecināta, kāda ir tās kvalitāte! Ja tavā darbavietā nav īpašas telpas, kurā notiesāt vai uzglabāt līdzpaņemto maltīti, konsultējies ar kolēģiem un kopīgi ierosiniet priekšniecībai, lai jums nodrošina šādu iespēju! Līdzīgi, ja ik rītu esi radusi degvielas uzpildes stacijā iegādāties kafiju, taupības nolūkos maini šo ieradumu! Nopērc kvalitatīvu termo krūzi un pirms atstāt mājas, pagatavo savu visiecienītāko dzērienu. Šādi ieekonomēsi ne tikai naudu, bet arī savu laiku!

 

DAŽĀDO PRODUKTUS: izmanto arī saldētas vai konservētas pārtikas produktus, jo dažkārt tie ir daudz lētāki nekā svaigi, bet ne mazāk barojoši. Turklāt, kad izmantosi nepieciešamo saldēto produktu daudzumu, pārējo ievietosi atpakaļ saldētavā, lai lietotu citreiz. Ja šo pārtiku uzglabāsi pareizi, nebūs nekādu pārpalikumu!

 

OLBALTUMVIELAS: kad vien iespējams, ēd pākšaugus, olas un citus olbaltumvielām bagātus produktus, aizvietojot ar tiem gaļu vai zivis, lai, piemēram, reizi nedēļā atvieglotu ģimenes ēdienkarti, ēdot veselīgāk un ietaupot vairāk. Ja ne dienas ģimenē nevarat iztikt bez gaļas vai zivīm, lietojiet tās mazākos daudzumos, papildinot maltīti ar lielāku olbaltumvielu devu. Pērc mazākus, taču liesākus gaļas gabalus, vai, piemēram, ekonomēšanas nolūkos, iegādājies veselu vistu un pati to sadali, lai iegūtu gan fileju, gan stilbiņus, kā arī no kauliem varēsi izvārīt buljonu zupai.

 

NEIZNIEKO PĀRTIKU!: ir aprēķināts, ka Eiropas Savienības valstīs ik gadu atkritumos tiek izmesta gandrīz 90 miljonu tonnu pārtikas jeb 179 kilogrami, rēķinot uz vienu Eiropas iedzīvotāju! Rūpīgi apsver savus pirkumus, īpaši iegādājoties tās preces, kas ātri bojājas. Pretējā gadījumā tu izmetīsi atkritumos ģimenes sapelnītos iztikas līdzekļus! Esi radoša, no vakariņām pāri palikušos dārzeņus nākamajā dienā izmanto sautējumā vai zupā, vai arī notiesā brokastīs.

 

NETĒRĒ LIEKI MAISIŅIEM: par to ir runāts daudz, taču piekritīsi, ka tāpat, bieži iepērkoties, tev atkal ir jāiegādājas maisiņš, lai nogādātu produktus mājās. Ikreiz kad plāno iepirkumu sarakstu, atzīmē, ka jāatceras paņemt tos līdzi uz veikalu. Kā arī, vari vienreiz iegādāties auduma iepirkumu tarbu un regulāri to izmanto.

 

AUDZĒ PATI!: nav nozīmes, vai tā ir dārzeņu dobe laukos vai daži garšaugu podiņi uz tavas palodzes pilsētas dzīvoklī, šis būs labs veids kā ieekonomēt!

 

 

Kā tu ietaupi naudu, plānojot un gatavojot ģimenes maltīti?

 

Iepriekšējais raksts6 noderīgi padomi, kā ietaupīt ceļojot
Nākamais rakstsSaaukstēšanās. Pirmā palīdzība sev!