Saka, ka arī cilvēka vārds spēj daudz ko par viņu pavēstīt. Vai pēc šī skaidrojuma izvēlēties vārdu arī savam bērnam? Iespējams. Bet varbūt vienkārši aplūko, vai šis skaidrojums sakrīt ar tavām, partnera, draudzenes, māsas vai jebkura cita pazīstama cilvēka patiesajām rakstura iezīmēm!
Latvijā vārdu skaidrojumus radījis un apkopojis Gunnars Treimanis savā grāmatā “Vārdu noslēpumi”. Subjektīvi vai objektīvi – to aplūko pati, salīdzinot vārdu skaidrojumus ar sev zināmo cilvēku patiesajiem raksturiem!
Pats autors savas grāmatas sākumā atzīst: “Pa daļai mana grāmata ir novērojumu rezultāts (kopš 10 gadu vecuma sāku fiksēt atsevišķu vārda īpašnieku kopējās īpašības), pa daļai arī fantāzijā rastie impulsi. Tā arī tapa mana versija par vārdiem, nekas cits. Tā ir spēle. Spēle, kas tāpat kā Liktenis, tomēr nes sevī noslēpumainības skaņu. Skaņa ir vibrācija, kas spēcīgi iedarbojas uz cilvēku un ietekmē viņa dzīvi. Vārds individualizē cilvēku citu vidū, tas padara uzrunāto unikālu.”

 

29. septembris

MIĶELIS

Zemes romantiķis. Labsirdīgs, izveicīgs un nebīstas atsegt savu patieso dabu. Jūtu un gara dedzība, ilgas pēc skaistām attiecībām, cēls patoss un aizrautība raksturo Miķeļa dabu. Viņam piemīt arī latviešu zemnieka viltība.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 634 personas.*

 

MIKUS

Par spīti neatkarīgajam raksturam, viņam nepieciešams atbalsts, taču Mikus zina, ka panākumi gūstami zvērīgā darbā. Darbības nerimtība un principialitāte virza Miku pa labklājības ceļu.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 942 personas.*

 

MIKS

Reāls, veikls, oriģināls un sakarīgs sava amata meistars. Nekad necenšas būt avantūrists, bet zina, ka dzīvi nedrīkst lieki sarežģīt. Ir brīvs un atraisīts jebkurā sabiedrībā.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 907 personas.*

 

MIHAILS

Drosmīgs un radošs talants. Viņam piemīt gaume un izsmalcinātība. Noslēpumains raksturs, par kuru var izvirzīt tikai minējumus. Kā šķetinās Mihaila mūžs, to zina vienīgi viņš pats. Dažkārt Mihails piemirst, ka spēks nerodas no šaubām, sacelšanās vai ņirgām, tas aug no mīlestības.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 8824 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

30. septembris

MENARDA

Vēlas, lai citi visu dara pēc viņas prāta. Dažkārt attiecībās izveido stikla sienu starp sevi un partneri. Kā to nojaukt, – pati nezina. Atrast pašai sevi – to Menarda spēj tikai ar lielām pūlēm!

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 8 personas.*

 

ELMA

Atzīst komfortu, bet pašai daudz jānopūlas, lai to izcīnītu. Labsirdīga un sabiedrībā tiecas pēc ievērojamu cilvēku tuvuma. Jūtīgas sirdsizglītības paraugs.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 89 personas.*

 

ELNA

Aizmirstība ir labākais Elnas garastāvokļa paudējs. Viņas dvēseles dzelmē slēpjas zemūdens rifi, kaislības un ilgas.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 2 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

1. oktobris

LĀSMA

Nenoliedzami savdabīga. Viņai piemīt izsmalcinātība, vulkānisks temperaments, starojošs nemiers, garīgas pašatklāsmes spējas, izaicinošs stils, kas vērsts pret mietpilsonību. Samaitātas šķīstības pievilcība. Kā magnēts pievelk dzelzi, tā Lāsma meklē būvmateriālu savai garīgajai personībai. Viņas sirds sašķeļ tuvredzīgo cilvēku bangas un atrod sevi mīlā. Lāsma šūpojas starp nakti un dienu, starp gaismu un rītu, starp “ego” un sevis atdošanu otram un kļūst bagāta, pat zaudējot.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 2307 personas.*

