Rudens ražas laikā daba mūs lutina arī ar meža sēnēm un ogām, kas ikvienam pieejamas Latvijas mežos. Teju katram ir savas labi zināmās receptes, kā baudīt meža veltes, taču ir vērts ļauties eksperimentiem, lai labi zināmajā garšā atklātu jaunas nianses.

 

Rimi gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka piecas meža velšu receptes un tām pieskaņotus vīnus, kas iepriecinās ikvienu gardēdi.

 

 

Baravikas saldā krējuma mērcē ar kartupeļu klimpām

Šī ir klasiskās baraviku mērces variācija – ātri, viegli un ļoti garšīgi. Baravikas ar krēmīgo mērci vislabāk saskan ar ozolkokā izturētu, labi nobriedušu šardonē ar patīkamu skābumu – Kidia Chardonnay Reserva.

 

Nepieciešams: 

  • 200 g sagatavotu gnoči jeb kartupeļu klimpu
  • 4 vidēja izmēra baravikas
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 šalotes sīpols
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 tējkarote olīveļļas
  • 2 timiāna zariņi
  • 30 ml sausa baltvīna

 

Pagatavošana:

Smalki sakapā šalotes sīpolus, sēnes sagriež gabaliņos, uzkarsē sviestu un olīveļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sēnes un apcep zeltaini brūnas. Pielej baltvīnu, ļauj, lai tas nedaudz iztvaiko, pieliek saldo krējumu un timiānu. Turpina vārīt aptuveni vienu minūti, līdz mērce kļūst bieza. Tikmēr uzvāra gnoči un pēc tam tos apcep sviestā, piešķirot kraukšķīgāku garoziņu. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.

 

 

Ceptas gailenes ar pašmāju olu nūdelēm un parmezāna sieru

Klasiskajai gaileņu mērcei garšu var bagātināt, nomainot piedevas, piemēram, pasniedzot to ar mājās gatavotām olu nūdelēm, kas ir viegli pagatavojamas. Gaileņu zemes aromātu ar svaigo pastu un parmezāna asumiņu visizteiktāk papildinās viegls, nedaudz dūmakains un augļains.

Pinot Noir vīns – Les Mougeottes Pinot Noir

Nepieciešams:

  • 300 g gaileņu
  • 5 olas dzeltenumi
  • 30 g cietā siera
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 tējkarote olīveļļas
  • 1/2 tējkarote svaigi maltu piparu
  • Nūdelēm: 3 olas, 300 g cietgraudu miltu, šķipsniņa sāls

 

Pagatavošana: 

Lai pagatavo olu nūdeles, sajauc visas sastāvdaļas, mīklu labi izmīca un atstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam mīklu izrullē un ar nazi sagriež tievās strēmelītēs. Vāra verdošā ūdenī 10–20 sekundes, kamēr nūdeles uzpeld augšā.

 

Apcep sēnes sviestā ar olīveļļu un karstas liek bļodā ar olas dzeltenumiem, rīvēto parmezānu un pipariem. Pievieno tikko vārītas nūdeles un iecilā olu un siera krēmā. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.

 

 

Brieža gaļas sautējums sarkanvīnā

Šis rudenīgais sautējums ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs sasildīties vēsajos rudens vakaros. Sautējuma sastāvdaļu garšu visizteiktāk papildinās Lomas Del Marques Rioja Gran Reserva vīns.

 

Nepieciešams: 

  • 800 g brieža vai cita medījuma gaļas
  • 7 kadiķu ogas
  • 2 rozmarīna zariņi
  • 4 šalotes sīpoli
  • 4 vidēja izmēra burkāni
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 400 ml salda sarkanvīna vai portvīna
  • 200 ml buljona
  • 1 ķiploks
  • 3 ēdamkarotes eļļas

 

Pagatavošana:

Gaļu sagriež vēlama izmēra gabalos un sagatavo visas sastāvdaļas. Apcep gaļu, līdz tā kļūst brūna, pieliek sīpolus un burkānus un viegli apcep. Atsevišķā katliņā pāris minūtes silda vīnu, lai iztvaiko alkohols. Vīnam pievieno tomātu pastu, buljonu, garšvielas – kadiķogas un rozmarīnu. Vīnu ar garšvielām pievieno gaļai un nosedz trauku (vislabāk gatavot čuguna vai cepeša katlā). Liek katlu cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 170 grādiem, turpina gatavot vēl pusotru līdz divas stundas.

Ieteikums: aptuveni 20 minūtes pirms izņemšanas pēc izvēles var pievienot kartupeļus un zirnīšus. Pasniedz kā sautējumu vai kā mērci – kopā ar rīsiem vai kartupeļu biezputru.

 

 

Dzērveņu muss

Šī rudens TOP ogas – dzērveņu – musu ar vaniļas pienu vislabāk nobaudīt savienojumā ar Veuve Doussot Demi Sec šampanieti. Tas ir patīkami saldens un lieliski sabalansēts šampanietis, kam piemīt daudz ogaino nianšu no ražošanā izmantotām tumšajām Šampaņas vīnogām.

 

Nepieciešams:

  • 250 ml dzērveņu biezeņa
  • 10 g želatīna
  • 150 g cukura
  • 2 olas
  • 300 ml piena
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura

 

Pagatavošana:

Pagatavo dzērveņu biezeni, novārot dzērvenes savā sulā un izspiežot caur sietu. Biezeni atdzesē un tālākai gatavošanai izmanto 250 ml no kopējās masas. Uzbriedina želatīnu ar 2 ēdamkarotēm ūdens. Saputo olas ar cukuru, lai izveidojas biezs krēms. Izkausē želatīnu un pievieno dzērveņu biezenim, iecilā olu krēmu un samaisa. Liek ledusskapī sastingt uz vienu stundu. Savāra pienu ar vaniļas cukuru un atdzesē. Pasniedz kopā vai atsevišķi.

 

 

Brūkleņu un siera bezglutēna tarte ar mandeļu mīklas pamatni

Šī bezglutēna tarte būs rudenīga garšu kārpiņu lutināšana ikvienam, un arī šo desertu ieteicams baudīt kopā ar Veuve Doussot Demi Sec šampanieti.

 

Pamatnei:

  • 200 g mandeļu miltu
  • 120 g pūdercukura
  • 1 ola
  • 60 g sviesta

 

Siera krēmam:

  • 300 g krēmsiera
  • 2 olas
  • 170 g cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 250 g brūkleņu

 

Pagatavošana:

Visas pamatnes sastāvdaļas sajauc kopā un liek ledusskapī uz 30 minūtēm, pēc tam mīklu izrullē un ieklāj formā. Saputo krēmsieru ar olu, cukuru un sāli. Lej siera masu formā un cepeškrāsns apakšā 50 minūtes cep 170 grādos. Pilnībā atdzesē un pasniedz, pārkaisot kūku ar svaigām brūklenēm.

Iepriekšējais rakstsVai pēc miljons gadiem cilvēce vēl pastāvēs?
Nākamais rakstsVērtīgi: Paaudzēs izkoptas receptes tavai veselībai! Izmanto dabas labumus