Jau tūkstošiem gadu cilvēki ir centušies izdomāt veidus, kā regulēt dzimstību. Daudzi no tiem ir visai traki! Uzzini par desmit neparastākajiem!

KROKODILU MĒSLI

Senās Ēģiptes  dokumentos ir  minēts, ka 1850. gadā pirms mūsu ēras sievietes izmantoja pesārijus, rīkus, ko ievietoja makstī, lai bloķētu spermu. Ir ziņas, ka tos izgatavoja no krokodilu izkārnījumiem, medus un ogļskābā nātrija un šī bija izplatīta kontracepcijas metode. Krokodilu mēsli ir nedaudz sārmaini, līdzīgi kā mūsdienās izmantotie spermicīdi un zinātnieki pieļauj, ka tāpēc tie bija efektīvi.

 

ZEBIEKSTES SĒKLINIEKU APSĒJI

Viduslaiku kultūrām bija dažādas visai radošas idejas kā novērst nevēlamu grūtniecību. Piemēram, zebiekstes sēklinieku apsiešana ap augšstilbu iekšpusi. Saskaņā ar mītu, ja viens no mīlniekiem apsēja divus zebiekstes sēkliniekus ap sievietes augšstilbiem, kura bija aplikusi arī šī dzīvnieka kaulus, skaistā dzimuma pārstāve kļuva  neauglīga. Protams, šī metode bija tīrākie māņi.  

 

DZĪVSUDRABA un SVINA DZERŠANA

Daudz bīstamāka kontracepcijas metode ietvēra svina un dzīvsudraba dzeršanu, ko pirms tūkstošiem gadu darīja sievietes Ķīnā. Šīs nāvējošās indes, lai kļūtu neauglīgas iekšķīgi lietoja konkubīnes. Sekas tam bija vai smagas, jo dzīvsudraba un svina lietošana izraisīja nieru mazspēju, smadzeņu bojājumus, kā arī sieviešu nāvi.

 

BEBRU SĒKLINIEKU UZLĒJUMS

Izsargāšanās paņēmienu sāka izmantot 16. gadsimtā Kanādā, kad sievietes, lai novērstu nevēlamu grūtniecību, mērcēja kaltētus bebra sēkliniekus koncentrētā alkohola šķīdumā un, kad tas bija gatavs, lietoja iekšķīgi. Nav ziņu par šīs metodes efektivitāti.

 

DZĪVNIEKU ZARNU PREZERVATĪVI

Vieni no vissenāk zināmajiem mūsdienu  prezervatīvu līdziniekiem tika  izgatavotu no cūkas zarnām. Ir saglabājusies pat pamācības, kas apliecina, ka tās vispirms mērcēja pienā, lai padarītu mīkstākas un pakļāvīgākas. Daži vēsturnieki apgalvo, ka pirmās ilustrācijas ar vīrieti, kura dzimumloceklim tuvības brīdī uzvilkts prezervatīvs bija Krētas karaļa Minos atveidojumi, kurš dzīvojis 3000 pirms mūsu ēras. Saskaņā ar leģendu, Minosam tika uzlikts lāsts, ka viņai spermai satur čūskas un skorpionus. Lai aizsargātu savu seksuālo partneri no šiem dzīvniekiem, viņš kā kontraceptīvu līdzekli izmantoja kazas urīnpūsli. Līdzīga aptuveni 3000 gadus veca ilustrācija atrasta arī senajā Ēģiptē. Tajā attēlots vīrietis ar dzimumloceklim uzliktu  apvalku.

Zinātnieki lēš, ka mūsdienās vecākie prezervatīvu līdzinieki atrasti 1641. gadā un tie bija dzīvnieku audu apvalki. Tie atrasti Dadlija (Dudley) pilī Anglijā.

 

KALĒJA ŪDENS DZERŠANA

Saskaņā ar grieķu ārsta Sorāna pierakstiem, šīs zemes ginekologi  2. gs m.ē. kā dzimstības kontroles metodi savām pacientēm ieteica dzert ūdeni, kuru kalējs izmantojis metāla atdzesēšanai. Neraugoties uz to, ka nav īsti saprotams, kāpēc kāds ticēja šī līdzekļa efektivitātei, sievietes pat pirmā kara laikā pieteicās brīvprātīgajam darbam svina rūpnīcās, lai varētu izmantot šo metodi. Taču tā atstāja negatīvas sekas uz viņu veselību, proti – radās dažādas neiroloģiskas problēmas, nieru mazspēja, krampji, koma un pat nāve.

 

MAGONES (OPIJA) UZMAVA

Senās Sumatras sievietes dzimumakta laikā izmantoja šī auga pogaļu līdzīgi kā mūsdienās modernizētās dzemdes kakla uzmavas un diafragmas. 

 

AKĀCIJAS, DATEĻU un MEDUS TAMPONI

Viena no pirmajām jebkad aprakstītajām kontracepcijas metodēm atrasta uz  papirusa Ēģiptē un tā datēta ar 1550. gadu pirms mūsu ēras. Aprakstīti senatnē izmantotie tamponi, ko veidoja no vilnas, kas samitrināta akācijas vai dateļu sulā, kā arī medū. Neraugoties uz šī kontracepcijas līdzekļa primitivitāti, speciālisti uzsver, ka tā, visticamāk, bija efektīva, jo, piemēram, akāciju  sulā esošie fermenti un pienskābe tiek izmantota arī  mūsdienās ražoto spermicīdu sastāvā.

 

KOLA un CITI GĀZĒTIE DZĒRIENI

Arī mūsdienās tik populārais gāzētais dzēriens kļuvis par kontracepcijas attīstības vēstures daļu. To izmantoja laikā no 1950. – 1960. gadam, kad citas dzimstības kontroles metodes nebija pieejamas. Ideja izmantot Coca – Cola kā spermicīdu izraisīja milzīgu sensāciju amerikāņu Nobela prēmijas parodijas – Ig Nobel  pasniegšanas ceremonijā 2008. gadā Hārvardā. Šo balvu ik gadu pasniedz 10 neparastākajiem vai banālākajiem sasniegumiem zinātniskajā izpētē. Eksperiments tika veikts Hārvardas medicīnas skolā, dzimstības kontroles laboratorijā. Zinātnieki sajauca četrus dažādus šī dzēriena paveidus ar spermu, lai redzētu vai tā kontraceptīvā iedarbība ir patiesa. Izpētes laikā zinātnieki atklāja, ka diētiskā Coca – cola nogalināja visus spermatozoīdus jau minūtes laikā, taču parastajā dzēriena paveidā vēl 41% bija dzīvotspējīgs. Pētnieki norādīja, ka vīriešu dzimumšūnas aiziet bojā pateicoties dzērienā esošajai  ogļskābajai gāzei.

 

CITRONA UZMAVAS  

Šī citrusaugļa dzemdes kakla uzmavas tika izmantotas 1700. gadā. Augļa forma lieliski piegūla, savukārt, citrona skābās īpašības spēja nogalināt spermu. Tomēr šī metode izrādījās kaitīga sievietes dzimumorgānu veselībai, jo augļa sula nereti radīja maksts audu bojājumus.

 

Vai zini vēl kādu neparastu izsargāšanās metodi?

Iepriekšējais raksts9 iemesli, kāpēc sieviete un vīrietis no draugiem var kļūt par lieliskiem mīļākajiem
Nākamais rakstsKā efektīvāk izmantot un uzglabāt garšaugus?