Svētku galds nav iedomājams bez pīrāgiem, tartēm un tortēm, cepumiem, pankūkām un piparkūkām, un daudziem citiem gardumiem, kuru pagatavošanā neiztikt bez mīklas. Kādas ir svarīgākās mīklas svētku galdam un kā tās gatavot, lai sanāktu izcili gardi, stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis. Piecas mīklas svētku galdam: kā tās pagatavot ideāli gardas?

Pats svarīgākais – milti

Lai pagatavotu ideālu mīklu, protams, ir svarīga recepte. Taču ne mazāk svarīga ir mīklas pati galvenā sastāvdaļa – milti. Ja mīklu gatavo no kviešu miltiem, var izvēlēties smalkos, baltos vai arī pilngraudu miltus, un gandrīz vienmēr tos var arī aizstāt ar alternatīviem miltiem vai bezglutēna miltiem. Viss ir atļauts, taču jāņem vērā – katriem miltiem ir savs raksturs, bet klasiskās receptes ir paredzētas mīklas gatavošanai no kviešu miltiem. 

“Ja gribas eksperimentēt, mainot miltus un aizstājot kviešu miltus ar auzu, griķu vai jebkuriem citiem miltiem, iespējams, nāksies nedaudz atkāpties no klasiskās receptes. Piemēram, no simtprocentīgiem griķu miltiem mīklu uztaisīt nevar, būs jāpievieno kartupeļu ciete vai kas tamlīdzīgs, jo griķu milti uzsūc ļoti daudz mitruma, un mīkla kļūst cieta. Savukārt bezglutēna “uzvedas” tāpat kā parastie kviešu milti, labi reaģē ar raugu, tomēr mīkla nebūs tikpat staipīga. Miltus var kombinēt, tikai tad izmēģinājumu un pieredzes ceļā ir jāatrod ideālā proporcija, lai mīkla būtu elastīga un nekļūtu pārāk sausa un smaga,” saka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Laisko rītu pankūku mīkla

Svētdienas brokastis un arī daudzi svētki daudzās mājās nav iedomājami bez pankūkām. 

“Klasika ir plānās pankūkas – ola, piens, ūdens, eļļa, sāls, cukurs, milti. Piena vietā var izmantot augu dzērienu, bet jāņem vērā, ka it īpaši tie, kas gatavoti no riekstiem, nav pati labākā izvēle šim nolūkam – šāda mīkla īsti neturas kopā un viegli sadalās, jo augu dzēriens ir rieksti ar ūdeni, tajā nav saistvielas. Ja tomēr gatavo pankūku mīklu no mandeļu vai citu riekstu dzēriena, pirms uzliešanas uz pannas mīkla katru reizi jāsamaisa, jo riekstu daļiņas ir smagas un nosēžas bļodas dibenā,” atklāj Normunds Baranovskis. 

Amerikāņu pankūkas atšķiras ar to, ka mīklai pievieno cepamo pulveri vai sodu, var arī pievienot olu, un šādas pankūkas cepot paceļas. 

Japāņu pankūkas jāgatavo mazliet ilgāk, taču rezultāts ir lielisks – Normunds Baranovskis apgalvo, ka tādas var apēst miljonu! Šajā gadījumā olu baltumu atdala no dzeltenuma, katru atsevišķi saputo stingrās putās – baltumu ar šķipsniņu sāls, dzeltenumu ar nedaudz cukura. Tad dzeltenumam pievieno sijātus miltus, iecilā baltumu un cep uz pannas vidējā temperatūrā. Var arī uz pannas likt metāla formiņu, tajā ieliet mīklu, bet pannā pievienot nedaudz ūdens un uzlikt tai vāku, ļaujot pankūkām tvaicēties. “Galvenais, nevajadzētu cept visaugstākajā temperatūrā, jo šīs pankūkas ir cimperlīgas, bet visiem ļoti garšo – pēc struktūras tās atgādina švammi, un, aplietas ar kādu sīrupu, ir neatvairāmas,” stāsta Rimi Gardēdis.

