Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni. Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem. Pastinaka izmantošana uzturā var būt ļoti daudzveidīga. Tas labi iederas zupās un biezeņos, kā arī sautējumos. Šefpavārs piedāvā 3 pavisam vienkāršas receptes, kas palīdzēs labāk iepazīt pastinaku, izaicināt garšas kārpiņas un ieviest šo uzturvielām bagāto sakni gan ikdienas uzturā, gan svētku mielastā.
Pastinaku daiviņas
- Sastāvdaļas:
- 1kg pastinaki
- 2 ēdamkarotes medus
- 2 ēdamkarotes eļļa
- Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
- Pastinakus rūpīgi nomizo un sagriež daiviņās.
- Daiviņas izklāj uz cepešpannas, apsmērē ar medu un eļļu, kā arī apber ar nedaudz sāli.
- Daiviņas liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cep 15 – 20 minūtes, līdz tās paliek zeltaini brūnas un kraukšķīgas.
Pastinaku krēmzupa
Sastāvdaļas:
- 600g pastinaki
- 2 ēdamkarotes sviests
- 200 ml piens
- Sāls – pēc garšas
- Cidoniju sukādes – pēc garšas
Pagatavošana:
- Pastinakus nomizo un sagriež 1cm lielos gabaliņos.
- Pastinakus liek katlā, pievieno sviestu un nedaudz apcep.
- Kad pastinaki nedaudz apcepušies, tos pārlej ar pienu un vāra līdz tie ir mīksti.
- Kad pastinaki ir mīksti, pienu nokāš citā traukā un pastinakus kārtīgi sablenderē līdz viendabīgai masai un pievieno nedaudz iepriekš nolieto pienu, lai veidojās krēmīga krēmzupas konsistence.
- Krēmīgajai konsistencei pievieno nedaudz sviestu un sāli.
- Ja ir vēlme krēmzupu papildināt ar saldenu skābu noti, pievieno dažas cidoniju sukādes.
Pastinaku čipsi
Sastāvdaļas:
- 200g pastinaku mizas (no apmēram 2–3 pastinakiem)
- 50ml sīrups
- 50ml ūdens
Pagatavošana:
- Sajauc ūdeni ar sīrupu (sīrupu var nopirkt gatavu veikalā vai to pagatavot, ūdenī izšķīdinot cukuru, proporcijā 1:4).
- Nomizotās pastinaku mizas kārtīgi nomazgā un izmērcē sagatavotajā sīrupūdenī.
- Mizas izkārto uz cepešpannas un liek cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 60 grādiem. Cep 3 stundas, līdz tās kārtīgi izkaltējās un paliek kā kraukšķīgi čipsi.
No 8.novembra Maxima veikalos visā Latvijā pieejami “Latvijas Mazpulku” audzēti pastinaki. Bērni un jaunieši šogad izaudzējuši teju 9 tonnas lielu ražu un aicina ikvienu iepazīt veselīgo un gardo sakņaugu.