Jautā BrīvBrīdis.lv lasītāja Aija: ,,Klāt pieneņu laiks, vai varat, lūdzu, pastāstīt, kā šīs dzeltenās puķes var izmantot arī kulinārijā? Esmu dzirdējusi par pieneņu medu, bet vai ir vēl kas līdzīgs, ko no tām pagatavot?” Atbild Brīvbrīdis.lv

 

Ārstniecības pienene jeb cūkpiene (Taraxacum officinale)  ir rūgtvielām bagāts augs. Tas zied no maija līdz jūlijam. Šo augu kosmētiskos nolūkos – losjona veidā lieto pret vasaras raibumiem, skalojot matus ar pieneņu ūdeni, stiprināsi viegli lūstošus, sausus kā arī taukainus matus. Pieneņu produktiem piemīt ārstnieciskas īpašības – žulti dzenoša iedarbība, tie palīdz pret ateroskrelozi, aknu slimībām, gremošanas trakta problēmām, kaulu slimībām u.c. Kā arī šim augam piemīt spēcīga, asinis attīroša īpašība.

 

Šī auga pagatavošanas receptes atklāja Aina Lejiņa. 

Pieneņu medus

Nepieciešams:

  • 1l medus nepieciešams vismaz 350 pieneņu ziedu (galviņas);
  • 1l ūdens;
  • 1 kg cukura;
  • viena citrona sula.

Pagatavošana: pieneņu galviņas kārtīgi nomazgā, tad liek katlā, pārlej ar ūdeni un uz lēnas uguns vāra aptuveni stundu. Pēc tam izņem ziedus, šķidrumam pievieno cukuru un, ik pa laikam apmaisot, vāra vēl stundu. 10 – 15 minūtes pirms beigām pielej viena citrona sulu. Pirms likt burciņā, ieteicams diennakti nostādināt.  

 

Pieneņu ievārījums

Nepieciešams:

  • aptuveni 200 pieneņu ziedu;
  • 10 ķiršu lapiņu;
  • 1/2 l verdoša ūdens;
  • 750 g cukura;
  • 1 citrons.

Pagatavošana: pieneņu ziedus liek katlā, pievieno sablendētu citrona un ķiršu lapiņu masu, pārlej visu ar ūdeni. Vāra vismaz 10 minūtes, tad noliek uz 24 h vēsā vieta nostādināties. Izņem ziedus, pievieno cukuru un vāra vēl 30 minūtes.

 

Pieneņu vīns

Nepieciešams:

  • pilna 1l burciņa ar pieneņu ziediem;
  • 2 citroni;
  • 500 g cukura;
  • 1 ēd.k. rozīņu;
  • 3 l verdoša ūdens.

Pagatavošana: no zaļajām kauslapām atdala dzeltenās pieneņu ziedlapiņas, pārlej tās ar ūdeni un 2 – 3 dienas nostādina. Ar sietiņu izņem ziedlapiņas un šķidrumam pievieno cukuru un rozīnes, bļodu pārklāj ar audumu un noliek rūgt. Kad beidzas pirmais rūgšanas proces, šķidrumu pārlej lielā pudelē, kuru aizver ar gumijas cimdu, izdurot tajā nelielu caurumiņu. Kad rūgšana pilnībā beigusies, vīnu lej sietā un pēc garšas pievieno tam cukuru. Pārlej pudelēs un tumšā, vēsā vietā noliek uz vismaz 4 mēnešiem. 

 

Lai izdodas!

 

 

Iepriekšējais raksts12 jautājumi, kurus ir vērts uzdot pirmajā randiņā!
Nākamais rakstsĀtri, vienkārši un gardi! 3 receptes nogurušajiem