Nav noslēpums, ka liela nozīme efektīvā tauku dedzināšanā un svara regulēšanā ir ne tikai veselīgam uzturam un sportam, bet arī attiecīgajiem pārtikas produktiem. Pagaidām vislabāk pazīstamais un pētnieku pierādītais „tauku dedzinātājs” ir čili pipars. Taču, lai izjustu čili pipara ietekmi uz svaru, ir jāapēd pietiekami liels daudzums, kas radītu sajūtu, ka mutē ir izcēlies īsts ugunsgrēks. Ja Jums negaršo asi ēdieni vai nevarat tos lietot uzturā, kompānijas „Nestlé” pētījumu centra pētnieki piedāvā ievērojami drošāku, taču ne mazāk efektīvu garšvielu – kanēli.
Svars pieaug, izmantojot nepietiekamu enerģijas daudzumu, kad uzturvielas pārvēršas taukaudos. Lai uzturētu normālu ķermeņa masu, ar pārtiku iegūtais enerģijas daudzums nedrīkst pārsniegt patērētās enerģijas daudzumu. Aktīvās darbības laikā tauki oksidējas un tiek pārvērsti enerģijā, tāpēc neuzkrājas papildu kilogrami. Pētnieki ir pierādījuši, ka kanēlis efektīvi veicina enerģijas patēriņu un tauku oksidāciju.
„Nestlé“ pētījumu centra pētnieki ir veikuši pētījumu, novērojot, kā 15 vīriešu patērēto enerģiju ietekmē čili piparu un kanēļa ekstrakts. Rezultāti ir apliecinājuši, ka kanēlis līdzīgi kā čili pipars veicina tauku dedzināšanas procesu.
6 garšvielas ar medikamentu īpašībām
Pētnieki ir konstatējuši, ka virssvara ietekmēšanai nepieciešamā kapsaicīna – čili piparu ekstrakta – daudzums šajā produktā ir pārāk liels parastajiem garšas receptoriem, un eksperimenta dalībniekiem garšviela šķita pārāk asa.
Kanēlim, tieši otrādi, piemīt ievērojami patīkamākas garšas īpatnības, tāpēc to ir iespējams lietot vairāk, lai iegūtu tauku dedzināšanai nepieciešamu vielas daudzumu.
Kanēli var atrast gandrīz katrā virtuvē, tāpēc zinātnieki cilvēkiem, kuri vēlas samazināt svaru, iesaka ēdienreizēs iekļaut vairāk šīs austrumnieciskās garšvielas.