Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši trīs Ziemassvētku ēdienu receptes – vegānisko cepeti, sātīgu sacepumu un gardu kūku! Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!
Kraukšķīgie Briseles kāposti ar bekonu
Sastāvdaļas
500 g Briseles kāpostu
3 ēdamk. olīveļļas
1/2 tējk. sāls
3 izspiestas ķiploka daiviņas
melnie pipari
sula no 1/2 citrona
1 ēdamk. itāļu garšvielu vai 1 tējk. kaltēta timiāna, oregano un bazilika
80 g rīvēta parmezāna tipa siera
200 g smalki sagriezta bekona šķēlītēs
Pasniegšanai
grieķu jogurts
granātābola sēklas
Pagatavošana
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādus karstumam.
- Briseles kāpostus nomazgā, nosusini un pārgriez katru uz pusēm.
- Lielā bļodā sajauc olīveļļu, citrona sulu, ķiplokus, garšvielas un samaisa ar Briseles kāpostiem tā, lai maisījums vienmērīgā kārtā pārklāj Briseles kāpostus no visām pusēm.
- Pieber sieru un atkal apmaisi visu kopā.
- Izklāj cepamo paplāti ar cepamo papīru un vienā kārtā izlīdzini Briseles kāpostus. Liec kāpostus cepties 20-25 minūtes, lai kāpostiem veidojas kraukšķīga garoziņa.
- Kamēr kāposti cepās, apcep bekonu – uz sausas pannas (vidējā uguns) apcep bekona gabaliņus līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.
- Pasniedz Briseles kāpostus, rotājot ar bekona kraukšķiem.
- Pasniedz, rotājot ar grieķu jogurtu un granātābolu sēklām.
Vegāniskais Ziemassvētku “cepetis”
Sastāvdaļas
100 g šķēlītēs sagrieztu sēņu
1 smalki sagriezts sarkanais sīpols
1 neliels, šķēlītēs sagriezts puravs
3 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
2 sarīvēti burkāni
150 g vārītu zaļo vai melno lēcu
4 ēdamk. Indijas riekstu vai mandeļu sviesta
300 g dažādu riekstu – mandeles, lazdu rieksti, Indijas rieksti, valrieksti, pistācijas
70 g nelielos gabaliņos sagrieztu žāvētu plūmju
100 g nelielos gabaliņos sagrieztas rupjmaizes
100 g dārzeņu buljona
1 ēdamk. smalki sakapātu rozmarīna zariņu
1/2 tējk. kaltēta timiāna
miziņa no 1/2 citrona
1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
- Olīveļļā apcep sīpolus ar burkāniem.
- Pievieno sēnes, puravus, ķiplokus un maisot apcep līdz dārzeņi ir mīksti.
- Pievieno riekstu sviestu, rozmarīnu, buljonu, timiānu, citrona miziņas un muskatriekstu.
- Maisījumu pārliek lielā traukā un atdzesē. Pievieno riekstus, lēcas, rupjmaizi un žāvētas plūmes un visu mīca ar roku, lai sanāk viendabīgs, nedaudz lipīgs maisījums.
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko cepamo formu un liec maisījumu tajā. Nedaudz sapresē, noklāj ar foliju un cep 30 minūtes.
- Noņem foliju un cep vēl 20 minūtes kamēr virsma nedaudz apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē, tad izņem no formas. Pasniedz siltu.
Šokolādes-piparkūku garšvielu kūka ar dzērvenēm un rozmarīnu
Sastāvdaļas
kūkai
70 g rafinētas rapšu vai saulespuķu sēklu eļļas
2 olas
150 g brūnā vai baltā cukura
260 g speltas kviešu miltu (var izmantot arī augstākā labuma miltus vai miltu maisījumu no 130 g pilngraudu kviešu miltu un 130 g augstākā labuma miltu)
80 g kakao pulvera
1 tējk. cepamā pulvera
1 ēdamk. sodas
1/2 tējk. sāls
1 tējk. piparkūku garšvielu
200 g paniņu
1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
200 ml stiprās kafijas
100 g nelielos gabaliņos sagrieztas melnās šokolādes
10 nelielos gabaliņos sagrieztas dateles (var nepievienot)
glazūrai
100 g melnās šokolādes
80 g saldā krējuma (10%)
1 tējk. maltā kanēļa
šķipsniņā sāls
rotājumam
rozmarīna zariņi
dzērvenes
avenes
Pagatavošana
- Sakarsē cepeškrāsni 160 grādus karstu. Ietauko cepamo formu, kurā cepsi kūku (mēs izmantojām gredzenveida formu, tai ir jābūt pietiekoši lielai un dziļai).
- Citā, lielā bļodā samaisa eļļu un olas, pievieno cukuru, samaisa. Pievieno miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri, sodu, piparkūku garšvielas un sāli, visu samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
- Pielej klāt paniņas, samaisa un tad pielej arī kafiju un vaniļas ekstraktu, atkal visu samaisa līdz mīklai ir viendabīga konsistence.
- Beigās pievieno sakapātu šokolādi un dateles, un vēlreiz apmaisa. Lej mīklu formā un liec cepties uz 45-55 minūtēm, gatavību pārbaudot ar kociņu.
- Kad kūka ir gatava, atdzesē to no sākuma līdz istabas temperatūrai, tad ledusskapī (kūkai ir jābūt aukstai, lai pie tās labāk “pielīmētos” un skaistāk notecētu glazūra).
- Kamēr kūka dzesējas, pagatavo glazūru – salauž šokolādi uz mazākām daļiņām un liec krūzē. Aplej ar saldo krējumu, pievieno kanēli un liec mikroviļnu krāsnī uz aptuveni 1 minūti.
- Izņem un samaisa līdz viendabīgai glazūras konsistencei, pievieno sāli un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Glazūru var pagatavot arī kausējot šokolādi kopā ar saldo krējumu ūdens peldē.
- Aplej aukstu kūku ar karameli, izrotā un ļauj nostāvēties 4-5 stundas.
- Pasniedz istabas temperatūrā!