Šķiet, teju katrs šajā pavasarī ir pasūkstījies par drēgnajiem un noteikti ne šim gadalaikam atbilstošajām gaisa temperatūrām. Viens no veidiem, kā meklēt vasaras košumu un grādus, ir pagatavot atbilstošu kokteili.
Pirms gaidāmās nedēļas nogales restorāna “Tex-Mex Republic” pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe apkopojusi sešas Teksasas un Meksikas svelmei raksturīgākās kokteiļu receptes, kas būs viegli pagatavojamas arī mājās.
Coronarita
- 35 ml gaišā tekila
- 20 ml “Triple Sec”
- 15 ml svaigi spiesta laima sula
- 1 pudele (330 ml) „Corona” alus
Pagatavošanas gaita: piepilda blenderi ar smalcinātu ledu. Klāt lej tekilu, “Triple Sec” un laima sulu. Sastāvdaļas maļ līdz tiek iegūta viendabīga masa. Iegūto kokteili lej liela izmēra glāzē, kurai jau iepriekš izveidota „sāls maliņa”. Nobeigumā atver pudeli „Corona” un ievieto to glāzē ar atvērumu uz leju. Rotā ar laima šķēlīti, pasniedz ar 2 salmiņiem.
Margarita
- 30 ml tekilas
- 30 ml citronu sulas
- 15 ml liķiera “Cointreau”
Pagatavošanas gaita: sastāvdaļas sakrata šeikerī, kurā iebērts ledus, un izkāš glāzē. Dekorē ar citrona šķēlīti uz glāzes maliņas.
Caipirinha
- 1 laims
- 3 t.k. cukurs
- 50 ml kašasa (cachaca – stiprs, kristāltīrs degvīns, kas iegūts no cukurniedrēm)
Pagatavošanas gaita: sagriež laimu, iespēju robežās izņemot baltumus, kas atrodas citrusa vidū, un rada rūgtenu pēcgaršu. Laimu liek glāzē, saspaida, pieber cukuru un samaisa. Klāt lej degvīnu un ber klāt daudz ledu.
Tequila Sunrise
- 50 ml tekilas
- 15 ml granātābolu sīrupa “Grenadine”
- 100 ml apelsīnu sulas pārliešanai
Pagatavošanas gaita: sastāvdaļas lej glāzē pa kārtām tādā secībā kā uzrakstīts. Lai kokteilim piešķirtu nevainojamu vizuālo efektu, granātābolu sīrupu lej gar glāzes iekšpusi pēc apelsīnu sulas pievienošanas. Dzērienu vislabāk pasniegt ar atdzesētu svaigi spiestu apelsīnu sulu.
Daiquiri
- 2 ēd.k. gatavu zemeņu
- 1 t.k. laima sulas
- 2 t.k. cukura
- 50ml gaišā ruma
Pagatavošanas gaita: Zemenes, ledu, laima sulu, cukuru un rumu sakuļ blenderī. Pasniedz kokteiļglāzē un rotā ar zemenēm.
Tequilla boom
Šim kokteilim ir tikai viena sastāvdaļa – tekila – un to raksturo tā dzeršanas veids. Amerikā populārākais veids tekilas baudīšanai ir “laizi, malko, sūc”! To dara sekojoši:
1) Pasniedz tekilas šotu kopā ar sāli un laima šķēlīti
2) Nolaiza nelielu platību uz rokas starp īkšķi un rādītājpirkstu
3) Uz nolaizītās vietas uzber nedaudz sāli
4) Ar to pašu roku paņem laima šķēlīti un tura to starp īkšķi un rādītājpirkstu.
5) Ar otru roku paņem tekilas šotu
6) Nolaiza sāli no rokas, izdzer tekilas šotu un izsūc laima sulu. Sūcot ārā laima sulu, ir svarīgi pārliecināties, ka tā šķēlīte ir pagriezta pret jums.