Ceļojuma neatņemama sastāvdaļas ir katras valsts tradicionālās virtuves baudīšana, turklāt garšu ceļojums bieži vien sākas jau viesnīcā. Ja tava profesija nav saistīta ar tūrisma nozari vai ceļojumā dodies pirmo reizi, dažādas abreviatūras var būt visai mulsinošas. Tādēļ tūrisma aģentūra “Latvia Tours” piedāvā plašāku skaidrojumu SC, BB, HB un citiem burtu salikumiem, kas skaidro ēdināšanas plašās iespējas viesnīcās un naktsmītnēs.

 

 

SC – Self Catering

Ēdināšana nav iekļauta naktsmītnes cenā, taču viesiem ir pieejama virtuves tehnika, lai maltīti sev varētu pagatavot paši. Pateicoties zemajām izmaksām, šis ēdināšanas veids ir populārs budžeta ceļotājiem. Savukārt iespēju gatavot pašiem  par labu atzinušas ģimenes ar mazuļiem, kā arī tie, kas mīl iegādāties sezonālos produktus, piemēram, konkrētajā valstī pieejamos augļus un dārzeņus, vai iegādāties jūras veltes zvejnieku ciematiņos un gatavot paši.

 

 

RO – Room Only

Ēdināšana nav iekļauta naktsmītnes cenā, taču to iespējams saņemt par papildus maksu. Atkarībā no viesnīcas specifikas, apkalpošana numuros var būt neierobežota laika – 24 stundas diennaktī vai ierobežota laika, pieskaņota restorāna darba laikam. Ēdienu uz numuriņu iespējams pasūtīt telefoniski vai mutvārdos un pasūtītais ēdiens uz numuru tiek nogādāts uz paplātēm vai speciāliem ratiņiem. Piemērota izvēle steidzīgiem biznesa ceļotājiem un tiem, kuri vēlas būt brīvi laika plānošanā, savu ēdienreižu laikā un izvēlē.

 

 

BB – Bed & Breakfast

Brokastis ir vienīgā maltīte, kas iekļauta naktsmītnes cenā. Citas ēdienreizes parasti iespējams pasūtīt par papildus samaksu. Visvairāk izplatītais ēdināšanas veids, kurš gan atšķiras dažādos reģionos. Visizplatītākie brokastu veidi ir kontinentālās, franču, angļu vai amerikāņu brokastis. Āzijas zemēs atradīsiet arī japāņu, ķīniešu u.c. brokastis.

“Naktsmītnes cenā iekļautas brokastis izvēlas dažādi ceļotāji – gan tie, kuri dodas darījumu braucienos, gan tūristi, kuriem paredzētas plašākas ekskursiju programmas un jau iepriekš zinām, ka citas ēdienreizes tik ieturētas ārpus viesnīcas vai pat citā pilsētā. Bieži vien šī ir laba izvēle arī tiem, kas zina, ka pusdienās un vakariņās vēlēsies atrast autentiskus restorānus vai vietas, kurās pasniedz tradicionālos ēdienus,” stāsta “Latvia Tours” Atpūtas sektora vadītāja Inga Freiberga.

 

 

HB – Half Board

Jāņem vērā, ka brokastis un vakariņas bieži vien tiek dēvētas par “puspansiju” un pārsvarā šādu ēdināšanu piedāvā kūrortos. Šajā gadījumā brokastis un vakariņas jau ir iekļautas naktsmītnes cenā. Jāņem vērā, ka pie vakariņām par dzērieniem ir jānorēķinās papildus. Šī izvēle ir ļoti piemērota tūristiem, kuri vēlas brīvi plānot savu laiku pa dienu, bet jau laikus paredz, ka rīta un vakara puse tiks pavadīta viesnīcā.

 

 

FB – Full Board

To mēdz saukt arī par “pilnu pansiju”. Brokastis, pusdienas un vakariņas uzturēšanās laikā būs iekļautas naktsmītnes cenā. Šis ir piemērots variants viesiem, kuri neplāno laiku pavadīt ārpus viesnīcas. Bieži vien tas ir arī ērtākais variants, ceļojot kopā ar bērniem. Jāņem vērā, ka par dzērieniem ir jānorēķinās papildus.

 

 

AI – All Inclusive

“Viss iekļauts” parasti nozīmē to, ka visas ēdienreizes (zviedru jeb bufetes galds) un vietējā ražojuma dzērieni (bezalkoholiskie un alkoholiskie) ir iekļauti cenā. Atkarībā no viesnīcas kategorijas viesis var tikt palutināts ar papildus ēdināšanu (otrās brokastis, launags, vēlās vakariņas, vieglas uzkodas, grils vai picērija viesnīcas bāros u.tml.). Šis ir ļoti populārs ēdināšanas tips kūrortos un ir piemērots bezrūpīgas atpūtas cienītājiem.

 

 

UAI – Ultra All Inclusive

Brokastis, vēlās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas (zviedru jeb bufetes galds) iekļautas naktsmītnes cenā. Pienācīga saldumu, desertu, dažādu uzkodu izvēle, tāpat arī plašs vietējo un importēto dzērienu klāsts. Lielākā daļa viesnīcu, kurās pieejama “Ultra All Inclusive” sistēma, saviem viesiem  piedāvā jau cenā iekļautus a la carte restorānus ar dažādu pasaules valstu virtuvēm. Restorānos viesiem iespējams izvēlēties ēdienu no ēdienkartes un galvenokārt ēdiens tiek sagatavots virtuvē un pasniegts individuālās porcijās uz šķīvjiem. Šis variants apmierināts prasīgākos un izvēlīgākos ceļotājus ar augstiem standartiem.

Iepriekšējais rakstsGrupas ‘Zeļļi’ Jubilejas festivāls jau ŠODIEN!
Nākamais raksts2016. gada VASARAS MODE. 47 tendences, par kurām tev noteikti jāzina