Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI ir radījusi rudenīgus un sildošus ēdienus ar latvisku pieskārienu, ko pagatavot Valsts svētku svinību galdam vai ģimenes maltītei garajos rudens vakaros. Ēdieni ir sātīgi, pamatīgi un kā radīti, lai baudītu pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.

 

 

Rudenīgais liellopa gaļas sautējums

Sastāvdaļas (6-8 porcijām):

  • 700 g liellopa karbonādes no kakla daļas
  • 2 ēdamk. olīveļļas
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamk. kviešu miltu
  • 150 ml sausā sarkanvīna *
  • 500 ml liellopa gaļas vai dārzeņu buljona
  • 2 lieli burkāni, sagriezti nelielos gabalos
  • 700 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
  • 150 g šampinjonu
  • 2 ēdamk. tomātu pastas
  • 1 lauru lapa
  • ½ tējk. kaltēta timiāna
  • sāls un melnie pipari
  • zaļie lociņi pasniegšanai

 

Pagatavošana:

Liellopa gaļu sagriež palielos kubiņos, apkaisa ar sāli, pipariem. Uz sakarsētas pannas lej ēdamkaroti olīveļļas, nedaudz apcep tajā liellopa gaļu, līdz gaļa apbrūnē (apmēram 1 minūti). Smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, lielā katlā ar biezu pamatni uzkarsē ēdamkaroti olīveļļas, tajā apmēram 5 minūtes apcep sakapātos sīpolus, tad pievieno ķiplokus un cep vēl minūti, līdz parādās kārdinoša smarža. Apceptajiem dārzeņiem pievieno miltus, kārtīgi samaisa, pievieno sarkanvīnu un samaisa vēlreiz, līdz masā nav kunkuļu. Pielej katliņā buljonu, pievieno burkānus, kartupeļus, sēnes, lauru lapu, timiānu. Visbeidzot masai pievieno apcepto gaļu kopā ar izdalījušos sulu. Visu uzvāra, uzliek vāku un atstāj sautēties uz lēnas uguns vismaz stundu, pusotru. Tieši lēnā sautēšanās šo ēdienu padara tik gardu un mājīgu. Sautēšanās laikā masai pievieno sāli un piparus pēc garšas, pirms pasniegšanas apkaisa ar sakapātiem lociņiem.

 

* Sarkanvīnu ēdienam var nepievienot, tomēr tieši tas piešķirs sautējumam izsmalcinātās garšas nianses.


 

Latviskais “risotto” no grūbām un ķirbja

Sastāvdaļas (4-6 porcijām):

  • 40 g sviesta
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 700 g mazos kubiņos sagriezta ķirbja (ieteicams izvēlēties muskata/riekstu ķirbi)
  • 1 litrs ūdens vai dārzeņu buljona
  • 250 g pērļu grūbu
  • 3 salvijas lapas vai 1 timiāna zariņš
  • sāls, malts muskatrieksts pēc garšas
  • 150 ml 10% saldā krējuma
  • 4 bekona šķēlītes
  • gorgonzola siers pasniegšanai

 

Pagatavošana:

Uz lēnas uguns liek uzvārīties buljonu, kopā ar salvijas lapām vai timiāna zariņu. Smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, tos viegli apcep lielā pannā, pievienojot 20g sviesta. Apceptajiem dārzeņiem pievieno kubiņos sagrieztu ķirbi, visu cep vēl apmēram 7 minūtes, līdz ķirbis sāk palikt mīksts. Pievieno masai atlikušo sviestu, pagaida, līdz tas izkūst, un dārzeņiem liek klāt pērļu grūbas. Visu cep apmēram 1 minūti, patstāvīgi maisot. Masai lēnām, maisot pa 1-2 kausiņiem, pievieno visu uzvārīto buljonu. Turpina masu maisīt apmēram 15-20 minūtes, līdz grūbas ir gatavas. Kamēr gatavojas grūbas, atsevišķā pannā apcep bekonu, līdz tas kļūst nedaudz kraukšķīgs. Apcepto bekonu sagriež mazos gabaliņos. Grūbu un dārzeņu masai gatavošanas beigās pievieno saldo krējumu, sāli un muskatriekstu, vēl nedaudz pakarsē, līdz “risotto” iegūst vēlamo konsistenci. Pasniedz, rotājot ar bekona gabaliņiem un gorgonzolas sieru.

Iepriekšējais rakstsĒrces aizvien aktīvas! Kā atpazīt ērču encefalītu?
Nākamais raksts5 mīti un patiesības par zobu implantēšanu