Tradicionāli izplatītākais un vienkāršākais olu krāsošanas veids ir vārīt tās sīpolu mizās, kas dod olām dažādus zeltainus toņus – atkarībā no sīpolu mizu daudzuma iespējams iegūt teju visu brūno toņu paleti vai pat violetu nokrāsu, ja katlā liktas sarkanā sīpola mizas. Taču tas nebūt nav vienīgais paņēmiens. Kā nokrāsot Lieldienu olas visās varavīksnes krāsās, atklāj Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis. Raibākas par dzeņa vēderu: Lieldienu olu krāsošana ar dabiskiem materiāliem

“Nekā pilnīgi jauna, ko kāds kādreiz jau nebūtu izmēģinājis, droši vien nav. Ik pa brīdim parādās īslaicīgi modes krāsojumi, piemēram, pirms pāris gadiem soctīklus vai pārplūdināja sarkanvīnā krāsotas olas. Taču atkal un atkal Lieldienu svinētāji atgriežas pie pārbaudītām vērtībām, kas bez liekiem eksperimentiem sniedz lielisku rezultātu. Krāsojot olas kurkumā, melnajos rīsos, karkadē un zaļajā tējā, sarkanajos kāpostos un pat bietēs, var iegūt Lieldienu olas neierasti pelēkos, violetos, dzeltenos, zaļos, rozā toņos un pat melnā krāsā,” atgādina Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lai olas izdotos košas, šefpavārs iesaka rīkoties šādi: sākumā uzvāri viru – lej katlā ūdeni un pievieno izvēlētās sastāvdaļas, intensīvākam tonim pievieno galda etiķi un sāli. Kad vira uzvārīta, ieliec olas tajā un vāri 8–10 minūtes. Kad olas izvārītas, izcel tās no viras. Viru neizlej, bet ļauj tai atdzist. Intensīvākam tonim iecel olas atpakaļ atdzisušajā virā un atstāj vēl uz kādu laiku – ja vēlies, pat uz nakti. Svarīgi – ja nevēlies, lai olas dzeltenums paliek zils, neatstāj olas karstā virā, jo tās turpinās gatavoties, pat ja katls būs nocelts no plīts!

Kā olas dzeltenums: no gaiši dzeltena līdz oranžam tonim – kurkuma, kumelītes

Šai krāsošanas metodei vislabāk izvēlēties baltās olas. Paciņu kurkumas izšķīdini litrā ūdens un uzvāri, tad liec tajā olas un vāri 8–10 minūtes. Pēc tam olas izņem no katla, atdzesē viru, liec olas tajā atpakaļ un noturi vismaz 3 stundas, lai krāsa kļūtu intensīvāka. Dzeltenas olas var iegūt, vārot arī kumelīšu ūdenī, tomēr krāsa nebūs tik intensīva, kā krāsojot ar kurkumu.

Kā auglīga zeme: tumši pelēkbrūnas vai pat melnas – melno rīsu novārījums, kafija, tēja

Melnajiem rīsiem ir pa spēkam nokrāsot arī brūnās olas. Novāri daudz rīsu, pievieno etiķi un sāli. Novārījumā vari iegremdēt jau novārītas olas un likt viru ledusskapī krāsoties uz nakti. Pavisam melna krāsa izdosies, ja olas noturēsi novārījumā vismaz 3 stundas. Nokrāsotās olas noskalo un iespīdini ar pilīti eļļas.

Kā pirmie asni: koši zaļas un dzeltenīgas – zaļā tēja, spināti, kviešu zelmenis

Zaļajā tējā, spinātos vai kviešu zelmenī krāsotas olas ir rezultāta ziņā visneprognozējamākās. Tonis būs īsts pārsteigums. Ūdenī uzvāri tēju vai zaļumus kopā ar galda etiķi un šajā virā vāri olas. Lai iegūtu krāsainas olas tējas novārījumā, ar 10 minūtēm nepietiks, tāpēc labākais veids ir tās atstāt krāsūdenī uz visu nakti, novietojot vēsā vietā vai ledusskapī. 

Kā pavasara saullēkts: koši rozā – klasiskā biete

Lai arī var šķist, ka bietēs olas nokrāsosies sarkanas kā Latvijas karogs, tā tomēr nav. Līdzko bietes tiek vārītas, krāsa kļūst brūna. Taču ir iespējams arī saglabāt sarkano toni: iepriekš novārītas olas iegremdē nevārītā biešu sulā. Jo ilgāk olas turēsi krāsā, jo tonis būs intensīvāks. Ar 10–12 stundām būs pietiekami. 

Kā zili padebeši: zilie un violetie toņi – sarkanais kāposts 

Sarkanais kāposts savienojumā ar ūdeni, etiķi un sāli veido lielisku krāsūdeni. Šī, iespējams, ir viena no neparastākajām dabīgajām olu krāsām, kas katru reizi izdodas citāda. Sagriez kāpostu smalkās strēmelēs un novāri. Liec tajā olas vārīties 8–10 minūtes. Noturi atdzesētā krāsā vēl 3 stundas.

Kā krokusi un hiacinšu ziedi: pelēki zilganie un rozīgi violetie toņi – karkadē tēja

Krāsojot olas karkadē tējā, iegūsi nokrāsu no tik skaistās un modernās pelēki zilganās līdz violetai. Ūdenī vāri tēju, pievieno galda etiķi intensīvākam tonim. Liec olas vārīties 8–10 minūtes. Ja vēlies intensīvāku krāsu, noturi olas krāsūdenī vismaz 3 stundas.

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops lieliskai nedēļai – 14.-20. aprīlis
Nākamais rakstsPavasara detokss: mīti un realitāte