Piepildi mājokli ar pašgatavotu, gardu piparkūku aromātu. Svētki tuvojas!
Adventes un Ziemassvētku laika aromāts ir neatkārtojams! Kardamons un krustnagliņas, muskatrieksts – neparastais piparkūku apvienotais aromāts, kas ik gadu mūs atkal it kā aizved bērnībā. Uzbursim šo garšu pasauli savās mājās!
MEKLENBURGAS PIPARRIEKSTI
Nepieciešams:
- 280 g medus;
- 70 g sviesta;
- 280 g cukura;
- kanēlis;
- krustnagliņu pulveris;
- kardamons;
- muskatrieksts;
- pipari;
- miza no viena citrona (sarīvēta);
- 50 g citronu sukādes;
- 140 g sakapātu mandeļu;
- ½ glāze piena;
- 1 ola;
- 625 g miltu;
- nedaudz ruma;
- ja vēlies – cukura glazūra.
Pagatavošana: uzkarsē medu, sviestu un cukuru. Karstajā masā pakāpeniski iemaisi garšvielas, citronu miziņu, sukādes, mandeles, pienā iekultu olu, miltus un nedaudz ruma. Mīklu rūpīgi samīca un atstāj uz nakti. Pēc tam vēlreiz samīca, plāni izveltnē un veido mazus, apaļus cepumus. Cep, lai neapkalstu. Slēgtā traukā piparriekstus var uzglabāt mēnešiem ilgi. Pēc vēlēšanās tos var pārklāt ar baltu cukura glazūru.
MAZĀS PIPARKŪKU KRIPATIŅAS
Nepieciešams:
- 250 g cukura;
- 110 g sviesta;
- 30 g samaltu mandeļu;
- 1 ola;
- 250 g miltu;
- ½ tējk. kanēļa;
- šķipsniņa krustnagliņu pulvera;
- miza no viena citrona (sarīvēta);
- olas dzeltenums;
- mandeles.
Pagatavošana: visas piedevas, izņemot olas dzeltenumu un mandeles, liek bļodā, samīca mīklu, izveltnē apmēram ½ cm biezu un izspiež dažādas figūriņas. Tad liek uz ietaukotas plāts, apziež ar olas dzeltenumu, pārkaisa ar mandelēm un cep zemā temperatūrā. Figūriņas var pārklāt arī ar cukura glazūru, rotāt ar mandelēm un izmantot kā eglītes rotājumus.
RIEKSTU un ROZĪŅU PIPARKŪKAS
Nepieciešams:
- 250 g miltu;
- 125 g medus;
- 125 g cukura;
- 50 g sviesta;
- 3 olas;
- 100 g sasmalcinātu, grauzdēt – tavu iecienītāko riekstu;
- ~ 100 g rozīņu;
- 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma;
- 1 tējk. sodas;
- 1 tējk. dedzināta cukura.
Pagatavošana: saputo sviestu un cukuru, pieliek olas, uzkarsētu medu, dedzināto cukuru, garšvielas, riekstus un rozīnes, tad mīklā iesijā miltus un sodu. Masu lej un ietaukotas vai ar cepamo pulveri izklātas plāts ~ 1 cm biezā kārtā, izspiež formiņas un cep vidējā temperatūrā – līdz gatavas.
PIPARKŪKAS ar CUKURBIEŠU SĪRUPU
Nepieciešams:
- 175 g cukurbiešu sīrupa;
- 50 g sviesta vai margarīna;
- 2 ēd.k. piena;
- 250 g miltu;
- 2 tējk. cepamā pulvera;
- 1 tējk. anīsa;
- 1 tējk. kanēļa;
- naža gals krustnagliņu pulvera;
- dažādas glazūras – pēc izvēles.
Pagatavošana: sīrupu, taukvielas un pienu uzkarsē un atdzesē. Samaisa miltus, cepamo pulveri, garšvielas un kopā ar sīrupu samīca mīklu. Vislabāk atstāt mīklu siltā vietā uz nakti atpūsties, taču var cept piparkūkas uzreiz. Izveltnē, izspiež figūriņas un cep ~ 10 minūtes 200 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar izvēlētajām glazūrām un rotā ar krāsainiem cukura izstrādājumiem.
