Dažādi pārtikas produkti ne tikai nodrošina mūs ar būtiskām uzturvielām, bet arī spēj veicināt smadzeņu darbību, uzlabojot, piemēram, atmiņu. Uzzini, kuri no tiem paveic pretējo, nodara postošu kaitējumu!
SALDUMI
Cukurs un saldi produkti ir slikti ne tikai tavam viduklim, bet arī tavu smadzeņu funkcijām. Ilgtermiņā to patēriņš var radīt dažādas neiroloģiskas saslimšanas, kas var būtiski traucēt atmiņu. Saldumi var negatīvi ietekmēt arī tavas koncentrēšanās spējas, šī iemesla dēļ, ierobežo pārsaldinātu, augtas fruktozes satura produktu lietošanu ikdienā.
MĀKSLĪGIE SALDINĀTĀJI
Daudzi domā, ka, ja cukuru aizvietos ar mākslīgajiem saldinātājiem, kļūs slaidāki teju vienas nakts laikā. Taisnība ir vien tajā, ka cukura aizvietotājs satur mazāk kaloriju, taču patiesībā var nodarīt daudz lielāku postu nekā labumu! Ilgstoši lietoti, mākslīgie saldinātāji, var izraisīt smadzeņu bojājumus un traucēt mūsu izziņas funkcijas.
ĀTRĀS UZKODAS
Monreālas Universitātes veikto pētījumu rezultāti pierāda, ka šāda veida pārtika var izmanīt ķīmiskos procesus mūsu smadzenēs, tādejādi izraisot simptomus, kas saistīti ar depresīvu noskaņojumu un trauksmi. Turklāt, pārtikas produkti ar augstu tauku saturu var radīt atkarībai līdzīgas sajūtas. Šie ēdieni ietekmē būtiskas ķīmiskas vielas – dopamīna līmeni organismā, kas veicina laimes izjūtu un vispārējo labsajūtu. Dopamīns ietekmē arī kognitīvo jeb izziņas spēju funkciju, zināšanu apguves spējas, modrību, motivāciju un atmiņu kopumā. Tieši šo iemeslu dēļ, atturies no pārmērīgi trekniem ēdieniem.
CEPTI PRODUKTI
Gandrīz visi termiski apstrādāti produkti satur ķīmiskas vielas, dažādas piedevas – krāsvielas un mākslīgos aromatizētājus, konservantus utt., kas var negatīvi ietekmēt mūsu uzvedību un izziņas funkciju. Dažas no šīm piedevām, piemēram, izraisa kā bērnu, tā pieaugušo hiperaktivitāti. Pārmērīgi termiski apstrādāti pārtikas produkti lēnām sagrauj smadzeņu nervu šūnas. Un tieši saulespuķu eļļa – starp pārējām, tiek uzskatīta par vistoksiskāko.
KONSERVĒTI, SALDĒTI un CITĀDI IEPRIEKŠ APSTRĀDĀTI PRODUKTI, KURIEM VĒL NEPIECIEŠAMA TERMISKA APSTRĀDE
Līdzīgi kā cepti produkti, arī šie spēj ietekmēt mūsu centrālo nervu sistēmu, palielinot risku saslimt ar deģeneratīvās smadzeņu funkcijas traucējumiem, piemēram, Alcheimera slimību, kuras raksturīgākās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā.
ĻOTI SĀĻI PRODUKTI
Ikviens zina, ka pārmērīga sāls lietošana spēj negatīvi ietekmēt mūsu asinsspiedienu, ievērojami palielinot sirds slodzi. Dažādu pētījumu rezultāti norāda, ka produkti, kuros ir augsts sāls (nātrija) daudzums, var ietekmēt arī mūsu izziņas procesus un pasliktināt spēju domāt, ietekmējot mūsu intelektu! Daži zinātnieki pat salīdzina šīs pārtikas piedevas izraisīto ietekmi uz organismu ar narkotikām.
GRAUDAUGI
Visi graudu veidi var negatīvi ietekmēt mūsu smadzeņu darbību un vispārējo veselību, izņemot pilngraudus, kas ir ar šķiedrvielām pārbagāti. Ja tu regulāri patērē lielu graudaugu un to produktu daudzumu, riskē, ka tavs ķermenis novecos daudz ātrāk, kas var izraisīt arī priekšlaicīgus atmiņas traucējumus un uztveres problēmas. Atsakies no komplekso ogļhidrātu pārbagātības savā ēdienkartē, tā vietā lieto pilngraudu maizi un rupja maluma miltus un no tiem pagatavotus produktus.
PĀRSTRĀDĀTAS OLBALTUMVIELAS
Proteīni ir mūsu muskuļu celtniecības bloki, dzīvības pamats, kas veido organisma ķīmiskās darbības materiālo pamatni. Tie ir ļoti nozīmīgi, lai mūsu organisms pareizi funkcionētu. Visbagātākā ar augstas kvalitātes olbaltumvielām ir gaļa, tomēr samazini savā ēdienkartē produktus ar pārstrādātajiem proteīniem – salami, dažādas desas utt. Atšķirībā no dabiskajām olbaltumvielām, kas palīdz organisma nervu sistēmas darbībai, šie produkti un to uzturvērtība dara pretējo. Uzņem augstas kvalitātes proteīnus ar zivīm, īpaši tunci un lasi, piena produktiem, valriekstiem un dažādām sēklām.
PRODUKTI AR TRANSTAUKSKĀBĒM
Trans tauki rada virkni problēmu, piemēram, sirdsdarbības traucējumus, paaugstinātu holesterīna līmeni un veicina aptaukošanos. Tāpat šīm taukskābēm piemīt negatīva ietekme uz mūsu smadzenēm, padarot to darbību gausāku un ietekmējot refleksus jeb organisma spontānu atbildi uz kairinājumu, kas realizējas ar nervu sistēmas starpniecību. Ilgstoši patērēti, tie var izraisīt sava veida smadzeņu saraušanos, līdzīgi kā tas notiek sasirgstot ar Alcheimera slimību. Tas notiek tāpēc, ka transtaukskābes lēnām bojā mūsu artērijas. Trans tauki atrodami frī kartupeļos, čipšos, margarīnā, dažādos cepumos, šokolādes imitācijā, saldajos sieriņos, kūkās, saldējumā, smalkmaizītēs, desās, kausētajos sieros utt.
Ievēro! Ja uz pārtikas produkta rakstīts, ka tam pievienoti hidrogenēti tauki, gala produkts satur transtaukskābes!
ALKOHOLS
Ir zināms, ka ilgstoša pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana nodara ievērojamu kaitējumu aknām, kā arī rada tā saucamo – smadzeņu miglu. Kā simboliski norāda šis nosaukums, tas nozīmē garīga apjukuma sajūtu, ietekmējot spēju domāt skaidri, kā arī radot atmiņas traucējumus. Rodas nespēja atcerēties priekšmetu nosaukumus vai nav iespējams atsaukt atmiņā dažādus notikumus, tāpat zūd pārliecība vai notikušais ir sapnis vai tomēr realitāte. To visu ietekmē alkohola izraisītais līdzsvara trūkums smadzenēs. Par laimi šie simptomi ir atgriezeniski, ja tiek savlaicīgi pārtraukta pārmērīga spirtoto dzērienu lietošana.
Domāsim par to, ko ēdam mēs un mūsu bērni! Lai mums visiem laba veselība!