Saseksas hercogpāra – prinča Harija un Meganas Mārklas ģimenē 6. maija agrā rītā ienāca viņu pirmdzimtais – dēls Ārčijs Harisons Mountbatens – Vindzors. Ir noskaidrots, kāda ir šo vārdu nozīme, vēsta britu mediji.

Jau 8. maija pēcpusdienā laimīgie vecāki Vindzoras pilī uz sarkanā paklāja pozēja kopā ar jaundzimušo, tādējādi pirmo reizi pasaulei parādot Ārčiju. Pāris stundas vēlāk savā Instagram kontā paziņoja arī dēla vārdu, kā arī to, ka viņš tiks uzrunāts par Viņa augstību Vindzoras princi.

Lasi arī: Beidzot zināms, kādu vārdu mazulim devuši Harijs un Megana

Bukmeikeru prognozēs vārds Ārčijs bija pavisam tālu no favorītiem, līdz ar to izvēle bija liels pārsteigums. Bukmeikeru favorītvārds bija Aleksandrs.

Ārčijs nozīmē “patiess”, “drosmīgs” un “spēcīgs”. Šis vārds ir populārāks Lielbritānijā kā ASV. Lai gan sākotnēji Ārčijs bija kā saīsinājums no vārda Arčibalds, šobrīd aizvien biežāk tas tiek lietots kā atsevišķs vārds.

Otrajam vārdam – Harisons – ir ļoti burtiska nozīme. Harisons ir Harija dēls (Harrison = the son of Harry).

Ekrānšāviņš no Today YouTube konta video https://youtu.be/JKerUNvVaYs

Bērna dubultajam uzvārdam ir interesantas karaliskās saknes. Lai gan mūsdienu karaliskajai ģimenei uzvārds Vindzors ir ļoti izplatīts, to sāka lietot vien pēc Pirmā pasaules kara. Pēc Pirmā pasaules kara karalis Džordžs V no Saksijas Koburgas un Gotas dzimtas nolēma anglicizēt viņa ģimenes uzvārdu. 1917. gada 17. jūlijā viņš paziņoja, ka karaļa ģimenes uzvārds turpmāk būs Vindzors, un ka arī visiem viņa pēcnācējiem uzvārds būs tieši šāds.

Lasi arī: PIRMIE FOTO: Harijs un Megana parāda pasaulei dēliņu

Uzvārds Mountbatens nāk no prinča Filipa ģimenes puses. Mountbatenu ģimene ir vācu dinastija. Īsi pirms laulībām ar karalieni 1947. gadā Filips pieņēma uzvārdu Mauntbatens (pēc Pirmā pasaules kara angliskoto mātes Batenbergas uzvārdu). Mountbatens – Vindzors ir uzvārds, ko manto Elizabetes II un Edinburgas hercoga prinča Filipa vīriešu kārtas pēcnācēji.

“Privy Council” 1960. gadā izdotajā deklarācijā minēts, ka uzvārds Mountbatens – Vindzors tik dots karalienes vīriešu kārtas pēcnācējiem un netiek papildināts ar karaliskajiem tituliem. Saseksas hercogpāris šobrīd nolēmis dēlam neuzlikt nekādu titulu, nodēvējot viņu tikai vārdā un uzvārdā. Tas nozīmē ka Ārčijs automātiski negūs prinča titulu tāpat kā viņa brālēni – prinča Viljama un Keitas Midltones dēli – princis Džordžs un princis Luiss. Ja nekas netiks mainīts, tad tikai pēc tēva nāves viņš iegūs titulu “Saseksas hercogs”.

Ārčijs ir septītais rindā uz troni, taču netiks uzrunāts kā Viņa karaliskā augstība.

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. maijs
Nākamais rakstsVienkāršs padoms, kā atjaunot spēkus un uzlabot veselību