Tev šķiet, ka esi izmēģinājusi teju visus svara zaudēšanas paņēmienus, bet nekas nemainās? STOP! Nesen veikts pētījums, iespējams, piedāvās jaunu pavērsiena punktu…
Zinātnieki, kuri pēta ēšanas paradumus, nesen veiktā pētījumā ir atklājusi trīs būtiskas likumsakarības, kas palīdzēs justies labāk un sasniegt kāroto svara samazināšanas mērķi:
Pa krāsām ‘marķēts’ ēdiens: palīdz samazināt neveselīgu pārtikas produktu uzņemšanu
Savu uztura arsenālu domās iedali sekojoši: veselīgi produkti ir ‘’zaļi’’, mazāk veselīgi – ‘’dzelteni,’’ produkti ar daudz mazāku vai pavisam niecīgu uzturvērtību ir ‘’sarkani.’’ Un tagad sakārto tos savā ledusskapī pēc šīs shēmas, lai visveselīgākā pārtika ir visērtāk un ātrāk pieejama, savukārt, neveselīgākā – vistālākajā nostūrī. Šāds paņēmies var palīdzēt saskatīt, kāda ir tava uztura proporcija, vai neesi pārlieku aizrāvusies ar neveselīgākiem un mazāk noderīgiem produktiem. Līdzīgu shēmu savas iestādes ēstuvē izmanto Masačūsetas vadošās slimnīcas pētnieki. Pēc kāda laika viņi secinājuši, ka pārsteidzoši krities pieprasījums pēc ‘’sarkanās’’ grupas produktiem – gāzētajiem dzērieniem un dažādiem kārumiem, kamēr ‘’zaļie’’ – ūdens un zema tauku satura piena produkti tika teju izķerti. Secinājums viens – jo mazāk tu, atverot ledusskapi, redzēsi neveselīgākus produktus, jo labāk tavai veselībai un, jā – figūrai!
Nedabiskas krāsas: palīdz iegrožot apetīte un našķošanos
Saskaņā ar ekspertu novērojumiem tieši zila krāsa mudina mūs ēst daudz mazāk. Iespējamais iemesls tam pēc zinātnieku prātiem meklējams mūsu priekšteču ēšanas paradumos. Alu cilvēki dabā atrada tikai dažus šāda toņa pārtikas produktus, uzskatot, ka tie ir indīgi un nederīgi lietošanai uzturā. Mūsdienās maltītes baudīšana no zila toņa šķīvja vai atrodoties šīs krāsas virtuves interjerā, palīdzēs kontrolēt tavas pārēšanās tieksmes.
Kontrastējošas krāsas: palīdzēs kontrolēt porcijas izmēru
Ņujorkas Kornela universitātes pētnieku grupa atklājuši kādu interesantu likumsakarību. Proti, ja ēdiena krāsa ir tieši tāda pati vai ļoti līdzīga traukiem, no kādiem to baudi, tas, visticamāk, novedīs pie pārēšanās! Zinātnieki norādījuši, ka viņu respondenti apēda pat par 20% vairāk makaronu un mērces šādos nosacījumos, taču ievērojami mazāk, ja šķīvja krāsa bija izteikti kontrastējoša. Pētnieki uzskata, ka krāsu atšķirība palīdz mūsu smadzenēm skaidrāk apzināties un kontrolēt porciju izmēru.
Labu apetīti!