Maija brīvdienas ir īstais brīdis, kad būt kopā – nesteidzīgi, sirsnīgi un saldi. Kad bērniem nav jādomā par skolu un pieaugušie var atvilkt elpu no ikdienas darba pienākumiem, mājās ielavās kopīgas rosības prieks, un deserts ir tas mazais notikums, ko svētku laikā gaida visi. “Selga” receptes ir kā radītas šādiem mirkļiem – lai galdā būtu kas gards un lai gatavošana šajos svētkos kļūtu par ģimenisku piedzīvojumu. Gardi un vienkārši deserti maija brīvdienām

 

Klasiskās cepumu mājiņas ar biezpienu

Neliels deserts, kas izskatās kā no pasaku grāmatām. Svaigs biezpiens, šokolāde un “Selga” cepumi pārtop mazās, ēdamās mājās – ideāls našķis, ja ēdāji būs arī bērni, taču ar neviltotu prieku novērtēs arī pieaugušie. Dekorēšanā var palīdzēt arī vismazākie ģimenes pārstāvji, lai kopā taptu gards piedzīvojums.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 350 g biezpiena (der gan 9 %, gan 0,5 %, svarīgi – lai mazāk graudains)
  • 240 ml saldā krējuma
  • 250 g “Laima” marmelādes “Vijolīte”
  • 50 g cukura
  • Vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
  • 30 gab. “Selga” klasiskie cepumi
  • 50 g “Laima” tumšās šokolāde “Lukss” (mājiņu apliešanai)

Pagatavošana:

  1. Lielā bļodā liek biezpienu, saldo krējumu, cukuru un vaniļu, visu sakuļ ar mikseri, līdz izveidojas bieza masa.
  2. Marmelādi sagriež mazos gabaliņos un ar karoti iemaisa biezpiena masā.
  3. Ņem divus cepumus, starp tiem liek ēdamkaroti biezpiena masas, virspusē liek trešo cepumu – veido mājiņu.
  4. Liek mājiņu uz šķīvja.
  5. Ūdens tvaikos izkausē šokolādi un ar karoti pārlej pār mājiņām.
  6. Atdzesē un pasniedz.

Pagatavošanas ilgums: 35 minūtes

Sarežģītības pakāpe: 3 no 5

Porcijas: 10

Recepte tapusi sadarbībā ar kulinārijas blogeri Zani Grēviņu

 

Šokolādes, karameles un brūkleņu kārtojums

Šis deserts ir īsts restorāna meistardarbs, tomēr to var viegli pagatavot – nav nepieciešama cepeškrāsns un liela piepūle. Slāņos kārtoti cepumi, krēmīga šokolāde, ogu skābums un karameles saldums rada bagātīgu, svinīgu garšu kombināciju, kas ietilpst kategorijā “mazliet par daudz – bet tieši laikā”.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 360 g “Selga” šokolādes cepumu
  • 200 g krēmsiera
  • 200 g saldā krējuma
  • 200 g brūkleņu
  • 80 g pūdercukura
  • ½ vaniļas pāksts
  • ¼ tējkarotes kardamona

 

Karameles pagatavošanai:

  • 150 g cukura
  • 100 g saldā krējuma
  • 60 g sviesta
  • Šķipsna sāls

 

Pagatavošana:

  1. Uzkarsē saldo krējumu, līdz sāk vārīties.
  2. Uz pannas bez maisīšanas kausē cukuru. Kad sāk kust, pakustina pannu, lai cukurs izkūst vienmērīgi.
  3. Kad cukurs izkusis, pievieno silto saldo krējumu, samaisa, pievieno aukstu sviestu un šķipsnu sāls. Noliek malā atdzist.
  4. Cepumus sasmalcina.
  5. Krēmsieru saputo ar pūdercukuru, vaniļu un kardamonu. Pievieno saldo krējumu un saputo līdz gaisīgai konsistencei.
  6. Kārto desertu – cepumi, krēms, karamele, brūklenes. Slāņus atkārto, līdz sastāvdaļas beidzas.
  7. Dekorē ar ogām un pasniedz.

 

Pagatavošanas ilgums: 45 minūtes

Sarežģītības pakāpe: 2 no 5

Porcijas: 6

Recepte tapusi sadarbībā ar pavāri Kristu Birznieci.

 

Aveņu siera kūka

Kad gribas ko elegantu un svaigu, siera kūka ar avenēm ir neapšaubāma uzvarētāja. Cepumu pamatne, krēmīgs siers, ogu mērce – šis ir deserts, kas uzreiz ieņem goda vietu uz svētku galda. Arī tad, ja svinības notiek divatā.

 

Pamatnei:

  • 250 g “Selga” klasiskie cepum
  • 125 g sviesta
  • 1 tējkarote kanēļa vai muskatrieksta

 

Masai:

  • 500 g Mascarpone krēmsiera
  • 400 g grieķu jogurta
  • 75 g pūdercukura
  • 5 g vaniļas cukura
  • 400 g aveņu
  • 25 g želatīna
  • 150 ml ūdens

 

Pagatavošana:

  1. Kūkas formu (24 cm) izklāj ar cepampapīru.
  2. Cepumus sasmalcina kopā ar kanēli vai muskatriekstu.
  3. Izkausē sviestu un sajauc ar cepumu masu. Izlīdzina formā, piespiež un liek ledusskapī dzesēties.
  4. Želatīnam pievieno ūdeni un atstāj uzbriest.
  5. Krēmsieram pievieno vaniļas un pūdercukuru, viegli sakuļ, pievieno jogurtu.
  6. Pievieno blenderētas avenes, samaisa.
  7. Uzsilda želatīnu, pievieno krēma masai, intensīvi maisot.
  8. Masu lej kūkas formā, izlīdzina, liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām.
  9. Kūku izņem no formas, dekorē ar ogām un pasniedz aukstu.

 

Pagatavošanas ilgums: 4 h 45 min

Sarežģītības pakāpe: 4 no 5

Porcijas: 8

Recepte tapusi sadarbībā ar influenceri Mariju Zeltiņu (ex. Jansoni)

 

Raibie našķi

Negribas ilgi darboties virtuvē, bet gribas kaut ko saldu un interesantu? Raibie našķi ir kraukšķīgi, saldi, koši un ātri apēdami. Lieliski piemēroti svinībām, gatavošanai kopā ar bērniem vai arī kā deserts ģimenes izbraucienos pa Latviju.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 paciņa “Selga” klasisko cepumu
  • 200 g baltās šokolādes
  • Krāsainas mini pastilas
  • Rieksti
  • Žāvēti vai svaigi augļi un ogas

Pagatavošana:

  1. Veidnē ieklāj pārtikas plēvi.
  2. Sajauc gabaliņos salauztus cepumus, riekstus, augļus, ogas un mini pastilas.
  3. Masu ieber sagatavotajā veidnē.
  4. Ūdens peldē izkausē balto šokolādi un pārlej to pār masu.
  5. Liek ledusskapī līdz tā pilnīgi sacietējusi.
  6. Izņem no veidnes, noņem plēvi, sagriež vai salauž gabaliņos. Pasniedz kā gardu našķi.

Pagatavošanas ilgums: 2 h

Sarežģītības pakāpe: 1 no 5

Porcijas: 6

Recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Ievas Virtuve”

Iepriekšējais rakstsJau pirmajā maija brīvdienā pieķerts iespaidīgs skaits šoferu kunga prātā; aicina atsaukties traģēdijas aculieciniekus
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 5.-11. maijs