 

ZANDA

Diezgan gaisīga un valšķīga būtne, kas nerēķinās ar apkārtni, – tikai lai pašai būtu labi. Labprāt izfantazēs kādu versiju, lai iegūtu materiālas vērtības.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 1376 personas.*

 

ZANDIS

Meklē  skandalozu popularitāti. Vai tas Zandim izdodas? Jā, laikam jau tikai izņēmuma – gadījumos.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 34 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

2. oktobris

ILMA

Sievišķīgi gudra, viltīga un elastīga. Necieš pelēcību un labprāt dzīvotu kā Žorža Sanda. Parasti spēj atrast kontaktus jau pirmajos tikšanās brīžos. Apveltīta ar apbrīnojamām darbaspējām. Erotikā piedzīvo vislielākos laimes mirkļus un tikpat nežēlīgus atkritienus. Taču Ilma nav salaužama: viņa negrimst pagātnes apcerēs, bet droši izmet tīklus viļņainajos krasta ūdeņos.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 247 personas.*

 

SKAIDRIS

Dzīvē, kura ir vējaini mainīga, arī Skaidris mētājas no vienas galējības otrā. Viņam raksturīga vīzdegunīga atklātība.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 9 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

3. oktobris

ELZA

Viņai piemīt fantastisks darbīgums, iznesība un neuzveicama apņēmība. Kupli sazeļ Elzas lepnums un paļāvība saviem spēkiem. Ar starojošu prieku un maniakālu izturētspēju viņa soļo pa dzīvi. Nekad nežēlojas par nelabvēlīgu apstākļu sagadīšanos, jo pati atrod izeju no visgrūtākās situācijas. Elzas jūtas zib kā zvaigznes virs meža tumša vasaras nakti. Elza māk gaidīt, un tad sit viņas zvaigžņu stunda. Dienu putekļus prot noņemt no sevis un ienirt mūžības sapņos. Ar mazu, siltu vārdu iepriecina tos, kam salti. Garīgās un fiziskās enerģijas uzlādētības paraugs.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 2270 personas.*

 

ILIZANA

Iemieso sevī melanholiju kopā ar periodisku neiralģiju, kas līdzīga izplēnējušas mīlestības rūgtenajai smaržai.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 7 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

4. oktobris

MODRA

Trīs dažādas nokrāsas piemīt Modrai: gan emocionalitāte, gan untumainība, gan izlīdzinošs klusums.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 223 personas.*

 

FRANCIS

Nekad nenojauc aiz sevis visus tiltus, jo ir diplomāts. Mēģina visu nokārtot miera ceļā. Praktiķis, kas tikai paretam laiž sirdi ganībās. Kārtīgs namatēvs un apzinīgs pienākumu pildītājs.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 474 personas.*

ornaments_1-no_1-uz-vardiem

5. oktobris

AMĒLIJA

Gražīga, asa, pat uzstājīga. Viņai visu var piedot neapslāpējamās enerģijas dēļ. Ķīvējas ar darbabiedriem. Taču visumā ir sprigana un valšķīga. Nomokās ar apziņu, ka pasaule tik nepareizi iekārtota.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 385 personas.*

 

AMĀLIJA

Gražīga, asa, pat uzstājīga. Viņai visu var piedot neapslāpējamās enerģijas dēļ. Ķīvējas ar darbabiedriem. Taču visumā ir sprigana un valšķīga. Nomokās ar apziņu, ka pasaule tik nepareizi iekārtota.

Latvijas Iedzīvotāju reģistrā ar šādu vārdu ir reģistrētas 112 personas.*

 

Lai tev jauka šī nedēļa!

 

__________

Dati no Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) personvārdu datu bāzes. Datu bāzes stāvoklis uz: 22.05.2014

Iepriekšējais rakstsTraģēdija pēc 13 gadiem atgādina par baisajiem 11.septembra notikumiem
Nākamais rakstsDzimšanas datumam ir milzu spēks: atklāj savējo! 29. – 31. datums