Vecāsmātes pūra lādē sameklējām piecas gardas zupu receptes. Izmēģini!

Kartupeļu un sēņu zupa

Nepieciešams:

  • 400 g ūdens;
  • 50 g cūkas gaļas;
  • 100 g novārītu sēņu;
  • 15 g sīpolu vai puravu;
  • 10 g tomātu biezeņa;
  • 200 g kartupeļu;
  • 10 g skāba krējuma.

 

Pagatavošana:

Cauraugušu cūkas gaļu (svaigu, sālītu vai dūmotu) sagriež gabalņos un apcep, pievieno sīpolus vai puravus, sagrieztas sēnes, tomātu biezeni un kopā sacep. Pēc tam pielej verdošu ūdeni, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus, sāli, piparus, lauru lapas un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Pirms pasniegšanas pievieno skābo krējumu.

 

Ļeņingradas rasoļņiks

Nepieciešams:

  • 400 g liellopa agaļas buljona;
  • 200 g kartupeļu;
  • 10 g rīsu;
  • 10 g sīpolu;
  • 25 g burkānu;
  • 5 g pētersīļu;
  • 10 g tomātu biezeņa;
  • 10 g tauku;
  • 50 g skābētu gurķu;
  • 10 g skāba krējuma;
  • zaļumi.

 

Pagatavošana:

Liellopa gaļas buljonā liek rīsus, kubveida gabaliņos sagrieztus kartupeļus, apceptus sīpolus, burkānus, pētersīļus, tomātu biezeni, sāli un vāra, līdz rīsi un kartupeļi mīksti. Tad pievieno sasmalcinātus gurķus bez mizas un sēkliņām, un uzvāra. Pirms pasniegšanas pievieno skābu krējumu, zaļumus. Rasoļniku var gatavot arī no dažādu dzīvnieku gaļas, mājputnu ķidām; 1 porcijai ņem 150 g gaļas.

 

Ukrainas borščs

Nepieciešams:

  • 400 g ūdens;
  • 75 g cūkas gaļas (treknas);
  • 100 g biešu;
  • 50 g svaigu kāpostu;
  • 50 g kartupeļu;
  • 10 g sīpolu;
  • 15 g burkānu;
  • 5 g pētersīļu;
  • 15 g tomātu biezeņa;
  • 10 g tauku;
  • 3 g kviešu miltu;
  • 10 g skābā krējuma;
  • garšvielas.

 

Pagatavošana:

Bietes sagriež salmiņos, liek katliņā sakarsētos taukos un maisot cep, tad pievieno tomātu biezeni un visu kopā vēl apcep. Pēc tam pielej buljonu vai ūdeni, pieliek etiķi un sautē, līdz bietes mīkstas.

Paredzētā ūdens daudzumā liek cūkas gaļu, uzvāra, noputo un vāra, līdz gaļa pusmīksta. Tad pievieno sagrieztus svaigus kāpostus, kartupeļus, salmiņos sasmalcinātus, taukos apceptus burkānus, pētersīļus, sāli, piparus, lauru lapas un vāra gandrīz mīkstus. Beidzot pievieno sautētas bietes, izkarsētus, atšķaidītus kviešu miltus un uzvāra. Pirms pasniegšanas piliek cukuru un skābu krējumu.

 

Zirņu zupa

Nepieciešams:

  • 400g ūdens;
  • 100 g cūkas gaļas;
  • 15 g burkānu;
  • 10 g sīpolu;
  • 10 g grūbu;
  • 40 g zirņu;
  • sāls.

 

Pagatavošana:

Dūmotu cūkas gaļu liek ūdenī, uzvāra, noputo, pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, puravus vai sīpolus, pētersīļus un vāra gandrīz mīkstus. Tad pievieno kubiņos sasmalcinātus kartupeļus, sāli un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Pirms pasniegšanas pārkaisa pētersīļu zaļumus.

 

Zivju zupa

Nepieciešams:

  • 400 g ūdens;
  • 100 g zivju filejas;
  • 200 g kartupeļu;
  • 25 g tomātu;
  • 10 g sīpolu vai puravu;
  • 5 g pētersīļu;
  • 10 g sviesta;
  • garšvielas;
  • zaļumi.

 

Pagatavošana:

Ūdenī liek kubveida gabaliņos sagrieztus kartupeļos, salmiņos sagrieztus sīpolus vai puravus, pētersīļus un vāra 15 – 20 minūtes. Tad pieliek zivju filejas gabaliņus, sāli, piparus, lauru lapas un vāra, līdz zivis gatavas. Pasniedzot pievieno sviestu, ripiņās sagrieztus tomātus, pārkaisa diļļu vai pētersīļu zaļumus.

 

__________

Avots:M.Pētersone, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Iepriekšējais rakstsHoroskopa zīme un bērns. Ko zvaigznes lēmušas tavai atvasei?
Nākamais rakstsPersonības šķautņu apzināšanas TESTS!