Un, protams, latviešu virtuves klasika ir rauga pankūkas, kur pankūku mīklas bāzei pievieno raugu. Lai ātrāk uzrūgtu, tās var ievietot cepeškrāsnī minimālajā temperatūrā – 30–40 grādos, apakšā paliekot krūzīti ūdeni, lai mitrāks gaiss. Šādā vasarīgā temperatūrā cepeškrāsnī var ātri uzraudzēt arī jebkuru citu rauga mīklu. 

Smilšu mīkla tartēm, terīnēm un cepumiem

Smilšu mīklas burvju sastāvdaļa ir sviests vai margarīns, un šādas mīklas ir ļoti piemērotas gan saldajiem, gan sāļajiem pīrāgiem, sacepumiem, tartēm, terīnēm, cepumiem un citiem gardumiem. “Smilšu mīkla sastāv no sviesta, sāls, cukura, olu dzeltenuma (baltums cepoties kļūst ciets) un miltiem, un ļoti svarīga ir visu sastāvdaļu proporcija. Pieredzējuši cepēji jau zina savu ideālo recepti un var uztaisīt labu mīklu, tā teikt, “uz aci”, bet iesācējiem gan ieteiktu turēties pie receptēm. No paaudzes paaudzē nodoto recepšu proporcijas nevajag mainīt, tās ir pārbaudītas vērtības, kam var tikai pievienot papildu garšvielas. Smilšu jeb sviesta mīklas pagatavošanai ir vajadzīgs laiks – pēc sajaukšanas tai jānostāvas vismaz stundu. Pēc tam to var izrullēt un klāt iekšā tartes formā vai uz cepampapīra, pildīt ar augļiem, ogām, āboliem un visu ko citu, pārkaisīt ar cukuru un cept. Var arī izgriezt cepumus, kādā formā vien vēlies, pārkaisīt ar kanēli un cukuru proporcijā 1:10. Sanāk arī ļoti labi rotājumi eglītei – izrullē pabiezāk un uzreiz pirms cepšanas izdur cepumā caurumiņu, ar gatavajiem cepumiem izrotā eglīti un gaidi, kad Ziemassvētku vecītis pusi apēdīs,” iesaka Normunds Baranovskis.

Ja šai mīklai pievieno vairāk miltu un cukura, sanāks lieliskas drupačas, kuras likt uz tartēm. Savukārt mīkla, kam pievienots vairāk sāls un arī olas baltums, būs īsti angļu gaumē – tā būs stingra mīkla, kas tik ļoti nedrūp un lieliski notur iekšā mitrumu, tāpēc to izmanto terīnes gatavošanai: ieklāj maizes cepšanas vai terīnes formā, pilda ar gaļu, dārzeņiem, akniņām, malto gaļu, arī pāri klāj mīklu un izcep, tad izdur augšā dažus caurumiņus, pielej pilnu ar želējošu buljonu un atstāj nostāvēties. Šajā mīklā var arī ietīt un cept jebkuru gaļu.

Ar rauga, piparkūku un svētku toretes mīklu padomiem un publicitātes foto aicinām iepazīties pielikumā!

Par Rimi Latvia

Rimi Latvia ir vadošais pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmums Latvijā ar vairāk nekā 130 dažādu formātu veikaliem visā Latvijā (Rimi Hyper, Rimi Super, Rimi Mini un Rimi Express).  Kopš 2019. gada darbību uzsācis arī Rimi e-veikals, nodrošinot ērtu produktu iegādi internetā un piegādi vairākos Latvijas reģionos. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 5800 darbinieku. Rimi misija ir atbalstīt veselīgas un videi draudzīgas izvēles, padarot katru dienu arvien labāku mūsu pircējiem. Rimi Latvia ir daļa no uzņēmuma Rimi Baltic, kas apvieno vairāk nekā 305 Rimi veikalus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Vairāk: https://www.rimi.lv/

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Vēlies jaunumus uzzināt ātrāk? Skenē kodu vai uzspied uz tā un pievienojies mums arī Telegram!
Iepriekšējais rakstsPirmdien uz ceļiem ļoti daudz negadījumu, virkne cietušo un astoņi dzērājšoferi
Nākamais rakstsVeikalu tīkls “Maxima” nācis klajā ar svarīgu ziņu pircējiem