Jau šajā nedēļas nogalē ikviens iedzīvotājs svinēs Latvijas dzimšanas dienu un sanāks kopā, lai pavadītu mirkli domās par Latviju un izbaudītu kopābūšanu. “Maxima Latvija” garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers dalās īpašā kūkas receptē, kas radīs svētku un patriotisma sajūtu katrā ģimenē.
“Svētkos viens no raksturīgākajiem desertiem ir tieši kūka. Lai arī katrā ģimenē ir savas izlolotas ēdienu tradīcijas, šogad svinot valsts neatkarību, aicinu galdā celt ātri un viegli pagatavojamu kūku. Aveņu jogurta kūka vizuāli būs gan valsts svētku simbolikā, gan arī priecēs katru ēdāju ar atsvaidzinošām garšas niansēm, pateicoties kūkas galvenajai sastāvdaļai – avenēm,” komentē “Maxima Latvija” garšu vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.
Aveņu jogurta kūka
Želeja:
- 5 gb želatīna lapas
- 500 g avenes
- 50 ml citrona sula
- 120 g cukurs
- 300 ml ūdens
Krēms:
- 200 ml saldais krējums
- 200 ml grieķu jogurts
- 3 gb želatīna plāksnes
- 1 citrona miza
- 100 gr cukurs
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms pagatavo želeju. Katlā ielej ūdeni, avenes un cukuru. Lēnām uzvāra, sablenderē un izkāš caur sietu. Pievieno citrona sulu un iepriekš izmērcēto želatīnu un maisa kamēr želatīns ir izšķīdis.
Izmērcē želatīnu: želatīna plāksnes liek aukstā ūdens peldē un patur 10 min, pēc tam pievieno sagatavotajai sulai.
- Pusi no želejas ielej vēlamajā kūkas formā, tad formu liek ledusskapī līdz tā saželē.
- Pagatavo krēmu. Vispirms aukstā ūdenī iemērc želatīnu. Bļodā liek grieķu jogurtu, saldo krējumu, citrona mizu un cukuru un lēnām puto. Kad masa ir vieglās putās, tad izkausēto želatīnu lēnā strūklā putojot pievieno krēmam.
- Kad krēms ir saputots un pirmā želejas kārta ir saželējusi, uzlej tai pa virsu tikko pagatavoto krēmu un ieliek ledusskapī, lai tā sacietē.
- Kad krēms ir sacietējis, pārlej pāri otro želejas kārtu, liek ledusskapī un sagaida līdz želeja kļuvusi stingra.
- Kūku dekorē ar svaigām ogām un pasniedz.