MANDEĻU PIPARKŪKAS
Nepieciešams:
- 450 g medus;
- 50 g sviesta;
- piparkūku garšvielas;
- miza no viena citrona (sarīvēta);
- 200 g mandeļu;
- 500 g miltu;
- 1 tējk. cepamā pulvera;
- 150 g cukura;
- mandeles un cukura glazūra.
Pagatavošana: medu ar sviestu, piparkūku garšvielām un citrona miziņu uzkarsē un atdzesē. Nolobītas mandeles smalki samaļ. Miltus un cepamo pulveri iesijā bļodā, pievieno mandeles, medus masu, cukuru un labi samīca. Mīklu izveltnē ½ cm biezu, izspiež figūriņas un cep ~ 15 minūtes 190 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar cukura glazūru un mandelēm.
RUDZU MILTU, BRŪNĀ CUKURA un CITRONA PIPARKŪKAS
Nepieciešams:
- 250 g rudzu miltu;
- glāze medus;
- ~ 50 g brūnā cukura;
- 50 g citrona;
- ½ tējk. sodas;
- muskatrieksts, kanēlis, ingvers, krustnagliņu pulveris un citas piparkūku garšvielas.
Pagatavošana: uzkarsē medu, iemaisa garšvielas un iesijā miltus, pievieno cukuru. Notīra citronu un tā mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos un pievieno mīklai, pieber sodu. Mīklu labi samīca, ietin pārtikas plēvē un siltā vietā vismaz uz nakti atpūtina.Tad rūpīgi izveltnē, izspiež figūras un, vidējā temperatūrā cep līdz gatavas.
KRAUKŠĶĪGĀS PIPARKŪKAS
Nepieciešams:
- 100 ml medus;
- glāze cukura;
- 150 g sviesta;
- 100 ml piena;
- ~ 700 g miltu;
- 2 tējk. soda;
- piparkūku garšvielas;
- 2 ēd.k. skābā krējuma;
- 1 ola.
Pagatavošana: katlā liek medu, cukuru, pienu un uzsilda līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Turpina karsēt un pievieno sviestu, izkausē to. Liek klāt sodu un intensīvi maisa, lai masa it kā uzpūšas un kļūst brūna. Tad pievieno garšvielas un nedaudz atdzesē. Pievieno krējumu un samaisa, pieliek olu, iesijā miltus. Mīklu samīca, ja līp pie rokām, pievieno vēl miltus. Tai ir jābūt nedaudz lipīgai un elastīgai. Liek maisiņā un ļauj ~ 3 stundas istabas temperatūrā atpūsties. Tad izrullē ļoti plānu, izspiež formiņas un cep ~ 200 * C līdz piparkūkas gatavas.
ROŽU PIPARKŪKAS
Nepieciešams:
- 250 g sīrupa;
- 65 g cukura;
- 35 g sviesta;
- 320 g miltu;
- piparkūku garšvielas;
- 1 tējk. cepamā pulvera;
- ½ ēd.k. rožūdens.
Pagatavošana: sīrupu un cukuru uzvāra un mazliet atdzesē. Tad pievieno sviestu, miltus, garšvielas un rožūdenī izšķīdinātu cepamo pulveri. Mīklu labi samīca un atstāj uz nakti, tad izveltnē un izspiež dažādas formas un vidējā karstumā cep gaiši brūnas.
PIPARKŪKU GLAZŪRA
1. versija:
Nepieciešams:
- 1 olas baltums;
- 300 g pūdercukura;
- ½ tējk. citrona sulas.
2. versija:
Nepieciešams:
- 1 olas baltums;
- 1 glāze pūdercukura;
- citrona sula.
krāsai:
- sarkano biešu sula;
- kakao.
_____________
Avots: Karla Sabo. Piparkūkas un citi gardumi.